logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

instalacja co Podłączenie rozdzielacza w miejscu starego grzejnika

wiktordabrak 13 Lut 2024 11:46 282 2
REKLAMA
  • #1 20959399
    wiktordabrak
    Poziom 1  
    Witam,

w ostatnim czasie dobudowałem jeden pokój z toaletą do mojego domu - łącznie około 20m2. Przyszedł czas na zrobieniem w nim ogrzewania, z racji że za ścianą (w starej części domu) mam grzejnik zasilany rurą 1/2 z instalacji CO zamkniętej, wszystkie rurki miedziane lutowane. Chciałbym się dowiedzieć czy w ostateczności mógłbym zdemontować grzejnik i zamiast niego pod rurki podłączyć rozdzielacz 3 obiegi z dodatkową pompą i w jednej pętli pod rozdzielaczem podłączyć podłogówkę z zaworem RTL, do drugiej pętli grzejnik w nowym pokoju, a do trzeciej pętli grzejnik który zdemontowałem. Zdaje sobie sprawę że rurka zasilająca może być zbyt cienka do rozdzielacza jednak czy da to jakoś radę jeśli będzie to tylko okolo 5m2 podłogówki i dwa grzejniki?

z góry dziękuję za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #3 20959985
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Jeżeli masz tam goły beton, teraz będziesz dawał styropian i wylewał wylewke/posadzke to zrób sobie podłogówkę, co 15cm rozstaw rurek wystarczy, możesz co 12,5 zrobic, zrob sobie! natomiast nie jest powiedziane, ze będziesz to uruchamiał teraz. Z pompą pewnie by to poszło, ale Ona może zaburzać resztę instalacji, druga sprawa sens uruchamiania takiej podłogówki teraz jak gdzie indziej nie masz, to nie łazienka 2-3 metry kwadratowe ze na samym RTL pojdzie, 20m2 to dwie pętle po około 65-70m bieżących rury każda. Ja bym robił na przyszłośc jak nowe pomieszczenie bez podlogi
REKLAMA