logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zatrzymać automatyczną zmianę tapety w Windows 11?

tibiagrabarz 08 Lut 2024 12:27 6606 13
REKLAMA
  • #1 20951184
    tibiagrabarz
    Poziom 3  
    Ocena: 1

Witam,
    od jakiegoś czasu mam problem z zmieniającą się tapetą, gdy ustawiam w personalizacji -> obraz i wybieram jeden obraz - ten obraz po chwili się zmienia.
    Co zrobiłem:
    - Usunąłem z "%USERPROFILE%AppDataRoamingMicrosoftWindowsThemes" wszystko i zrestartowałem komputer.
    - Wyłączyłem OneDrive.
    - Próbowałem ustawić oryginalne slajdy, ale nadal zmienia mi tapetę na inne.

Za pomoc z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #3 20951671
    tibiagrabarz
    Poziom 3  
    Jedyne oprogramowanie to Razer do obsługi klawiatury, mysz i gier, oraz program Asusa - płyta główna i karta graficzna, nic więcej. Patrzyłem w procesach, nic nie ma.
  • REKLAMA
  • #4 20951705
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2030
    A pokaż co masz tutaj ustawione:
    Okno ustawień personalizacji tła systemu Windows z menu wyboru typu tła.
  • REKLAMA
  • #5 20951717
    tibiagrabarz
    Poziom 3  
    Dwa okna ustawień personalizacji tła w systemie Windows.

mam obraz ale co jakiś czas się zmienia
  • #6 20951728
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ale pokaż rozwinięte to menu.
  • REKLAMA
  • #7 20951734
    tibiagrabarz
    Poziom 3  
    Ekran komputera z forum internetowym i ustawieniami tła systemu Windows.

to jest to tło po zmianie
  • #8 20951743
    ta_tar
    Poziom 41  
    Masz ustawiony obraz, a to jest dziwne że ci zmienia. Ja mam też obraz i nic mi nie zmienia.
  • #9 20951754
    tibiagrabarz
    Poziom 3  
    to tak od 1 miesiąca mi się dzieje przed, tez tak miałem ze dawałem obraz i nic się nie działo .. zastanawiam się czy obrazy np. jak jest dodawany na pulpit to jest kopia gdzieś jeszcze przechowywana oprócz folderu powyżej
  • #10 20951770
    ta_tar
    Poziom 41  
    Spróbuj ustawić obrazy dane w systemie a nie swoje. Obserwuj co się będzie działo.
  • #11 20951772
    tibiagrabarz
    Poziom 3  
    Jak zatrzymać automatyczną zmianę tapety w Windows 11?

ciekawe ze pisze slajdy a ja mam obraz ? usuwałem to już

a popatrz co pisze u ciebie w folderze C:\Users\%USERPROFILE%\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Themes
  • #12 20951807
    ta_tar
    Poziom 41  
    Mam tyko takie pliki:
    Zrzut ekranu folderu z trzema plikami: CachedFiles, slideshow i TranscodedWallpaper.
    A mam ustawioną tą tapetę:
    Abstrakcyjne fale świetlne w odcieniach zieleni i brązu na czarnym tle.
  • #13 20952903
    tibiagrabarz
    Poziom 3  
    nic to nie dało ... jakiś inny ?

odinstalowałem asus crate ale to nie to.

Temat można zamknąć .

Co zrobiłem:
    1) wyłączyłem synchronizacje;
    2) następnie zalogowałem się na stronie profilu wyczyściłem ustawienia synchronizowane;
    3) usunąłem zawartość folderu LocalState\Assets zmieniając tapetę i robiąc tak 2 restarty postępując zgodnie z wątkiem na answers.microsoft.com;

1) Menu start -> Ustawienia -> konta -> kopia zapasowa w systemie windows, i tam wyłączamy zapamiętaj moje preferencje.

2) w menu start Ustawienia -> Konta -> Twoje Informacje i tu klikamy: sekcja powiązane konta: Konta zarządzaj moimi kontami
    przeniesie nas na stronę https://account.microsoft.com/ gdzie idziemy do sekcji z prawej strony Urządzenia i na dole jest Ustawienia zsynchronizowane w chmurze i tam mamy wyczyść zsynchronizowane ustawienia.

3) Według tego https://answers.microsoft.com/en-us/windows/f...ing-from/001f084b-eabc-461f-afc7-20b0505cb4d6 wątku wykonałem usuniecie folderu C:\Users\<USERNAME>\AppData\Local\Packages\Microsoft.Windows.ContentDeliveryManager_<Package ID>\LocalState\Assets wykonałem polecenie Get-AppxPackage -allusers *ContentDeliveryManager* | foreach {Add-AppxPackage "$($_.InstallLocation)\appxmanifest.xml" -DisableDevelopmentMode -register } ustawiłem tapetę, możliwe że będzie potrzeba 2 razy tak zrobić.
  • #14 20955594
    tibiagrabarz
    Poziom 3  
    Co zrobiłem:
    1) wyłączyłem synchronizacje;
    2) następnie zalogowałem się na stronie profilu wyczyściłem ustawienia synchronizowane;
    3) usunąłem zawartość folderu LocalState\Assets zmieniając tapetę i robiąc tak 2 restarty postępując zgodnie z wątkiem na answers.microsoft.com;

1) Menu start -> Ustawienia -> konta -> kopia zapasowa w systemie windows, i tam wyłączamy zapamiętaj moje preferencje.

2) w menu start Ustawienia -> Konta -> Twoje Informacje i tu klikamy: sekcja powiązane konta: Konta zarządzaj moimi kontami
    przeniesie nas na stronę https://account.microsoft.com/ gdzie idziemy do sekcji z prawej strony Urządzenia i na dole jest Ustawienia zsynchronizowane w chmurze i tam mamy wyczyść zsynchronizowane ustawienia.

3) Według tego https://answers.microsoft.com/en-us/windows/f...ing-from/001f084b-eabc-461f-afc7-20b0505cb4d6 wątku wykonałem usuniecie folderu C:\Users\<USERNAME>\AppData\Local\Packages\Microsoft.Windows.ContentDeliveryManager_<Package ID>\LocalState\Assets wykonałem polecenie Get-AppxPackage -allusers *ContentDeliveryManager* | foreach {Add-AppxPackage "$($_.InstallLocation)\appxmanifest.xml" -DisableDevelopmentMode -register } ustawiłem tapetę, możliwe że będzie potrzeba 2 razy tak zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z automatyczną zmianą tapety w systemie Windows 11, mimo ustawienia jednego obrazu w personalizacji. Próbował już usunąć pliki z folderu "%USERPROFILE%AppDataRoamingMicrosoftWindowsThemes", wyłączyć OneDrive oraz ustawić oryginalne slajdy, ale problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie dodatkowego oprogramowania, które mogłoby zmieniać tapetę, a także ustawienia synchronizacji w chmurze. Użytkownik ostatecznie rozwiązał problem poprzez wyłączenie synchronizacji, usunięcie zawartości folderu LocalStateAssets oraz wyczyszczenie ustawień synchronizowanych na stronie profilu Microsoft.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA