logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

2.0tdci kiedy sprawdzamy napięcie łańcucha wałków rozrządu

Różany 08 Lut 2024 16:38 5487 20
REKLAMA
  • #1 20951585
    Różany
    Poziom 3  
    Ocena: 15
    Dzień dobry. Pytanie o łańcuch wałków rozrządu w silniku 2.0tdci ford mondeo . Kiedy prawidłowo powinno sprawdzać się jego luz? Czy sprawdzamy na zimnym silniku który stoi np kilkanaście godzin czy na takim który pracował przed chwilą? Pytam ponieważ jak mój samochód postoi kilkanaście godzin to łańcuch ma wyczuwalne lekkie luzy. Ale gdy sprawdzam po jeździe to nie jestem w stanie go ruszyć nawet o ułamek milimetra. Z tego co wiem to napinacz napina się dzięki olejowi który go wypełnia a jak olej z niego wypłynie to robi się luźny. Także kiedy prawidłowo sprawdzać napięcie łańcucha?
  • REKLAMA
  • #2 20951937
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 617
    Witam.
    Różany napisał:
    Z tego co wiem to napinacz napina się dzięki olejowi który go wypełnia a jak olej z niego wypłynie to robi się luźny

Poczytaj jeszcze raz i pomyśl.
    Silnik pracuje to go napina.
    Pozdrawiam.
  • #3 20952432
    Różany
    Poziom 3  
    Michał_74 napisał:
    Poczytaj jeszcze raz i pomyśl.
    Silnik pracuje to go napina.
    Pozdrawiam.

Nie jest to tak do końca oczywiste. Słyszałem opinie że wprawione ucho wychwycić zużyty łańcuch podczas pracy silnika. Czyli wynikało by z tego że pomimo napięcia go przez napinacz on dalej ma luz. Napinacz też ma raczej jakis zakres pracy.
    Druga sprawa to jeśli łańcuch ma luz po dłuższym postoju to też musi być jakaś tolerancja jego luzu
  • #4 20952691
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 20953252
    Michał_74
    Poziom 34  
    Różany napisał:
    Nie jest to tak do końca oczywiste. Słyszałem opinie że wprawione ucho wychwycić zużyty łańcuch podczas pracy silnika. Czyli wynikało by z tego że pomimo napięcia go przez napinacz on dalej ma luz. Napinacz też ma raczej jakis zakres pracy.
    Druga sprawa to jeśli łańcuch ma luz po dłuższym postoju to też musi być jakaś tolerancja jego luzu

No to wiesz a jednak pytasz? Następny Trol na forum?
  • REKLAMA
  • #6 20954053
    Różany
    Poziom 3  
    johnny833 napisał:
    Brawo ty, to tak jak by napisać pasat 1.9 tdi. Toż to się niczym nie różni.

A czym się różnią silniki 2.0tdci w mondeo. Tam masz tylko inną mape a silniki są takie same czy to 150, 180KM. To tan sam silnik montowany np w peugocie. Po liftingu wprowadził silnik 2.0 ale to jest ecoblue. Gdyby chodziło o ten silnik to bym napisał. Chodzi o tdci więc bez problemu każdy kto się zna będzie wiedział co to za silnik.

Dodano po 2 [minuty]:

Michał_74 napisał:
    No to wiesz a jednak pytasz? Następny Trol na forum?

Chcę uzyskać konkretną odpowiedź od kogoś kto się na tym zna a nie od ludzi takich jak ty co jak widać nie mają zielonego pojęcia a odpowiadaja tylko po to by nabijać sobie punkty. Wiesz jak to działa i jak to sprawdzać to konkretnie odpowiedz a nie wydurniaj się...
  • #7 20954183
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20954314
    Różany
    Poziom 3  
    O to mi właśnie chodzi czy da się to jakoś sprawdzić bez zdejmowania pokrywy bo rozmawiałem z trzema mechanikami i tylko jeden stwierdził że zmienia ten łańcuch przy ok 300tys km a dwóch pozostałych sprswdza napięcie przez korek wlewu oleju. Ten co zaleca zmiane przy 300tys mówił mi że to też nie jest tak że przy 300tys jeat on już zużyty bo np samochody które jeździły głównie trasy mają ten łańcuch i ślizgi napinacza w dobrej kondycji.
  • #9 20954351
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20954516
    Różany
    Poziom 3  
    Przebieg pewny 240tys a z olejami wiadomo przez pierwsze 180tys wymianiany co 20-30tys jak przewiduje producent a przez ostatnie 60tys wymiany przezemnie już co 10-15 tys.
  • REKLAMA
  • #11 20954872
    Michał_74
    Poziom 34  
    Różany napisał:
    Chcę uzyskać konkretną odpowiedź od kogoś kto się na tym zna a nie od ludzi takich jak ty co jak widać nie mają zielonego pojęcia a odpowiadaja

Racja. Żadnego filmu, żadnego nagrania - zgadujmy kto i jak spotkał twoje auto na drodze. Może słyszał jak pracuje - Jest tu bot - odpowiada na takie pytania. Jak co.
    Masz opinię 3 mechaników w proporcji 2/3 -olac i 1/3 zmienić za 60 tyś.
    Czego jeszcze potrzeba? Ja bym zapytał jeszcze z 4 mechaników może średnia arytmetyczna będzie przeważała bardziej?

Nie wypominaj komuś że się nie zna. Zacznij od tego że szukasz usprawiedliwienia żeby nie zmieniać i mieć rację. Przepraszam ale nie jesteś ani pierwszy ani ostatni.
  • #12 20957551
    Różany
    Poziom 3  
    Michał_74 napisał:
    Nie wypominaj komuś że się nie zna. Zacznij od tego że szukasz usprawiedliwienia żeby nie zmieniać i mieć rację. Przepraszam ale nie jesteś ani pierwszy ani ostatni.

Właśnie jest na odwrót. Myślę o wymianie tylko zastanawiam się czy robić to już teraz przy przebiegu 240tys czy dopiero przy następnej zmianie rozrządu czyli pewnie przy 280-300tys
  • #13 20957600
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 564
    Napinacz jest wypychany ciśnieniem oleju kiedy silnik pracuje,natomiast kiedy stoi to przed cofnięciem zapobiega zapadka.
    Jest w nim sprężyna,nie nalezy jej mylić z napinającą,ona kasuje jedynie wstępnie luz jak wyjmie się zawleczkę przy montażu. Nie ma żadnego znaczenia dla napinacza czy olej jest zimny czy ciepły,po prostu po zgaszeniu silnika zablokuje się na poziome ząbka do którego został wypchnięty w ramach kasowania skutków zużycia układu.
    Zimny silnik czy ciepły też nie ma większego znaczenia przy ocenie luzu,bo na takim małym odstępie między kołami nikt nie jest w stanie wyłapać niewielkiej różnicy powstałej na skutek rozszeżalności cieplnej głowicy.

Różany napisał:
    Słyszałem opinie że wprawione ucho wychwycić zużyty łańcuch podczas pracy silnika.

Jak skończy się zakres napinacza to sam się o tym dowiesz bo będzie dzwonił.
    Jeśli producent zaleca wymianę po jakimś okresie to tego się trzymaj nie czekając aż zacznie hałasować.
    Chcesz mieć absolutną pewność to zdejmij pokrywę i pokręć wałem.
    Bardziej zaawansowany może wykręcić napinacz i sprawdzić ile ząbków zostało do końca jego zakresu.
    Sam lepiej nie wykręcaj,bo trzeba na pewne rzeczy zwrócić uwagę przy montażu jak też odpowiednio ustawić wał przed demontażem.
  • #14 20957618
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 20957628
    m2606
    Poziom 34  
    Ja tu niczego nie wklejam.
    johnny833 napisał:
    Chce mieć pewność i komfort psychiczny to wymiana kompletu łańcuch napinacz

Tzn dobre na nowe? A jak ktoś chce mieć pewność przez cały czas to ma wymieniać codziennie?
    A jeśli nie codziennie to kiedy wymieniać żeby mieć pewność?
    Jak określić taką "datę" nie biorąc pod uwagę że nic nie jest nigdy pewne...
    Wymienia się jak przyjdzie zalecany okres,jak się coś zepsuje,albo wtedy kiedy sztuka każe wymieniać bo robiło się coś powiązanego ,mającego wpływ.
  • #16 20958044
    Michał_74
    Poziom 34  
    Różany napisał:
    Właśnie jest na odwrót. Myślę o wymianie tylko zastanawiam się czy robić to już teraz przy przebiegu 240tys czy dopiero przy następnej zmianie rozrządu czyli pewnie przy 280-300tys

Zastanów się.
    Chcesz robić rozrząd s potem osobno łańcuch?
    Ma to sens 2 razy grzebać?
  • #17 20985638
    Różany
    Poziom 3  
    Ok łańcuch wymieniony. Dla wszystkich zainteresowanych nowy napinacz trzyma napięcie łańcucha nawet po tygodniowym postoju czyli jeśli po kilku godzinach jest luźny to oznacza tylko że jest do wymiany
  • #18 21256687
    JacekFilipczyk
    Poziom 3  
    Ocena: 31
    johnny833 napisał:
    Będzie miał różny luz w zależności jak się ustawią wałki

Witam. Możesz wyjaśnić o co chodzi z tym ułożeniem wałków? Łańcuch pracuje na zębatkach wałków które nie zmieniają swojej pozycji także jak to wpływa na różne napięcie łańcucha?
    Pytam ponieważ zauważyłem u siebie w Mondeo Mk5 silnik DW10F że nieraz jak zgaszę silnik to łańcuch ma bardzo duże luzy a niekiedy stoi sztywno. Sprawdzałem np teraz i był luźny, odpaliłem kilka razy i za każdym razem był luźny a po ostatnim zgaszeniu silnika jest już sztywny i nie ma żadnych luzów. Po godzinie łańcuch nadal sztywny. Odpaliłem samochodu, zgasiłem po 30 sekundach, sprawdzam łańcuch a on znów luźny . Łańcuch wymieniony wraz z napinaczem jakieś 8tys km temu także jest nowy. Zastanawiam się o co chodzi.
  • #19 21256816
    m2606
    Poziom 34  
    Dobrze prawi. Silnik czterocylindrowy zatrzymuje się w przybliżeniu tylko w czterech pozycjach.Są to punkty,kiedy na którymś z cylindrów jest sprężanie .Zawory są wtedy zamknięte na tym cylindrze i spręzyny zaworowe nie naciskaja na krzywki wałka.Na innych cylindrach są wtedy pozostałe trzy cykle. A więc fazy w których conajmniej jedna sprężyna zaworowa (lub para sprężyn w 16V) napiera na powierzchnię wzniosu lub opadania krzywek na wałku,powodując że chce się on obrócić. Luz na łańcuchu jest zatem kasowany wałkami,ale niestety w zależności od tego czy krzywka zdążyła już przejść wierchołkiem,łańcuch zostaje naprężony albo między wałkami,albo na napinaczu,albo na płozie prowadzącej.
    Jak jest napiety w jednym miejscu,to na pozostałych dwóch odcinkach ma luz..
  • #20 21259470
    JacekFilipczyk
    Poziom 3  
    Ocena: 31
    m2606 napisał:
    Luz na łańcuchu jest zatem kasowany wałkami,ale niestety w zależności od tego czy krzywka zdążyła już przejść wierchołkiem,łańcuch zostaje naprężony albo między wałkami,albo na napinaczu,albo na płozie prowadzącej.
    Jak jest napiety w jednym miejscu,to na pozostałych dwóch odcinkach ma luz..

Po twojej wypowiedzi wiem tylko tyle że moja wiedza na temat mechaniki kończy się chyba na wymianie elementów zawieszenia😁😁
    Niestety nie mogę sobie wyobrazić w jaki sposób luz jest kasowany przez wałki? Mamy dwa wałki, ssący i wydechowy spięte łańcuszkiem. Łańcuch pracuje na zębatkach tychże wałków. Między nimi jest jeszcze napinacz hydrauliczny tego łańcucha. Ale wałki a raczej te zębatki nie ruszają się na boki, nie mają luzów tylko obracają się w koło to jak mają niwelować luz łańcucha?
  • #21 21259521
    m2606
    Poziom 34  
    Ok. To może inaczej. Nie mam talentu do rysowania,ale powinno wystarczyć.Począwszy od lewej,masz kierunek który próbuje wymusić na wałku spręźyna zaworowa .Kolejny rysunek to kiedy krzywka mineła przełamanie i popychacz napiera teraz z drugiej strony . Analogicznie do tego zmienił się kierunek napinania łańcucha przez koło wałka.
    Pewnie nie rozumiesz z czego jest luz na łańcuchu.O tym mówi trzeci rysunek. Luzu nie ma zanim nie zgasisz silnika,bo napinacz jest pchany cisnieniem oleju.
    Kiedy ciśnienia oleju nie ma to płoza napinacza nie napinałaby łańcucha,wtedy w zależności od tego jak ustawią się wałki może dojść do napięcia go po stronie napinacza i cofaniu go.Po odpalenie łańcuch by przeskoczył na zębach z powodu zbyt dużego luzu.Z tego powodu jest mechanizm zapadkowy który zatrzyma płozę na wystarczającym poziomie.
    Problem w tym ze zanim zapadka nie wskoczy na kolejny ząbek z powodu zuzucia się rozrządu to jest luz.
    Bezpieczny,ale jednak jest i dlatego w zależności od tego jak zatrzyma się silnik to łańcuch jest lużny w różnych miejscach. Schemat działania wałka rozrządu i napinacza łańcucha

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sprawdzania napięcia łańcucha wałków rozrządu w silniku 2.0 TDCi w Fordzie Mondeo. Użytkownicy zastanawiają się, kiedy najlepiej ocenić luz łańcucha - na zimnym czy ciepłym silniku. Wskazują, że napinacz hydrauliczny działa na zasadzie ciśnienia oleju, co wpływa na napięcie łańcucha. Po dłuższym postoju łańcuch może mieć wyczuwalne luzy, co niekoniecznie oznacza jego zużycie. Wymiana łańcucha zalecana jest przy określonym przebiegu, a opinie mechaników są podzielone. Użytkownicy podkreślają, że luz łańcucha może być różny w zależności od ustawienia wałków rozrządu. Ostatecznie, jeden z uczestników dyskusji informuje, że nowy napinacz utrzymuje napięcie łańcucha nawet po dłuższym postoju, co sugeruje, że luzy po kilku godzinach mogą wskazywać na potrzebę wymiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA