logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eko Term Carbon 18kw gaśnie po wymianie ślimaka - co sprawdzić?

andrzejrapicki 13 Lut 2024 10:03 327 9
  • #1 20959279
    andrzejrapicki
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Dzień dobry.
    Mam kocioł Eko Term Carbon 18 kW. Tydzień temu wymieniłem ślimak, od tego momentu kocioł gaśnie po przełączeniu w automat. Podając paliwo na palenisko pali bez problemu. Próbowałem trzy gatunki ekogroszku. Wyczyściłem kanał dopływu powietrza. Uszczelniłem retortę. Bez efektu. Wentylator sprawny. Kocioł ma 16 lat. Oprócz ślimaka nic nie ruszałem. Co jeszcze można zrobić (sprawdzić)?
    Z góry dziękuję.
    Andrzej
  • #3 20959389
    andrzejrapicki
    Poziom 2  
    Tak tak oczywiście.
  • #5 20959446
    andrzejrapicki
    Poziom 2  
    To jest tak ,że gaśnie zawsze. Jak bym nie ustawił to gaśnie. Miałem ustawiony tak ,że palił mi na rozmaitych groszkach. Korygowałem tylko minimalnie ,żeby lepiej dopalał itd. . Teraz jak zmieniam dawkę czy przerwę to pali trochę dłużej ale i tak gaśnie po kilku cyklach. Serwisant sugerował ,że jest coś nie tak z przepływem powietrza. Tak jak pisałem wyczyściłem kanał powietrza fakt było dość dużo popiołu .
  • #7 20959829
    andrzejrapicki
    Poziom 2  
    Dostęp powietrza jest. Ślimak był już wytarty i zatrzymywał się.
  • #8 20968731
    andrzejrapicki
    Poziom 2  
    Informacja dla osób mających podobny problem .
    Przyczyną był zapchany kanał przepływu powietrza. Dotarłem do tego dopiero po całkowitym demontażu palnika i wyczyszczeniu.
  • #10 20969753
    andrzejrapicki
    Poziom 2  
    To taki złożony problem. Przed wymianą ślimaka zacząłem sypać ekogroszek z dosyć dużą zawartością miału i do tego mokry .Wtedy zatrzymał się ślimak . Po wymianie rozebrałem palnik tzn. zdjąłem talerz i koronę.
    Podczas demontowania wleciał popiół do kanału , a że nie czyściłem tam od paru lat to stało się właśnie tak ,że trzeba było rozebrać cały palnik. Nie czyściłem kanału ponieważ śruba od wyczystki palnika "przyspawała się"
    i była nie do ruszenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z kotłem Eko Term Carbon 18 kW, który gaśnie po wymianie ślimaka. Po wymianie ślimaka kocioł przestał działać w trybie automatycznym, mimo że pali bez problemu przy ręcznym podawaniu paliwa. Użytkownik próbował różnych gatunków ekogroszku, wyczyścił kanał dopływu powietrza i uszczelnił retortę, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie przepływu powietrza oraz dostępności powietrza w kotłowni. Ostatecznie, przyczyną problemu okazał się zapchany kanał przepływu powietrza, co wymagało demontażu palnika i dokładnego czyszczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA