logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SPS53M22EU/14 testowanie pompy odpływowej w zmywarce - buczy głośno

vangoche 11 Lut 2024 12:54 897 3
REKLAMA
  • #1 20955844
    vangoche
    Poziom 10  
    Chodzi o tę pompę, która wyrzuca wodę ze zmywarki. Wymieniam właśnie uszczelkę w drzwiach tej zmywarki, więc mam ją rozbebeszoną. Mogę więc przy okazji wymienić pompę. Pytanie, czy warto? Pompa działa, wyrzuca wodę, ale głośno buczy. Po jej wymontowaniu nic nie znalazłem ani w jej komorze, ani w odpływach, ale kto wie - może coś wyleciało i nie zauważyłem. Na pompie są napisy informujące, że działa ona na 57 voltów zmiennego prądu. Nie mam czegoś, czym mógłbym podać taki prąd i zobaczyć, czy na sucho też buczy. Czy mogę ją podłączyć do okablowania w zmywarce i uruchomić jakiś program? Macie jakiś sposób na przetestowanie pompy?
  • REKLAMA
  • #2 20955866
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 854
    Podaj model zmywarki!
    vangoche napisał:
    Na pompie są napisy informujące, że działa ona na 57 volt zmiennego
    Pompa zasilana przez falownik, zostaw ją w spokoju :)
  • REKLAMA
  • #3 20955904
    vangoche
    Poziom 10  
    Chodzi mi o to, że gdyby uruchomiona jakimś sposobem poza normalnym cyklem pracy nie buczała, to szukałbym problemu gdzieś poza pompą.
  • #4 20955949
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 854
    Możesz tylko i wyłącznie wpiąć pompę pod przewody w zmywarce. Jeśli chcesz sprawdzić tą pompę i nie mieć powodzi, to podepnij przewody od pompy, włącz zmywarkę na dowolny program i jak tylko ruszy pompa spustowa, otwórz drzwi i zresetuj (wciśnij Start i trzymaj 3-4sekundy). Zamknij drzwi. Zmywarka będzie podawać napięcie tylko na pompę spustową i na tym zakończy pracę.
REKLAMA