logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Monitor na kablu DP-HDMI działa tylko w BIOS, nie w Windows 10 - co robić?

unf41rable 14 Lut 2024 20:32 2268 6
REKLAMA
  • #1 20961877
    unf41rable
    Poziom 3  
    Witam.
    Mam pewien problem.
    Zakupiłem drugi monitor, który ma tylko wejście HDMI, tak samo jak i pierwszy. Problem pierwszy był taki ze karta ma 3 x Dp i 1 x hdmi. Więc kupiłem kabel Dp- HDMI. Odpala on monitor, który działa tylko w biosie, następnie ekran robi się czarny. Nie pokazuje się ten monitor w Windowsie 10. Kombinacje Windows + P również nie pomagają.

Specyfikacje:
    Ryzen 5700x
    Radeon 6750xt
    Asus TUF GAMING B550-PLUS

Kabel Aptel DisplayPort-HDMI 1.8 m czarny (4297-uniw)

monitor lenovo l24i-40
  • REKLAMA
  • #2 20962336
    kapsel2105
    Poziom 21  
    Ocena: 46
    1. A czy drugi podłączony monitor jest widoczny w panelu sterowania wyświetlaczami ?
    ( Windows -> Ustawienia -> Wyświetlacz) ?
    2. Próbowałeś zmieniać podpięcia kabla pod inny port DP w karcie ?
  • REKLAMA
  • #3 20962389
    unf41rable
    Poziom 3  
    Nie pokazuję się tam drugi monitor, ani w menadżerze zadań.
    Tak próbowałem na każdym wejściu, rezultatu brak.
  • REKLAMA
  • #4 20962508
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6843
    Myśle ,że problem w kablu (jakości / co przekłąda się na cenę )
    - jest pomiędzy DPort 1.4 karty ... HDMI monitora 1.4

Monitor wspiera AMD FreeSync™ technology.

W tym pazdz. 2022 roku AMD zaktualizowało kilka swoich kart graficznych z serii 6000 o architekturę RDNA2...
    Mówiąc dokładniej, podniosła częstotliwości i dodała" 50 " do nazwy.

RX 6600 XT => RX 6650 XT
    RX 6700 XT => RX 6750 XT
    RX 6900 XT => RX 6950 XT
  • REKLAMA
  • #5 20962534
    unf41rable
    Poziom 3  
    Kabel zostal przetestowany rowniez na monitorze acer b246hl z przejsciowka z dvi-hdmi oraz na dellu u2413f. Również bez rezultatu. Czyli dobrze rozumiem kabel moze przesylac obraz w biosie, ale juz przy zaladowaniu windowsa i sterownikow nie jest juz optymalny?
    To moze ma pan cos z polecenia tania przejsciowke dp-hdmi?

Dodano po 3 [godziny] 19 [minuty]:

Monitor zadziałał w windowsie w trybie awaryjnym, ale po przełączeniu na zwykły juz nie działa.
  • #6 20992652
    kapsel2105
    Poziom 21  
    Ocena: 46
    Więc skoro działa w trybie awaryjnym, a w zwykłym już nie - szukałbym w kontekście sterownika.
    Spróbuj odinstalować sterowniki oraz aplikacje wspomagające dla karty graficznej, i zainstalować sterowniki ponownie ze strony producenta.
    Sprawdź również czy nie wydano przypadkiem aktualizacji firmware dla twojej karty graficznej.
  • #7 20992704
    unf41rable
    Poziom 3  
    Sterowniki reinstalowane, oprogramowanie usunąłem również, na zwykłym windowsie przy odinstalowym sterowniku pokazywał się, po zainstalowaniu usuwał się monitor w menadżerze urządzeń. Zakupiłem najtańsza przejściówkę dp->hdmi na TEMU I zadziałało.
    Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z nowym monitorem Lenovo L24i-40, który działał tylko w BIOSie, a nie w systemie Windows 10, mimo użycia kabla DisplayPort-HDMI. Po próbach z różnymi portami DP i testach na innych monitorach, okazało się, że kabel może być przyczyną problemu. Monitor działał w trybie awaryjnym, co sugerowało problem ze sterownikami. Po reinstalacji sterowników i oprogramowania, użytkownik zakupił tanią przejściówkę DP-HDMI, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA