logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przenoszenie dysków połączonych w RAID0 i RAID1 do nowego komputera

atnerun 16 Lut 2024 02:13 267 2
REKLAMA
  • #1 20963676
    atnerun
    Poziom 10  
    Ocena: 3

Witajcie,
    Składam nowy komputer na płycie głównej Gigabyte Z790 AORUS ELITE X WIFI7 i chcę przenieść do niego dyski połączone w RAID z płyty Gigabyte Z97-D3H, nigdy nie robiłem takich transplantacji, więc chcę się poradzić, aby nie stracić danych.

Jak przenieść dwa dyski połączone w RAID 1 i drugą parę połączoną w RAID 0? Podłączyć dyski i ustawić odpowiednio RAID 1 i RAID 0 na nowej płycie? To ich nie sformatuje? Dodam, że zależy mi głównie na danych z dysków RAID 1.

Pytanie dodatkowe, jeśli podłączyłbym jeden dysk z pierwotnej pary RAID 1 i drugi pusty dysk, a następnie ustawił nowy RAID 1, to pusty dysk zostanie zapisany automatycznie danymi, czy dysk z danymi zostanie wyczyszczony?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20963769
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 988
    Zawsze najpierw kopiujesz dane i robisz kopie danych na inny nośnik a potem się zabierasz za takie zabawy.
    To podstawa bez tego nie warto zaczynać - zabierać się za takie sprawy.
    Nie wiesz czy raid będzie zgodny z nową płytą czy sterowniki ok i inne kwiatki mogą wyjść przy takiej migracji.Prawidłowo jak włożysz jeden dysk i puścisz odbudowę raid na drugi nowy to powinien się odbudować ale to nie jest równoważne z tym że ci system wystartuje poprawnie.

Dodano po 3 [minuty]:

Najlepiej zrób obrazy dysków po sektorowo do pliku na inne nośniki.Podłącz najpierw dyski w raid 1 i zobacz czy system wystartuje.Potem pozostałe w raid 0.
  • #3 20964195
    atnerun
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    @k45i89o98j66 System będzie nowy instalowany na innym dysku, te łączone w RAIDy są tylko od danych. Co do kopiowania danych chciałem wykorzystać to że RAID 1 robi kopie na dwóch dyskach i włożyć jeden z danymi i drugi pusty aby automatycznie się skopiował i mieć jednocześnie drugi z pary z danymi jako backup w razie czego.
REKLAMA