logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo 2.0 16V Zetec 99'' problem z rozrządem

marcinlan 28 Gru 2008 18:43 19069 22
REKLAMA
  • #1 5914631
    marcinlan
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam.
    Zwracam się do was koledzy z prośba o pomoc.
    Strzelił pasek i potrzeba ustawić teraz rozrząd.Nie rozbierałem tego silnika sam a gość który to robił nie zrobił żadnych znaków.
    Problem jest następujący:
    Dwa wałki rozrządu mają nacięcia więc ustawienie nie jest trudne-blokada płaskownikiem ale jest problem z wałem korbowym. na schemacie mam pokazane że koło na wale ma wycięcia i ma zgadzać się to ze znakiem na misie olejowej- problem w tym że koło nie ma żadnego punktu ,znaku,czy wycięcia by go zgrać z tym na misie.(koło jest oryginalne forda.)
    Po zdjęciu koła też nie ma żadnych znaków.jest tylko klin więc pozycja montażu wychodzi tylko jedna- no ale w jakim położeniu powinien być??? by to się zgrało z wałkami a silnik dobrze pracował?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5914649
    lukaszzywicki
    Poziom 15  
    Ocena: 82
    trzeba zdemontowac czujnik połozenia wału korbowego na kole zamachowym i w jego miejsce w połozeniu górnym martwym wkłada sie kołek bodajsze 12 mm srednicy
  • #3 5914738
    marcinlan
    Poziom 11  
    Dzięki wielki :)) domyśliłem się że GMP powinien być na pierwszym tylko nie miałem pewności -a nie chcę czegoś zepsuć.
    Nie wiedziałem gdzie i co odkręcić by zablokować wał.
    Jeszcze raz dzięki za pomoc.
  • #4 5919492
    marcinlan
    Poziom 11  
    masz jeszcze jedno pytanie - jakie są wartości luzów na zaworach wydech i ssanie ?
  • Pomocny post
    #5 5919682
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2102
    0,15
    0,30
    Na zimnym
  • REKLAMA
  • #6 5921424
    marcinlan
    Poziom 11  
    wybaczcie za te kolejne pytania ale zanim cos zepsuje to wolałbym wiedzieć co i jak :)
    Czy te okrągłe płytki regulujące luz na zaworach można gdzieś dokupić na odpowiedni wymiar ??? bo mierzyłem luz na zaworze ssącym i ma 0,20 a ma mieć jak kolega napisał wyżej 0,15
    I co gdy luz jest zbyt mały np. na wydechu jest 0,20 a powinien być o,30 - nie wiem ale raczej tej płytki nie da się szlifować :) czy może trzeba kupić nową z dobrym wymiarem.
    Zmierzyłem kilka z nich mikrometrem i każda ma inny wymiar od 2.51mm do 2.63mm czy tak ma być czy ten silnik jest padnięty ?
    wiem że pewno niektórzy mają ubaw z tego co piszę ale jestem laikiem ....
  • REKLAMA
  • #7 5921526
    goldwinger
    Ocena: 2102
    Płytki się wymienia - kupujesz jakie trzeba
    Jak kiedyś nie można było kupić to się szlifowało
  • #8 5921557
    marcinlan
    Poziom 11  
    goldwinger napisał:
    Płytki się wymienia - kupujesz jakie trzeba
    Jak kiedyś nie można było kupić to się szlifowało

a czy te wartości luzów 0,15 i 0,30 mają jakies odchyłki "+-" czy maja być co do setki ? bo to bedzię trochę zabawy by je pomierzyć i dobrać odpowiedni :(
  • #9 5921731
    Krick1987
    Poziom 25  
    Ocena: 188
    Możesz próbowac wymieniać miedzy zaworami, a co do odchyłek to chyba +/- 0.05
  • #10 5924174
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 817
    Czesto pasuja tez plytki od innych silnikow...
  • #11 5933065
    toya36jr
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam . Z wykrecaniem tego czujnika to przesada !!! na na wale jest kółko po którym śmiga pasek rozrządu jest na nim znak i on ma się pokrywać ze znakiem na aluminiowej obudowie silnika . Co do wałków rozrządu to wsuwasz płaskownik chyba 6mm grubości w te wyciecia , luzujesz śruby mocujące koła na wałkach , zakładasz pasek naciągasz go napinaczem dokrecasz sruby od kół na wałkach , wyciągach ten płaskownik i krecisz ze 4 obroty wałem . Znak na wale musi sie pokrywac z tym na obudowie i automatycznie w te wyciecia musi sie dac wsadzic ten plaskownik . jesli te warunki są spełnione to masz rozrząd idealnie ustawiony . Jeśli chcesz rysunek jak to wszystko ma byc to daj znac . co do zaworów to kwestia jaki masz silnik bo sa hydrauliczne popychacze i luz jest automatycznie regulowany a sa tez takie z regulacja na plytki . pozdrawaim
  • REKLAMA
  • #12 5939623
    marcinlan
    Poziom 11  
    gdybyś poczytał dokładnie mój opis dowiedziałbyś się że regulacja jest płytkami - bo po co innego pytał bym i prosił o pomoc w kwestii luzów. co do znaków na wale ( koło pasowe) to napisałem że jest org. ford i nie posiada jakichkolwiek znaków,nacięć - jedyny znak jest na misie olejowej ! ale potrzebny drugi by to ustawić a takowego nie ma !!!

koledzy którzy napisali swoje posty bardzo mi pomogli.
  • #13 5942780
    toya36jr
    Poziom 2  
    Hmmm w takim układzie nie wiem co ty masz za wynalazek bo ja ma tez 2.0 16v z99roku i zmieniałem sam rozrząd i są Oryginalne znaki na kółku rozrządu na wale . znaki te są również podawane jako odniesienie w programie AutoData .Pozdro
  • #14 5944864
    bodzio012
    Poziom 33  
    Ocena: 780
    gdyby znowu Ci nie poszło z tym silnikiem to mam taki na zbyciu z idealną głowicą :D:D:D:D bardzo niedrogo w cenie głowicy:D
  • #15 5949947
    marek1977
    Poziom 33  
    Ocena: 710
    lukaszzywicki napisał:
    trzeba zdemontowac czujnik połozenia wału korbowego na kole zamachowym i w jego miejsce w połozeniu górnym martwym wkłada sie kołek bodajsze 12 mm srednicy

Koledze pomyliły sie silniki. Znaki są na kole i na misce.
  • #16 6442364
    wiktor008
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1
    Witam.. podepnę się pod temat.. - chciałbym ogólnie spytać o ten silnik.. 2.0 ZETEC na 16V.. czy to dobry wybór..? czy silnik ten nie jest zbyt awaryjny, czy zawory regulują się hydraulicznie..? Ogólnie na co zwrócić uwagę przy zakupie auta z tym silnikiem...??
    Mam na oku mondeo z roku '95 z tym silnikiem w wersji ZETEC i waham się przed zakupem bo nie wiem czy jest to dobry silnik..

Proszę o odpowiedź posiadaczy i tych którzy coś przy tych silnikach naprawiali..

Pozrawiam.
  • #17 6442548
    ociz
    Ocena: 3488
    Mało naprawiałem więc chyba nie najgorsze, czasem się tylko trafiały zparciałe wężyki poodciśnieniowe, brudne przepustnice, przepływomierze i takie tam pierdółki, kilka razy też zmieniałem cewki zapołonowe i za każdym razem padały po zamontowaniu przewodów WN Janmor-a.
  • #18 6445722
    wiktor008
    Użytkownik obserwowany
    Hmm.. czy więc opłaca się brać takie auto z przebiegiem 220 000...? - ponoć takie silniki (tej klasy) mają się kręcić do 350 - 400 tys..
    Na co zwrócić szczególną uwagę przy kupowaniu tego auta z tym silnikiem..? aby nie wpaść w bagno wydatków - po - zakupie..
    ???
  • #19 6452961
    wiktor008
    Użytkownik obserwowany
    PRZEPRASZAM NAJMOCNIEJ ZE SIE DOŁĄCZAM ALE...:

Jest taki problem.. silnik ogólnie ładnie utrzymany (przebieg 220tys) Zadnych wycieków ani tym podobnych historii, ładnie zbiera się na obroty i w ogóle.. ale..: Gdy się rozgrzeje i zejdzie z automatycznego ssania z 1200 obrotów na tych ok. 900 - 1000.. - to po delikatnych dotknięciu gazu (czyli w zakresie dolnych obrotów tak do 1300) silnik zamiast napierać obortów poprostu gaśnie.. - Dławi się i jeśli nie puści się pedału gazu to zaczyna gasnąć.. - gdy wciśnie się go energiczniej tak by przeskoczyć ten dolny zakres i od razu podbić na np 1700 - to jest ok i ciągnie do czerwonej krechy bez zająknięcia.. ale w dolnym zakresie nie chce pracować.. - CO TO MOŻE BYĆ... - proszę o pilną odpowiedź (bo chciałem kupić to auto ale teraz się waham). Silnik o którym mowa to 2.0 16V Zetec...
    Błagam o jakąś odpowiedź co może być przyczyną dławienia się silnika na niskich obrotach.. - (to oczywiście na posotoju na biegu jałowym), i na ile może być to kłopotliwe w przyszłość, ew. co trzeba by sprawdzić lub wymienić..?

PROSZĘ BARDZO O ODPOWIEDŹ.. ZALEŻY MI NA PILNEJ ODPOWIEDZI BO MAM MAŁO CZASU..
  • #20 6456517
    TOMASZ STANKIEWICZ
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    witam kolego jezeli strzelił tobie pasek to sprawdz popyczacze czsie nie pogieły
  • #21 6456542
    marek1977
    Poziom 33  
    Ocena: 710
    TOMASZ STANKIEWICZ napisał:
    witam kolego jezeli strzelił tobie pasek to sprawdz popyczacze czsie nie pogieły

A ten skąd się tu wziął? :D
  • #22 7363000
    mechaniuk
    Poziom 10  
    jak strzelił pasek to ja bym raczej zawory sprawdzil a co do luzów zaworowych to bym to sprawdzal po przekręceniu silnika i oceny czy zawory sa ok
  • #23 7363665
    awysoki
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    kolega archeolog :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem ustawienia rozrządu w silniku Ford Mondeo 2.0 16V Zetec z 1999 roku po zerwaniu paska rozrządu. Główną trudnością było brak widocznych znaków na kole pasowym wału korbowego, które powinny być zsynchronizowane ze znakiem na misce olejowej. Rozwiązaniem okazało się zablokowanie wału korbowego poprzez demontaż czujnika położenia wału i włożenie kołka w położeniu górnego martwego punktu (GMP). Wałki rozrządu posiadają nacięcia umożliwiające blokadę płaskownikiem podczas ustawiania. Wskazano, że znak na kole pasowym powinien pokrywać się ze znakiem na obudowie silnika, a po założeniu paska i dokręceniu śrub wałki powinny być zablokowane płaskownikiem, który następnie się usuwa, a wałem korbowym wykonuje się kilka obrotów kontrolnych. Poruszono także temat luzów zaworowych regulowanych płytkami – wartości luzów na zimnym silniku to 0,15 mm dla ssania i 0,30 mm dla wydechu, z tolerancją około ±0,05 mm. Płytki regulacyjne wymienia się na odpowiednie wymiary, gdy luz jest nieprawidłowy. Dyskutowano również o trwałości i awaryjności silnika 2.0 16V Zetec, wskazując na typowe usterki jak zacięte wężyki podciśnieniowe, brudne przepustnice, problemy z cewkami zapłonowymi oraz objawy dławienia się silnika na niskich obrotach, które mogą wymagać dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA