logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amica EAWI 7123CD pralka nie dobiera ilości wody do ilości prania bardzo duże zużycie wody

angarj 14 Lut 2024 12:51 408 8
REKLAMA
  • #1 20961128
    angarj
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam.
    Pralka Amica EAWI 7123CD pobiera za dużo wody i nie reguluje jej ilości do wagi wsadu. Poziom wody zawsze jest równy około 1/4 wysokości pokrywy, co daje około 15l na bęben, nawet gdy są tylko skarpetki. Wymieniłem presostat i wężyk połączeniowy, ale to nie pomogło. Przelutowałem całą elektronikę i nadal jest to samo. Pralka ma auto sensor, który powinien tym zarządzać, ale nie znalazłem niczego dodatkowego. Jak to sprawdzić i gdzie się to znajduje? Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20961964
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    angarj napisał:
    Pralka Amica EAWI 7123CD pobiera za dużo wody i nie reguluje jej ilości do wagi wsadu.

I tak ma być.
    angarj napisał:
    Poziom wody zawsze jest równy około 1/4 wysokości pokrywy, co daje około 15l na bęben, nawet gdy są tylko skarpetki

To normalne.
    angarj napisał:
    Pralka ma auto sensor, który powinien tym zarządzać,

Gdzie tam masz auto sensor ?
  • #3 20962727
    angarj
    Poziom 10  

Ok, gdzieś znalazłem taką informację, ale mogła być fałszywa.
    A jest jakaś możliwość oszukania tego hydrostatu, żeby nalewał mniej wody? Hydrostat jest elektroniczny, próbowałem kręcić rdzeniem, ale to nie pomaga. Jak ustawię mniejszy poziom, to nie widzi tego, że zbiornik jest pusty.
    Pralka ma klasę A+++, a wody zużywa bardzo dużo.
  • REKLAMA
  • #4 20963026
    cezet
    Bo tę pralkę zrobiły małe żółte rączki. Więc nie dziw się że jest jak jest. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 20963114
    angarj
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc i wyprowadzenie mnie z błędu.
    Jak by ktoś miał jakiś patent na obniżenie poziomu wody przez jakiś patent z rurkami ciśnieniem to byłoby super poznać takie rozwiązanie .
    Ciekawe czy zamiast elektronicznego hydrostatu można by podłączyć jakoś stary analogowy z wszystkimi regulacjami jak było w starszych pralkach.
  • REKLAMA
  • #6 20963364
    cezet
    angarj napisał:
    Jak by ktoś miał jakiś patent na obniżenie poziomu wody przez jakiś patent z rurkami ciśnieniem to byłoby super poznać takie rozwiązanie .

Może i ktoś ma jakieś patenty na obniżenie poziomu.Pytanie tylko po co ? W łyżce wody prania nie zrobisz. Trzy czy cztery plusy AA to ściema . Wody w pralce ma być na poziomie dolnego fartucha. Inaczej pralka robi pranie prawie na sucho. Stąd narzekania ludzi ,że pranie nie doprane.
    angarj napisał:
    Ciekawe czy zamiast elektronicznego hydrostatu można by podłączyć jakoś stary analogowy z wszystkimi regulacjami jak było w starszych pralkach.

Nie ma takiej opcji .Niestety .
  • #7 20963377
    angarj
    Poziom 10  
    Poziom dolnego fartucha byłby ok ale u mnie jest poziom 1/4 szyby
  • Pomocny post
    #8 20963443
    cezet
    Zapytaj producenta czemu tak jest?
  • #9 20992104
    angarj
    Poziom 10  
    Tak jest po prostu ma tak być. Zamykam temat. Dziękuję za pomoc .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Amica EAWI 7123CD, która pobiera zbyt dużą ilość wody, niezależnie od wagi wsadu. Poziom wody w bębnie wynosi około 1/4 wysokości pokrywy, co odpowiada około 15 litrom, nawet przy minimalnym załadunku. Wymiana presostatu i wężyka nie przyniosła efektów, a przelutowanie elektroniki również nie rozwiązało problemu. Użytkownik zastanawia się nad możliwością oszukania hydrostatu, aby zmniejszyć ilość wody, oraz nad podłączeniem analogowego hydrostatu zamiast elektronicznego. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że taki poziom wody jest normalny dla tej pralki, a zmniejszenie go może prowadzić do niedopranych ubrań. Ostatecznie użytkownik zamyka temat, stwierdzając, że tak ma być.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA