logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3210 - Błąd interfejsu MCU EEPROM po naprawie płyty głównej

metrocash 03 Gru 2005 02:25 1077 9
REKLAMA
  • #1 2048690
    metrocash
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam
    W moje ręce trafiła płyta główna od 3210. Po wygrzaniu COONT'a udało się pozbyć komunikatu CS. Jest jeszcze jeden problem. Telefonik włancza się, zapala się podświetlanie i to wszystko. W tescie komunikat MCU EEPROM INTERFACE - FAILED. Kto może niech pomoże:D
  • REKLAMA
  • #2 2049191
    axel234
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    a jaką ten tel ma przeszłość? co mu się stało?
  • #3 2049231
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    full flash (mcu+ppm+eeprom ) i powinno być ok
  • REKLAMA
  • #4 2049412
    metrocash
    Poziom 13  
    Telefonik ma taką przypadłość że nie chce się włączyć. Tak jak opisałem wcześniej. Po naciśnieciu przycisku zpala się tylko podświetlanie. W Eprom Tools jak robie test wszysto jest OK poza jednym parametrem MCU EEPROM INTERFACE - FAILED
  • #5 2049608
    axel234
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    chodziło mi o to co mu się stało czyli czy np był zalany, zawilgocony a może upadł? na początek przeflashuj i wtedy zobaczymy
  • #6 2049625
    metrocash
    Poziom 13  
    Nie jestem w stanie nic o niej powiedzieć. Dostałem od kumpla dwie płyty główne. Jedna z nich właśnie tak się zachowuje. OK. wgram od nowa flasha. Zobaczymy co bedzie dalej.
  • REKLAMA
  • #7 2049991
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    podejżewam zę flaszując tą nokie niewiele osiągniesz bo w 3210 eprom jest zewnętrzny i flaszując ten telefon nie zahaczasz o adres epromu
  • #8 2050524
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    tez prawda, ale można na zewnątrz przeprogramować
  • REKLAMA
  • #9 2050844
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    Ja bym jeszcze próbował wpisać nowy imei, chociaż ten komunikat który wyżej podałeś wygląda na fizyczne uszkodzenie epromu lub nie ma jakiegoś przejścia do epromu albo brakuje któregoś z resetorów, posprawdzaj to wszystko. Jak nadal będzie lipa to pozostaje Ci zaprogramowanie epromu jakimś programatorem (bo po mbusie raczej nie pujdzie) ewentualnie wymiana kości epromu.
  • #10 2109271
    metrocash
    Poziom 13  
    Witam Panowie.

Posprawdzałem wszystkie przejścia od wyprowadzeń układu oprócz jednego tego które idzie bezpośrednio do procka. Pod eepromem jest przelotka, nie wiem jak to spardzić bo procek jest zaklejony. Pozostałe prześcia są OK

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna telefonu Nokia 3210 po naprawie wykazuje problem z komunikatem "MCU EEPROM INTERFACE - FAILED" podczas testu w Eprom Tools. Telefon włącza się, zapala podświetlenie, ale nie przechodzi dalej. Próby pełnego flashowania (MCU, PPM, EEPROM) mogą nie rozwiązać problemu, ponieważ w modelu 3210 pamięć EEPROM jest zewnętrzna i nie jest programowana przez standardowy flash. Sugerowane jest sprawdzenie fizycznych połączeń między EEPROM a procesorem, w tym rezystorów i przelotek, które mogą być uszkodzone lub przerwane. W przypadku braku poprawy zalecane jest zewnętrzne programowanie EEPROM za pomocą programatora lub wymiana kości EEPROM. Próba wpisania nowego IMEI również została zasugerowana jako potencjalne rozwiązanie. Autor potwierdził, że większość połączeń jest sprawna, poza jednym wyprowadzeniem pod procesorem, które jest trudne do zweryfikowania ze względu na zaklejenie układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA