logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zapomniane haslo dysku hdd szyfr vera crypt ale mam klucz tylko nie wiem czy dobrze go wygenerowałem

irciooo 15 Lut 2024 06:00 1308 8
REKLAMA
  • #1 20962260
    irciooo
    Poziom 2  

Witam.
    Potrzebuję pomocy przy odszyfrowaniu dysku lub odzyskaniu hasła do dysku.
    Zapisałem sobie gdzieś hasło i nie mogę go znaleźć.
    Mam natomiast klucz, który wygenerowałem przy zakładaniu dysku - czy da się w ten sposób ściągnąć dane z dysku i go sformatować, aby na nowo go zaszyfrować i dać nowe hasło?
    Proszę o pomoc i kontakt kogoś, kto wie, jak to zrobić.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20968139
    irciooo
    Poziom 2  
    Mam klucz bo go utworzyłem, ale jakoś próbuję na różne sposoby i nie wchodzi.
    Wyczytałem na stronie Vera Crypt, że jest opcja utworzenia nowego konta klienta i wtedy można przypisać nowe hasło - bo wtedy, jakbym się dostał do środka, to bym sobie zgrał to, co tam mam na inny dysk, a potem go sformatował i wgrał od nowa. Wiesz, jak to zrobić, albo masz inną opcję?

Dodano po 40 [sekundy]:

>>20962313
    Wyczytałem na stronie Vera Craft, że jest opcja utworzenia nowego konta klienta i wtedy można przypisać nowe hasło - bo wtedy, jakbym się dostał do środka, to bym sobie zgrał to, co tam mam na inny dysk, a potem go sformatował i wgrał od nowa. Wiesz, jak to zrobić, albo masz inną opcję?

Dodano po 1 [minucie]:

>>20962273
    Powiedz mi, to jest jakaś firma, która zajmuje się odkodowywaniem czy jak?
    Bo tam widzę na ich stronie coś po hebrajsku i jakieś zadania specjalne.
    Czy to jest to, co chciałeś wysłać?
  • #5 20968248
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    irciooo napisał:
    Mam klucz bo go utworzyłem, ale jakoś próbuję na różne sposoby i nie wchodzi.

Stosownym byłoby zamieszczenie komunikatu błędu...

irciooo napisał:
    Wyczytałem na stronie Vera Craft, że jest opcja utworzenia nowego konta klienta i wtedy można przypisać nowe hasło - bo wtedy, jakbym się dostał do środka, to bym sobie zgrał to, co tam mam na inny dysk, a potem go sformatował i wgrał od nowa. Wiesz, jak to zrobić, albo masz inną opcję?

Możesz pokazać ten fragment?
    Bo nie za bardzo wiadomo jak nowo utworzone konto miałoby wygenerować klucz dla twojego już zaszyfrowanego dysku...
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #6 20968258
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Łukasz_W napisał:
    Bo nie za bardzo wiadomo jak nowo utworzone konto miałoby wygenerować klucz dla twojego już zaszyfrowanego dysku...

+1

Fajnie, że czasem ktoś to rozumie.

Dodano po 1 [minuty]:

irciooo napisał:
    Powiedz mi, to jest jakaś firma, która zajmuje się odkodowywaniem czy jak?

Ooooo tak.
    W dodatku sądzę, że wielu sobie przypomniało to, co zapomnieli.
  • #7 20968440
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2322
    JacekCz napisał:
    wielu sobie przypomniało to, co zapomnieli.
    - tak, są takie miejsca, gdzie pamięć jednak dopisuje lepiej;)
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #8 20969714
    irciooo
    Poziom 2  
    >>20968248
    Plik klucza to plik, którego zawartość jest połączona z hasłem (informacje o sposobie łączenia pliku klucza z hasłem znajdziesz w sekcji Pliki klucza w rozdziale Szczegóły techniczne ). Dopóki nie zostanie dostarczony poprawny plik klucza, nie można zamontować żadnego wolumenu korzystającego z tego pliku klucza.
    Nie musisz używać plików kluczy. Jednak używanie plików kluczy ma pewne zalety:
    Może poprawić ochronę przed atakami typu brute-force (istotne szczególnie, jeśli hasło woluminu nie jest zbyt silne).
    Umożliwia korzystanie z tokenów bezpieczeństwa i kart inteligentnych (patrz poniżej).
    Umożliwia wielu użytkownikom zamontowanie jednego woluminu przy użyciu różnych haseł użytkowników lub kodów PIN. Po prostu daj każdemu użytkownikowi token bezpieczeństwa lub kartę inteligentną zawierającą ten sam plik klucza VeraCrypt i pozwól mu wybrać osobiste hasło lub PIN, które będą chronić jego token bezpieczeństwa lub kartę inteligentną.
    Umożliwia zarządzanie współdzielonym dostępem wielu użytkowników (wszyscy posiadacze plików kluczy muszą przedstawić swoje pliki kluczy, zanim będzie można zamontować wolumen).

Dodano po 18 [minuty]:

>>20968248
    Załączniki:
    • Zapomniane haslo dysku hdd szyfr vera crypt ale mam klucz tylko nie wiem czy dobrze go wygenerowałem 4.jpg (65.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zapomniane haslo dysku hdd szyfr vera crypt ale mam klucz tylko nie wiem czy dobrze go wygenerowałem 3.jpg (78.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zapomniane haslo dysku hdd szyfr vera crypt ale mam klucz tylko nie wiem czy dobrze go wygenerowałem 1.jpg (75.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w odszyfrowaniu dysku HDD zabezpieczonego hasłem w VeraCrypt, ponieważ zapomniał hasła, ale posiada klucz, który wygenerował podczas zakupu. Zastanawia się, czy możliwe jest odzyskanie danych z dysku i sformatowanie go w celu ponownego zaszyfrowania z nowym hasłem. Inni uczestnicy dyskusji wskazują na konieczność posiadania poprawnego pliku klucza oraz sugerują, że utworzenie nowego konta klienta w VeraCrypt może nie być wystarczające do uzyskania dostępu do już zaszyfrowanego woluminu. Wskazują również na zalety używania plików kluczy w kontekście bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA