logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV LED PHILIPS 70PUS7805 - wymiana listw LED, dalej przebarwienia. T-CON czy matryca?

elatom 16 Lut 2024 13:51 1368 8
REKLAMA
  • #1 20964208
    elatom
    Poziom 12  
    Telewizor jak w temacie 70 cali trafił z usterką jak na zdjęciach poniżej - osłabione podświetlanie lub jego brak z lewej strony ekranu
    Telewizor z nierównomiernym podświetleniem ekranu, przyciemniona prawa strona. Telewizor z przyciemnioną prawą stroną ekranu. Telewizor z przyciemnioną prawą stroną ekranu w menu wychodzenia z YouTube.
    Po wymianie listw LEDowych efekt jak na załączonym poniżej filmie - przyciemniona prawa strona (LED-y ok - świecą równo na całej powierzchni oraz zmienione barwy, ponadto jakby następowało płynne odświeżanie obrazu.

Ponieważ zbyt mało naprawiam takich TV pytanie czy to do wymiany T-CON czy raczej jakimś cudem uszkodziłem matrycę ?
    Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 20964215
    marcin94531
    Poziom 22  
    Ocena: 113
    Ja bym zaczął od tego dlaczego diody prześwietlają przez matrycę. Założone takie same jak pierwotnie ?
    Jeśli tak to chyba źle poukładałeś warstwy bo nie powinno być widać punktów świetlnych.
  • #3 20964233
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 858
    Diody zamienniki potrafią być tak widoczne... Trzeba dobrze przykleić białą folię refleksyjną aby nie odstawała od blachy. A usterka wygląda na uszkodzenie matrycy. Odepnij wszystkie taśmy obejrzyj piny, przemyj taśmy kontaktem ew. zamień je miejscami/ odwróć. W ostateczności t-con do podmiany. Jeżeli to nie pomoże to niestety matryca.
  • REKLAMA
  • #4 20964610
    jeloi
    Poziom 34  
    Ocena: 589
    This matrix has external left and right drivers.
    Is there an affected driver?
    In this case, 3 pcs are removed. drivers /lright/
  • #5 20964991
    elatom
    Poziom 12  

Diody prawdopodobnie są zamiennikami jednego z dwóch dostępnych w polskich sklepach i nie były wcale tanie (ponad 300 PLN). Wymieniłem oczywiście wszystkie. Też mnie zaskoczył efekt prześwietlania. Warstwy raczej zostały założone w porządku - tak jak zdjąłem, tak samo zostały przeniesione i ponownie założone na metalowy szkielet TV. Poważne wątpliwości mam co do folii refleksyjnej, bo była przyklejona "masakrycznie" i być może faktycznie się odkleiła - może pokuszę się o ponowne rozebranie matrycy. Niemniej jednak to raczej nie wyjaśnia przyciemnienia obrazu i jego "pływania" przy zmianie kolorów. Na pewno obejrzę jeszcze raz wszystkie taśmy, choć rozpinałem tylko te od T-CON. Coś czuję, że będę zmuszony działać z driverami, wg sugestii kolegi jeloi - jak dobrze rozumiem, to w tym przypadku wymienił już 3 sztuki.
    Dziękuję za pomoc i sugestie. Po południu postaram się powalczyć z tematem i oczywiście zameldować o efektach :-)
  • REKLAMA
  • #6 20965300
    jeloi
    Poziom 34  
    Ocena: 589
    elatom napisał:
    Też mnie zaskoczył efekt prześwietlania.

It is obtained when reflective paper is not well glued.

elatom napisał:
    jak dobrze rozumiem, to w tym przypadku wymienił już 3 sztuki.

I have not changed. I assume a damaged side driver on the right.
  • #7 20982276
    serwiselectrojan
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Pytanie za sto- czy podkleiłeś odbłyśnik do wanny taśmą dwustronną i czy nie zamieniłeś stron dyfuzora? w sensie założony do góry nogami?
  • REKLAMA
  • #9 20991001
    elatom
    Poziom 12  
    Witam ponownie - udało się troszeczkę podziałać w temacie i tak: odbłyśnik poprawiłem ponieważ miejscami nie dolegał do blachy jak należy - poprawa spowodowała że praktycznie nie widać punktów świetlnych diod podświetlających - ogólnie wyrównało się podświetlanie - jest ok do przyjęcia, wszystkie folie - dyfuzory założone poprawnie. Pozostał efekt przebarwienia i częściowego "wpływania" obrazu szczególnie widoczne przy duże dynamice zmian obrazu i kontraście - oczywiście jak poprzednio pisałem tylko na prawej połowie matrycy. Taśmy od T-CONa zamieniałem miejscami - bez zmian, na dole matrycy mam cztery płytki drukowane łączone między sobą (parami) również taśmami po wypięciu których gaśnie 1/4 ekranu (czarno) z lewej lub z prawej strony ekranu. Natomiast po wypięciu (pojedynczo) każdej z taśm od T-CON dzieją się przedziwne wizualne efekty na ekranie - ekran jest albo całkiem ciemny (oczywiście podświetlony ledami) albo w środkowej części ekranu jakieś dziwne smużenie rozbłyski etc. Potraktowałem również zmrażaczem scalaki na T-CONie i na jednej z dolnych płytek klejonych do matrycy - bez zmian. Sprawdziłem też zasilacz - na oscyloskopie brak znaczących tętnień. Jeszcze może pokuszę się jednak na wymianę T-CONa ale po konsultacji z klientem który to zastanawia się nad wymianą telewizora (jednak na mniejszy).
    Dziękuję za otrzymane rady i po ostatecznym rozwiązaniu sytuacji napiszę jaki jest finał całej sprawy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem LED PHILIPS 70PUS7805, który po wymianie listw LED wykazuje przebarwienia i przyciemnienie prawej strony ekranu. Wskazówki dotyczące diagnozy obejmują sprawdzenie poprawności montażu diod, stanu folii refleksyjnej oraz taśm T-CON. Użytkownik zauważa, że po poprawie montażu odbłyśnika podświetlenie się wyrównało, ale problem z przebarwieniami i "pływaniem" obrazu pozostaje. Sugerowane są również możliwe uszkodzenia matrycy lub driverów. Wskazówki obejmują sprawdzenie i ewentualną wymianę driverów oraz testowanie taśm T-CON.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA