logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bizhub c250i - powtarzające się zabrudzenia od Magenta IU po wymianie części

teridar 16 Lut 2024 10:33 567 8
REKLAMA
  • #1 20963933
    teridar
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Witam szanownych kolegów.
    Mam pod opieką niesforną bizhub c250i. Całość około 165k kopii. Moduł Magenta robi jak na zdjęciu.
    Moduł magenta Konica Minolta bizhub c250i na stole
    Opiszę pokrótce historię.
    Moduł pierwotnie został zregenerowany: OPC, listwa, Rolka ładująca, czyszcząca, chip.
    Po jakimś czasie zaczął robić podobnie jak na foto. Wymieniłem listwę. Po czasie znowu to samo. Wymieniłem moduł na inny refabrykowany. Po kilkunastu dniach to samo. Więc do tego nowego modułu poszła nowa listwa. I dalej to samo po kilku dniach. Ktoś miał podobne doświadczenia ?
  • REKLAMA
  • #2 20964375
    mib3
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    To co masz na zdjęciu to już efekt końcowy "sypiącej" developerki. Po wyczyszczeniu modułu bębna powinieneś wyciągnąć developerke i jej się przyglądnąć, jeżeli wałek magnetyczny jest ok, z powrotem do maszyny, założyć posty toner, wcześniej możesz odessać toner z hopera, następnie wydozować toner, jak Ci zawoła o nowy to wtedy jeszcze raz wyczyścić bęben, włożyć sprawdzony oryginalny toner i powinna działać.
    M.
  • REKLAMA
  • #3 20969232
    teridar
    Poziom 18  
    Kopiarka chodzi na oryginalnym tonerze.
    Wyciągnę i sprawdzę ta wywoływaczkę i zobaczę po wyczyszczeniu jaki będzie efekt.
    Edit: wywoływaczka wygląda idealnie, jeżyk rownomierny. Podczas kręcenia nie dymi. TCRy w porządku. Brakuje mi pomysłów. Po wyczyszczeniu budzenie zaczyna się po kilku kopiach.
    Moduł wywoływaczki z drukarki leżący na jasnej powierzchni obok pojemnika z sprayem. Ekran z danymi dotyczącymi TCR i temperatury kopiarki Ekran z ustawieniami toneru w kopiarkach
  • REKLAMA
  • #4 20970590
    mib3
    Poziom 24  
    Jak dla mnie, wywojka jest do wymiany, ALE możesz ją wydozować, ile się da, następnie odpalić (reset tcr), dla wykluczenia zamień miejscami bębny kolorowe.
    M.
  • #5 20971182
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 831
    Na bank to nie oryginalny toner ! Prawdopodobnie klient kupił zasypany zamiennikiem zasobnik. Znam ten efekt począwszy od maszyn C258 ! Wystarczy otworzyć butelkę i wsypać tandetny zamiennik i wymienić chip. Niestety sprzedawcy oszukują na potęgę a klienci omamieni niską ceną łykają to jak pelikany! Namów klienta na zakup zamiennika chemicznego (Katun, Mitsubishi) i będzie spokój . Sprawdzone !

C.
  • #6 20971398
    mib3
    Poziom 24  
    Dokładnie, do pewnego momentu toner daje radę, ale jak developer jest słaby to już nie trzyma parametrów, jest więcej tonera bo maszyna dodaje tak aby miała te ok 6,5%.
    Dlatego napisałem SPRAWDZONY oryginalny toner.
  • REKLAMA
  • #7 20973665
    teridar
    Poziom 18  
    Witam szanownych kolegów.
    Po zamianie bębnów miejscami problem przenosi się wraz z bębnem na inny kolor. Chociaż może to nie jest miarodajne, ponieważ chyba by należało przy takiej operacji wymienić listwę i wtedy zweryfikować po czasie.
  • #8 20974678
    mib3
    Poziom 24  
    Nie chyba, na pewno. Wcześniej czyszczę ładujący i bęben (bez rozbierania, delikatnie szmatką) jak jest ok to zostawiam jak nie wymiana.
  • #9 21124169
    micchal26
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Nie kreci się rolka ładująca.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kopiarką Bizhub C250i, która po wymianie modułu Magenta IU nadal generuje zabrudzenia. Moduł był regenerowany, a po kilku wymianach i czyszczeniach problem nie ustępuje. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie jakości tonera, wymianę wywoływaczki oraz czyszczenie bębna i rolki ładującej. Wskazują również na możliwość użycia oryginalnego tonera oraz zamienników chemicznych, takich jak Katun czy Mitsubishi, aby rozwiązać problem. Po zamianie bębnów miejscami, problem przenosi się na inny kolor, co sugeruje, że przyczyną mogą być uszkodzone komponenty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA