logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór i wymiana modemu z EuroDOCSIS - czy będzie kompatybilny z operatorem?

narozek 08 Lut 2024 01:14 468 3
REKLAMA
  • #1 20950715
    narozek
    Poziom 2  

Hej, mam pytanie na temat modemów z EuroDOCSIS. Koniecznie potrzebuję pomocy. Więc sytuacja jest taka, że potrzebuję modemu z EuroDOCSISem (ze względu na kablówkę). Nie musi to być router z tych bliskich lat, ale i tak chciałbym, żeby był przynajmniej w normach przesyłania + niski ping, czyli tak zwane M/s lub ms (nie wiem, jak się pisze). Muszę wymienić modem koniecznie ze względu na problemy ze starszym, który mocno się zacina przez swój wiek.

Więc pytania wyglądają tak: Czy mogę gdzieś kupić taki modem? I czy gdy wymienię modem na nowy lub jakąś używkę, to internet będzie działał normalnie? Czytałem wiele na różnych forach, że raz ludziom działa, raz nie, albo muszą coś przestawiać, żeby im internet działał, omijając zgodność operatora z routerem (nie wiem, czy tak jest, piszę z wiedzy, jaką znalazłem w internecie), albo coś blokuje (typu operator). Zastanawia mnie, czy będzie taka sama sytuacja, że operator zablokuje mnie przez niezgodność w systemie, a pieniądze zostaną wydane niepotrzebnie.

Na internecie również pisze, że można samodzielnie wymieniać modem, jak i można to zrobić przez samego operatora, ale zdania na ten temat są podzielone na stronach itd.

Dziękuję za uwagę i błagam o dokładne doprecyzowanie sprawy. PS. Stary modem mam z firmy Arris.
  • REKLAMA
  • #2 20950726
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8195
    Witaj. W zasadzie nie spotkałem się z operatorem, który dopuści stosowanie własnego modemu docsis. Ustal, czy operator zezwoli na aktywację Twojego prywatnego modemu zanim wydasz niepotrzebnie pieniądze.

Jeśli usługa źle działa to u większości operatorów prawidłową ścieżką jest reklamacja, zgłoszenie problemu do działu obsługi.
  • REKLAMA
  • #3 20950738
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5343
    @narozek
    Wiele rzeczy zapewne kolega nie zrozumiał.

Jeśli to kablówka typu UPC, Vectra, Multimedia - to żaden obcy modem, który nie pochodzi od danego operatora, nie zadziała. Taki modem musisz też dostać od operatora.

Bo oczywiście w internecie można kupić modemy które pochodzą od danego operatora, tylko że one i tak nie zadziałają. Bo to albo sprzęt kradziony, albo nie zwrócony operatorowi i sprzedany w lombardzie.

Jeśli są problemy ze sprzętem, zwrócić się w tej sprawie do swojego operatora.
  • #4 21058968
    narozek
    Poziom 2  
    Dobre poinformowanie w komentarzach
REKLAMA