logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG F4J6TG0W - Stukanie w trakcie pracy z praniem, pomimo wymiany łożysk i amortyzatorów

sikret 19 Lis 2020 10:24 3288 16
REKLAMA
  • #1 19054253
    sikret
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie forumowiczów,

Mam problem z moją pralko-suszarką LG F4J6TG0W. Problem objawia się podczas odwirowania gdzie znajduje się pranie w środku bębna - bez znaczenia czy jest to duża czy mała ilość. Jeżeli włączę samo odwirowanie bez prania pralko-suszarka ładnie pracuje.
    Prace, które wykonałem i które nie dały efektu to:
    - wymiana łożysk oraz uszczelnienia
    - wymiana amortyzatorów

Podczas wymiany łożysk pralka była rozebrana można powiedzieć na części i każda część została po kolei przejrzana - nie zauważyłem niczego podejrzanego. W bębnie nie było żadnych latających części, śruby mocujące przeciwwagę są dokręcone. Poziomowanie jest okej.

Nie zauważam wibracji występujących przy pracy, jedynie stukot, który nie wiem skąd dochodzi. Prośba o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 19054303
    Rysiek2
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 656
    Jaki charakter ma ten stukot (głuchy, metaliczny)?
    Jaka jest częstotliwość stukotu (taka jak obroty wirowania czy taka jak ruch wahliwy bębna) i ewentualnie jego amplituda w funkcji obrotów (głośniejszy - cichszy)?
    W którym momencie od włączenia wirowania stukot się pojawia?
    Porównaj stukanie przy maksymalnych i minimalnych obrotach wirowania.

Obserwacje te być może pomogą przybliżyć ten stukot.
    Byłoby dobrze gdybyś nagrał ten stukot najlepiej od momentu początku wirowania i załączył tutaj.
  • REKLAMA
  • #3 19055254
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 872
    Może nastąpiło uszkodzenie skorodowanego ramienia krzyżaka w trakcie montażu? Przecież po zmontowaniu nie ma możliwości oceny jego stanu, a dopiero ładunek powoduje pojawienie sie tego zjawiska, więc nie można tego wykluczyć.
    Jaki był stan wałka w miejscu osadzania łożysk, bo tego też nie wiemy.
    Proponuje porównać czy są jakieś wyczuwalne różnice podczas badania unoszenia bębna do góry (przez otwarte okno wsadowe) na wysokości jego przewałów (progów mieszających) bo to by na to wskazywało o ile łożyska zostały prawidłowo osadzone na wale i w gniazdach wanny.
  • #4 19056211
    sikret
    Poziom 9  
    Stukot zaczyna się po przekroczeniu pewnych obrotów - gdzieś bęben wpada w rezonans i zaczyna narastająco uciążliwie stukać. Do czasu osiągnięcia tych obrotów pralka chodzi jak nowa. Krzyżak raczej nie był skorodowany - pralka ma zaledwie kilka lat. Wałek na którym osadzane były nowe łożyska po wyczyszczeniu wyglądał jak nowy.

@kecajk49 za bardzo nie wiem jak się zabrać do sprawdzenia tego unoszenia bębna, na co zwrócić uwagę itd.
    @Rysiek2 postaram się dziś nagrać ten stukot i go tu wrzucić
  • #5 19060173
    agdtor
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Kolega wszystko sprawdził ale już nowego łożyska nie założył na ośkę żeby sprawdzić czy nie ma luzu

Dodano po 8 [minuty]:

Ale kolega kecajk49 znowu mnie nie zawiódł, prostą metodą na sprawdzenie jest energicznie szarpnąć bębnem w górę i dół na zdjętym pasku, ewentualnie nowy simering będzie utrudniał tę diagnozę ale powinien być slyszalny stukot metalu o metal
  • #6 19060313
    kecajk49
    Poziom 38  
    Najprostszą metodą na ocene stanu wałka bębna jest Pomiar Suwmiarką jego średnic w tych miejscach a co do krzyżaka pozostaje przyzwoite oczyszczenie i optyczna ocena co i tak nie daje 100% pewności ze coś się nie stanie z nim przy montażu.
    Luzy do 0,5 !mm można skasować wprowadzając na wałek preparat ale to już są w/g mnie zbyt duże luzy i unikam takiego rozwiązania.
  • #7 19060680
    sikret
    Poziom 9  
    Podpowiedzcie Panowie jak wygląda montaż wałka bo z tego co pamiętam to po zastosowaniu nowych łożysk wałek z bębnem po prostu 'wpadł' w te łożyska bez żadnego problemu - czy wynika z tego, że wałek jest już wyrobiony?
  • #8 19060740
    kecajk49
    Poziom 38  
    I wlaśnie na tym polega problem!
  • REKLAMA
  • #9 19060911
    agdtor
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Ja napawałem ośkę migomatem na około i szlifowałem płaskim pilnikiem pod wymiar, robota mozolna ale efekt zadawalający
  • #10 19939537
    sp4xkb
    Poziom 1  
    U mnie problemem okazał się plastikowy żółty spryskiwacz umieszczony w fartuchu. Za blisko był szkła dźwiczek. Przyczyna tego to źle zamontowany fartuch czyli przekręcony był w osi w prawo co powodowało nadmierne wykrzywianie plastikowego spryskiwacza, który z kolei z drugiej strony jest podłączony do wężyka. Po ustawieniu fartucha znikły naprężenia pomiędzy spryskiwaczem a wężykiem. Spryskiwacz teraz jest na swoim miejscu i nie stuka o szkło dźwiczek podczas wirowania. Nie wiem czy w Twoim modelu jest takowy spryskiwacz. Moja pralka to model F2J6HM0W
  • #11 20111643
    pilomatt
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    LG F2J6HM0W - problem podobny, z ładunkiem stuka niesamowicie bez ładunku dźwięk jest cichszy ale nadal słyszalny. Czy to oznacza, że wina leży po stronie łożysk lub po stronie wałka? Czasami po praniu czuć swąd rozgrzanego metalu. Serwis LG stwierdził trzykrotnie, że wszystko jest w porządku, ale wiadomo taka ich rola.
  • #12 20112127
    kecajk49
    Poziom 38  
    Zlokalizuj gdzie jest to gorące miejsce.
    Jeśli rant bębna od strony fartucha to może być pęknięty krzyżak a jeśli środek tylnej tarczy a wymienialeś łożyska to zalożono zbyt gruby Simmering!
  • REKLAMA
  • #13 20112411
    zielinskimariusz119
    Poziom 8  
    Może zabieraki stukają ?
  • #14 20112690
    pilomatt
    Poziom 11  
    zielinskimariusz119 napisał:
    Może zabieraki stukają ?

Co to zabieraki i gdzie się znajdują?
  • #15 20112802
    zielinskimariusz119
    Poziom 8  
    Zabieraki to te plastiki w bębnie. Jak są lekko luźne stukają z praniem jak mocno luźne to i bez prania je słychać.
  • #16 20112894
    pilomatt
    Poziom 11  
    zielinskimariusz119 napisał:
    Zabieraki to te plastiki w bębnie. Jak są lekko luźne stukają z praniem jak mocno luźne to i bez prania je słychać.

Nie, nie to nie ten rodzaj dźwięku. Pralka podczas wirowania tak skacze jakby chciała wyjść z łazienki. Wszystko wypoziomowane, bęben tak samo wykalibrowany.
  • #17 20112943
    zielinskimariusz119
    Poziom 8  
    Więc czas na wymianę krzyżaka jak to nie amortyzatory.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralko-suszarką LG F4J6TG0W, która wydaje stukanie podczas odwirowania prania, mimo wymiany łożysk i amortyzatorów. Stukot pojawia się po osiągnięciu określonych obrotów, co sugeruje, że bęben wpada w rezonans. Użytkownik sprawdził stan łożysk i wałka, ale nie zauważył uszkodzeń. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie stanu krzyżaka, luzów na wałku oraz ewentualnych problemów z zabierakami w bębnie. Wskazują również na możliwość, że problem może wynikać z nieprawidłowego montażu lub uszkodzenia elementów wewnętrznych pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA