logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] HP Digital Sender Flow 8500 fn1 - jak zresetować hasło administratora?

FRP 31 Sty 2025 12:49 678 32
Najlepsze odpowiedzi

Jak zresetować hasło administratora w HP Digital Sender Flow 8500 fn1, jeśli urządzenie jest zablokowane także w trybie serwisowym?

Najpierw spróbuj domyślnego PIN-u administratora 09850011, bo właśnie ten kod podano jako właściwy dla tego modelu i potwierdził go też HP [#21418398] [#21422695] Według instrukcji serwisowej w Preboot Menu jest opcja „Reset Password”, a do częściowego czyszczenia („Partial Clean”) trzeba włączyć urządzenie, nacisnąć Stop gdy świecą Ready/Data/Attention, wejść w Administrator i uruchomić „Partial Clean” [#21418418] [#21418545] Jeśli urządzenie nadal odrzuca PIN jako „Wrong Password”, w wątku nie znaleziono skutecznej procedury resetu CMOS ani innego prostego obejścia. Po wielu próbach autor doszedł do wniosku, że blokada jest wielopoziomowa i praktycznie pozostaje serwis HP albo wymiana urządzenia [#21774096]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21418366
    FRP
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    HP Digital Sender Flow 8500 fn1 - hasło administratora

Witajcie ... kupiłem urządzenie jw., ale nie bardzo mogę sobie z nim poradzić.
    Konkretnie to chodzi o to, że jest zablokowane hasłem.
    Nie można wykonać "cold reset" ponieważ już tryb serwisowy ma blokadę i żąda hasła.

Nie wiem czy to jest zakładane przez użytkownika, czy jest do obligatoryjne, domyślne hasło dla urządzenia wynikające z BIOS'u????

Macie pomysł, jak dokonać pełnego resetu ... żeby na nowo ustawić swoje opcje w urządzenia?

Proszę o podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #3 21418407
    FRP
    Poziom 6  
    Próbowałem ... nie przechodzi żadne z nich.

Może jest jakiś reset CMOS?
  • #4 21418418
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 973
    https://www.scribd.com/document/447803065/hp-scanjet-enterprise-8500-service-manual-pdf
    hp-scanjet-enterprise-8500-service-manual.pdf

strona 155
    Preboot Menue
    Reset Password

Instrukcje otwierania menu preboot w podręczniku HP Scanjet Enterprise 8500.

Dodano po 2 [minuty]:

Zrzut ekranu strony dokumentu serwisowego HP Scanjet Enterprise 8500 na Scribd, pokazujący tabelę opcji menu startowego.
  • #5 21418432
    FRP
    Poziom 6  
    Niestety bez przejścia "Sign In" nie ma opcji pójść dalej.
    Trzeba podać PIN Administratora lub Service PIN, a właśnie tutaj nic nie przechodzi (Wrong Password)

Dodano po 40 [minuty]:

Może ktoś zna SERVICE PIN do tego urządzenia?
  • #7 21418519
    FRP
    Poziom 6  
    Znaków jest od 4 do 16.
    Ta sekwencja nie idzie (1234567812345678) ... wypróbowane.
  • REKLAMA
  • #9 21418535
    FRP
    Poziom 6  
    k45i89o98j66 napisał:
    hangEME123!
    T

Tylko cyfry wchodzą ... nie wpisuje innych znaków.
  • #10 21418545
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Możliwe domyślne dane logowania:

Login: admin
    Hasło: admin / 0000 / 123456 / password (może być puste)
    Service PIN: Może być wymagany od HP, ale domyślnie może być 00000000 lub 12345678

Dodano po 1 [minuty]:

inne popularne piny w hp:
    184678
    194678
    20000000
    65637766
    11223344

Dodano po 1 [minuty]:

Niektóre urządzenia HP mają naklejkę serwisową (zwykle z tyłu lub pod pokrywą), na której może być zapisany domyślny PIN lub kod resetu.

Dodano po 3 [minuty]:

https://www.laserexpressinc.com/manuals/HP/hp-digital-sender-8500-service-manual.pdf
    a ten:
    09850011

Dodano po 1 [minuty]:

Zrzut ekranu przedstawiający menu serwisowe urządzenia HP z instrukcjami użycia PIN i przycisków na panelu dotykowym.

Dodano po 4 [minuty]:

Jest jeszcze jakaś procedura:

Aby wykonać "Partial Clean":

Wyłącz urządzenie i odczekaj około 10 sekund.
    Włącz urządzenie.
    Naciśnij przycisk Stop, gdy diody Ready, Data i Attention świecą się ciągłym światłem.
    Użyj klawiszy strzałek na klawiaturze, aby wybrać opcję Administrator, a następnie naciśnij klawisz Enter.
    Wybierz opcję "Partial Clean" i naciśnij Enter.
    Potwierdź operację, naciskając Enter ponownie.
    Naciśnij przycisk wstecz, aby wybrać opcję Continue, a następnie naciśnij Enter.
  • #11 21418577
    FRP
    Poziom 6  
    Procedurę znam, jednak nie idzie żaden z wymienionych PIN'ów.
    Bez tego nie ma opcji wejścia do modułu Administratora.
  • REKLAMA
  • #13 21422695
    FRP
    Poziom 6  
    Support HP podał tylko jedną informację, że PIN Administrator to 09850011.

Niestety i tak nie działa ten klucz.
    Nie chodzi o połączenie web z urządzenia, a o wejście w tryb serwisowy.
    Wchodząc w tryb serwisowy możliwe jest formatowanie nowego dysku.
    Niestety po kolei wygląda to tak:
    1.

Ekran menu HP Digital Sender Flow 8500 fn1 z opcjami: Kontynuuj, Zaloguj się, Administrator, Narzędzia serwisowe.

2,

Menu na ekranie urządzenia HP Digital Sender Flow 8500 fn1 z opcjami: Continue, Sign In, Administrator, Service Tools.

3,

Ekran urządzenia z komunikatem o konieczności podania hasła.

4.

Ekran urządzenia HP Digital Sender Flow 8500 fn1 z komunikatem o błędzie hasła.

Niestety, żadne hasło nie przechodzi.

Może wiecie czy jest możliwość resetowania CMOS'u?

Przy baterii są zworki ... nawet robiłem próby (w każdej konfiguracji).
    Jest 5 par PIN'ów i każdą parę zwarłem i nic nie pomogło.

Czy macie jeszcze jakieś pomysły?
  • #14 21422702
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Resetowania CMOS'u - dlaczego upierasz się przy takiej opcji?
    Kto ci kazał grzebać przy zworkach ?
    Może właśnie dla tego standardowe hasło (podałem ci go przecież) 09850011 nie pasuje bo jak się za bardzo kombinuje to potem się płacze i szuka rozwiązań tym bardziej że serwis HP podał to samo?
  • #15 21422706
    FRP
    Poziom 6  
    Nie upieram się :)

Chętnie inną opcję wykorzystam ... tylko niestety każda próba wpisania hasła kończy się "wrong password"
  • #16 21422717
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Może nie kombinuj bardziej wysyłaj do HP zapłacisz parę stówek i wgrają nowe firmware i zresetują hasło.
    Po co chcesz "Wchodząc w tryb serwisowy możliwe jest formatowanie nowego dysku"? Dysk wymieniasz na SSD czy co chcesz z tym urzadzeniem robić że musisz być w trybie Administratora?

Coś mi tu nie pasuje opisz dokładnie sytuację DLACZEGO?

Może zaraz mieć pomysł żeby może programatorem zczytywać coś z układów na płycie żeby poznać kod?

Pytałeś kogoś tam gdzie ją kupiłeś o historię tego urządzenia?

Apropo jak już otwierałeś ją możesz wstawić zdjęcia płyty głównej góra/dół?
  • #17 21422763
    FRP
    Poziom 6  
    Chodzi o to, że padł dysk 320GB SATA 2,5" - który był oryginalnie w urządzeniu.
    Dorwałem taki sam dysk, jednak nie ma opcji przygotowania go do pracy.
    Bo w administratorze jest formatowanie dysku i wczytanie firmware.
    Normalnie jest to dostępne ... u mnie zablokowane.
    Kontaktowałem sę z HP i to właśnie oni podali mi PIN Admina - w oparciu o numer seryjny, który im podałem.
    Dlatego nie mam pomysłu skąd blokada i jaki jest do tego PIN???? :)

Dodano po 4 [minuty]:

Płyta główna z zamontowanym dyskiem twardym Seagate 320GB.

Otwarta obudowa urządzenia elektronicznego z widocznym dyskiem twardym Seagate 320GB SATA 2,5 i płytą główną.

Zbliżenie na wnętrze urządzenia elektronicznego z obudową i widoczną płytą główną.
  • REKLAMA
  • #18 21422961
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Jak widać :"Kontaktowałem się z HP i to właśnie oni podali mi PIN Admina - w oparciu o numer seryjny, który im podałem) - nie ma nic to wspólnego z numerem PIN Admina na podstawie numeru seryjnego bo jest on dostępny w instrukcji od tego urządzenia i jest taki sam jak podany przez HP.

A dlaczego nie skontaktowałeś się w pierwszej kolejności z firmą lub osobą od której to kupiłeś?

"Dlatego nie mam pomysłu skąd blokada i jaki jest do tego PIN???? :)"
    Myślę że Ci co tobie to sprzedali wiedzieli dobrze w jakim stanie jest dysk i w celu ukrycia pewnych rzeczy zmienili hasła fabryczne by nikt tam nie grzebał?
    A przy okazji ciekawe czy dysk był wyzerowany przed sprzedaniem czy podmienili dysk na niesprawny z jakiegoś laptopa czy komputera i może jakieś dane są na nim do odzyskania np super tajne dokumenty pentagonu?

Jak dobrze widzę tam jest jakaś kostka"BIOS"(mało dokładne te zdjęcia są):

Płytka drukowana z dyskiem twardym i podzespołami elektronicznymi.

Co tam jest napisane na układzie?
    Masz ten org stary dysk? (czy on umarł całkowicie?)
  • #19 21423102
    FRP
    Poziom 6  
    Cała historia jest bardziej prosta i oczywista ...
    Kupiłem urządzenie od człowieka, który tym handluje.
    Przywiózł trochę tego z Niemiec.

Działało poprawnie, ale tylko przez miesiąc.
    Zgasło podczas pracy i po restarcie pokazało błąd dysku.
    Oczywiście zgłosiłem się do sprzedawcy i dostałem drugi dysk.
    Z działającego sprzętu (choć był już wyjęty).

Niestety jak to często bywa ... sprzedający nie ma pojęcia jakie są hasła i nie potrafi mi w tym pomóc.

Często "dobra cena" bywa nie tak dobra jak się okazuje :)

Foto kości, którą wskazałeś:

Zbliżenie na komponent elektroniczny na zielonej płytce drukowanej (PCB), z oznaczeniem Winbond 250106VS1G 716.
  • #21 21423159
    FRP
    Poziom 6  
    Niestety nie jestem na takim poziomie.
    Nie mam sprzętu i wiedzy jak to zgrać.
  • #22 21425565
    FRP
    Poziom 6  
    Macie jakieś pomysły?
    Niestety nic do tej pory nie poszło do przodu ...
  • #24 21425643
    FRP
    Poziom 6  
    Chętnie kupię.
    Tylko potrzebuję instrukcji 🙂

Kość trzeba wylutowac?
  • #25 21425648
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Jak masz klips to nic więcej nie potrzeba.
    Instrukcja:
    1. Kupujesz
    2. Odpowiednio podłączyć (nie umiejętne podłączenie może uszkodzić układ i urządzenie).
    3. Instalujesz program od programatora i odczytujesz układ.
    4. plik *.bin zapisujesz i wstawiasz do analizy na elektroda.pl

Dodano po 14 [minuty]:

Układ Winbond 25Q16DVS1G na zielonej płytce drukowanej z zaznaczoną czerwoną strzałką nogą numer 1.

Dodano po 2 [minuty]:

Programator wtykowy z klipsem i przewodem do podłączenia

Dodano po 3 [minuty]:

Klips do programowania układów scalonych z oznaczeniem NOGA 1.

Dodano po 4 [minuty]:

Interfejs programu do obsługi pamięci flash pokazuje listy podpowiedzi i wyboru pamięci.
    Zrzut ekranu programu z wybraną pamięcią Winbond W25Q16DV.

Dodano po 44 [minuty]:

Okno dialogowe z polem Oznaczenie zawiera i listą rozwijaną zawierającą układ W25Q16DV (WINBOND).
    Zrzut ekranu programu AsProgrammer z informacją o błędzie połączenia.
  • #26 21426094
    FRP
    Poziom 6  
    Programator kupiony ... po weekendzie będę z tym walczył.
    Dzięki!

Dam znać jakie efekty.
  • #27 21450052
    FRP
    Poziom 6  
    Niestety chyba coś sobie nie radzę.

Sterowniki programatora zainstalowane ... program uruchomiony.
    Do tego momentu wszystko Okay.

Tylko jak założę klipsa na kości i podłączę do programatora to odłącza programator (wyłącza urządzenie USB) ... dźwięk w systemie sygnalizuje odłączenie urządzenia.
    Po odpięciu taśmy klipsa i podpięciu programatora znowu dźwięk systemowy sygnalizuje, że podłączono urządzenie.

Jak nie dopnę klipsa to w programie wszystko działa, tan. próbuje czytać kość (choć nie podpięta).
    W każdym razie reaguje:
    ID(9F): FFFFFF(Unknown)
    ID(90): FFFF(Unknown)
    ID(AB): FF(Unknown)
    ID(15): FFFF(Unknown).

Po podpięciu kości tylko jest taki efekt:
    Error connecting CH341(-1)

Klipsa podpinałem 10 razy ... przy dobrym świetle i dużym powiększeniem obrazu.
    Pewny jestem, że podpinam prawidłowo.

Tylko ciągle bez pozytywnego efektu.

Proszę o wskazówkę.
  • #28 21457479
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 965
    Witam.
    Kombinowanie z klipsem to proszenie się o kłopoty. Wylutuj kość, wlutuj ją do adaptera, włóż adapter do gniazda programatora i wówczas spróbuj odczytać kość. Na wszelki wypadek zrób kilka odczytów, zapisując każdy odczyt do osobnego pliku.
    Jeśli nie masz wprawy w lutowaniu to poproś kogoś o pomoc.
    Samo odczytanie układu to jedna sprawa. Jestem ciekawy, jak ma to pomóc w odgadnięciu hasła, które - jeśli nawet jest w tym układzie - jest zaszyfrowane i zaciemnione na kilku poziomach. W końcu to jest HP - tu nie ma łatwych dróg.
    Co do "padniętego" dysku, próbowałeś sprawdzać jego S.M.A.R.T. w komputerze?
    Pozdrawiam
  • #29 21713201
    FRP
    Poziom 6  
    No, niestety nic nie udało się zrobić - blokada BIOS skuteczna.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu zresetowania hasła administratora w urządzeniu HP Digital Sender Flow 8500 fn1, które jest zablokowane i wymaga podania PIN-u serwisowego do wejścia w tryb serwisowy oraz formatowania dysku. Standardowe i domyślne hasła (np. 09850011, 12345678, admin, 0000) nie działają, a próby resetu CMOS poprzez zwarcie zworek nie przyniosły efektu. Kontakt z oficjalnym wsparciem HP potwierdził PIN 09850011, jednak nadal nie umożliwia on dostępu. Próby odczytu pamięci BIOS za pomocą programatora (np. CH341A) napotkały problemy techniczne, takie jak odłączanie urządzenia USB przy podłączaniu klipsa do kości BIOS. Wskazano, że bez odpowiedniego sprzętu i umiejętności lutowania odczyt i analiza zawartości BIOS jest trudna, a hasło jest prawdopodobnie zaszyfrowane i wielopoziomowo zabezpieczone. Urządzenie ma dodatkowe zabezpieczenia, takie jak hasła ATA na dyskach, zablokowane porty LAN, USB i czytnik kart oraz ograniczony dostęp do klawiatury. W efekcie, bez pomocy autoryzowanego serwisu HP lub zaawansowanego sprzętu do odczytu i modyfikacji pamięci, reset hasła jest praktycznie niemożliwy. Użytkownik rozważa zakup innego urządzenia z powodu wielopoziomowej blokady i braku skutecznych metod resetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA