logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran po odlaczeniu i ponownym montażu chłodzenia CPU

eweewabozena 11 Lut 2024 23:50 222 5
REKLAMA
  • #1 20957245
    eweewabozena
    Poziom 2  
    Cześć, krótko i na temat.
    Odłączyłem wentylator i radiator procesora, przewietrzyłem, zdjąłem wentylator, wyczyściłem radiator. Złożyłem i włączam, a tu lipa. Załącza się tak, jakby Windows normalnie się uruchamiał, jest logo Windows, ładowanie, a potem czarny ekran... Pokazuje tylko kursor na ekranie od myszki i tyle... Coś mignie w lewym rogu, ale nie zdążę zobaczyć co to... Gdy podłączę monitor pod wejście od karty zintegrowanej, normalnie się uruchamia, chociaż strasznie zamula i nie dopasowuje rozdzielczości.
    Moje pytanie brzmi, czy uszkodziłem procesor podczas np. zdejmowania chłodzenia i ponownego zatrzaskiwania i stąd te objawy. Czy może przez przypadek uszkodziłem kartę graficzną paluchami, gdy zdejmowałem chłodzenie?
    W sumie w BIOSie procesor ma temperaturę 40-50 stopni i normalnie wykrywa. Jak zlokalizować przyczynę? Jakie testy?
  • REKLAMA
  • #2 20957256
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    Jaka konfiguracja tego komputera?

Wymontuj i ponownie zamontuj kartę graficzną.
  • REKLAMA
  • #3 20957262
    eweewabozena
    Poziom 2  

Tak, zrobiłem przed chwilą. Nic to nie daje.
    Nie jest super nowy. i3, 4 rdzenie, GTX650 1GB, 8GB RAM, Windows 8.1. Chodził szybko, jakieś gierki, np. GTA 4, na Full chodziło płynnie.
  • REKLAMA
  • #4 20957270
    Kasek21
    Poziom 43  
    Podłącz do tej integry, odinstaluj sterownik Nvidii.

Przepnij z powrotem na kartę Nvidii i sprawdź czy system normalnie się uruchomi.
  • REKLAMA
  • #5 20957756
    eweewabozena
    Poziom 2  

Podpiąłem do integry, usunąłem sterownik Nvidii. Podpiąłem monitor pod kartę. Komputer odpalił, o co może chodzić? Spróbuję teraz zainstalować sterowniki do karty. Czy to może być wina procesora?

Dodano po 1 [minucie]:

Próbując włączyć ten program gpzu, ten do kart nagle czarny ekran i tylko kursor myszki biały.
  • #6 20958015
    Kasek21
    Poziom 43  
    Jeżeli bez sterowników system odpala, a z nimi jest problem to najprawdopodobniej uszkodzona karta graficzna.
REKLAMA