logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG F4J6TG0W zatrzymuje się podczas wirowania i nie suszy prawidłowo

mawashi1122 14 Lut 2024 14:56 1137 6
REKLAMA
  • #1 20961309
    mawashi1122
    Poziom 3  
    Mam problem z pralko-suszarka. Mianowicie niekiedy podczas wirowania pralka zatrzymuje się w ostatnich 2-3 minutach wirowania i nie chce się otworzyć. Woda znajduje się wtedy w bębnie. Muszę kolejny raz włączyć wirowanie, aż w końcu dokończy.
    Kolejny problem pojawia się podczas suszenia- suszenie trwa 2-3h i po otwarciu pralki, często zdarza się, że pranie leży w wodzie i jest bardzo gorące.
    Tak jakby zamiast samego suszenia, pralka dodatkowo wykonała również pranie( bez wirowania)
    Wymieniony elektrozawoe i hydrostat.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20961386
    mawashi1122
    Poziom 3  

Możliwe, ale wydaje mi się, że problem polega bardziej na tym, że podczas suszenia/wirowania za duża ilość wody dostaje się do bębna. Aczkolwiek wiedza na słabym poziomie jeśli chodzi o AGD.
  • #4 20962045
    Gremliny
    Poziom 16  
    Ocena: 53
    Cytat: Muszę kolejny raz włączyć wirowanie, aż w końcu dokończy.

Czy wtedy woda schodzi prawidłowo? Czy też długo i z oporem? Sprawdź czy węże nie są zapchane. Czy końcówka węża przy podłączeniu do kanalizacji w ścianie nie obrosła kłaczkami. Możliwe że pompa do wylewania wody zaczyna szwankować. Na szczęście nie jest droga. Koszt to okolice 50-60 zł
  • REKLAMA
  • #5 20963463
    mawashi1122
    Poziom 3  
    Wykonałem dzisiaj kolejny test, który przyszedł mi do głowy.
    Puściłem wirowanie i dwie minuty przed końcem pralka przestała wirowac i "zablokowała" sie, tzn. nic się nie działo przez kilka minut. Postanowiłem spuścić całą wodę z pralki poprzez wyciągnięcie filtra.
    Przed puszczeniem kolejnego wirowania byłem pewny, że pralka jest całkowicie bez wody.
    Puściłem wirowanie i pralka wykonała je prawidłowo.

Teraz moje pytanie- może jest jakiś element, który przekłamuje i w momencie, kiedy pompa przestaje pompować, w pralce jeszcze znajduje się trochę wody. ( Hydrostat podmieniony)

Ogólnie pompa działa, bo podczas wirowania/prania włożyłem wąż odpływowy do kibla i struga wody podczas pompowania była ok.
  • REKLAMA
  • #6 20975536
    Gremliny
    Poziom 16  
    Ocena: 53
    Możliwe że pralka ma problem z wypompowaniem wody. Otwór w ścianie nie jest zapchany jakimiś kłaczkami?
    Jeśli pralka wylewa wodę do toalety to potem następuje prawidłowe wirowanie? Daj spokój temu hydrostatowi, stary i nowy pracuje prawidłowo
  • #7 21244317
    Emagie
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Dzień dobry, podepnę się pod pytanie, gdyż mam podobny problem w kwestii mokrego prania po suszeniu w pralce (moja to model LG F2J6HM0W). Czy wymiana elektrozaworu i/lub hydrostatu pomogła? Bo właśnie moją pralkę dopadł identyczny objaw: czyli po cyklu suszenia pranie było gorące (grzałka i wentylator działa), ale bardziej mokre niż przed suszeniem, po prostu zalane. Wymontowałam i wyczyściłam dokładnie ze wszystkich kłaczków cały skraplacz, wentylator i komorę grzałki, oraz filtr pralki, ale nic nie pomogło, pralka nadal w trakcie suszenia moczy pranie. Poza tym bęben pralki jest regularnie czyszczony za pomocą funkcji TubClean. Proszę o podpowiedź, co może być przyczyną, czy wystarczy wymienić elektrozawór, bo wydaje się, że woda zamiast do skraplacza idzie do bębna pralki. Dodam jeszcze, że funkcja suszarki nie była używana przez kilka miesięcy, bo latem jej nie używam, jedynie pralka była używana regularnie, i kilka dni temu po uruchomieniu suszarki wyskoczył taki problem. Czy mogło z tego powodu (dłuższego nieużywania) zapchać, zakamienić się coś w elektrozaworze?
    Pozdrawiam i liczę na podpowiedź, co jest nie tak.
    Magda

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z pralko-suszarką LG F4J6TG0W, która zatrzymuje się podczas wirowania w ostatnich minutach cyklu, a także nieprawidłowo suszy pranie, które pozostaje mokre i gorące. Woda gromadzi się w bębnie, co wymaga ponownego uruchomienia cyklu wirowania. Wymienione zostały elektrozawór i hydrostat, jednak problemy nadal występują. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być zablokowana pompa spustowa, zapchane węże odpływowe lub nieprawidłowe działanie hydrostatu. Inny użytkownik z podobnym problemem w modelu LG F2J6HM0W również zauważa, że pranie po suszeniu jest mokre, co może wskazywać na problemy z odprowadzaniem wody do skraplacza.
REKLAMA