logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geze TSA 350N (TSA350N) drzwi przesuwne 2-skrzydłowe z 1997 roku - uruchomienie

g5624L 17 Lut 2024 19:11 3009 3
Treść została przetłumaczona niemiecki » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 20965898
    g5624L
    Poziom 6  
    Witam wszystkich,
    Chciałbym uruchomić napęd do drzwi przesuwnych, ale niestety działa tylko częściowo.

Podczas włączania zasilania drzwi wykonują przebieg inicjujący, a następnie pozostają otwarte. Zamykają się szybko po naciśnięciu przełącznika awaryjnego zatrzymania. Otwierają się po zamknięciu przełącznika kluczykowego. Nie reagują na oba wyłączniki otwierające do wewnątrz (KI) i otwierające na zewnątrz (KA).

Schemat i inne informacje są wydrukowane na sterowniku. Zaznaczyłem na zielono to, co podłączyłem jako działanie minimalne/testowe.

Schemat podłączenia sterownika drzwi przesuwnych GEZEMATIC TSA 350N z oznaczeniami.

* +24V przy automatycznym trybie zimowym
    * Test SILI na SILI 1 i SILI2 (świetlna bariera bezpieczeństwa), więc w obu przypadkach należy ustawić opcję „brak przeszkody”. Zapalają się wówczas diody stanu SILI-2 i -2 - tak jak wtedy, gdy podłączam rzeczywiste bariery świetlne i ustawiam je względem siebie:
    * Mam po jednym przycisku na KI (wewnątrz) i KA (na zewnątrz), tutaj również diody LED stanu zapalają się po naciśnięciu (czujnik IMP KA / KI).
    * przełącznik na ST i NV - ST jest normalnie zamknięty (NC) (?)
    * wszystkie diody LED Power Ctrl świecą (w przeciwieństwie do poniższego zdjęcia).
    * Świeci się „Działanie OK”.

Panel sterowania napędu GEZE TSA 350N SMD z różnymi diodami, przełącznikami i opisami kodów błędów.

A zatem NIE są to drzwi obrotowe z literą „T”:
    GEZE TSA350NT -> Drzwi obrotowe
    GEZE TSA350N -> Drzwi przesuwne 2-skrzydłowe z lat 90-tych (moje 09/1997), czyli sprzed czasów internetu ;-) .

Może ktoś ma stare dokumenty, wiedzę z młodości jako instalator lub wskazówki.

Pełna nazwa to:
    Sterowanie GEZEMATIC TSA 350N SMD 70455/0-043 025283

Pytania:
    1) Dlaczego to nie działa?
    2) Do czego służy przycisk LERN?
    3) Co oznacza „LS” na przełączniku wyboru trybu i co robi „Apotheke”? (DO jest prawdopodobnie otwarte na stałe)
    4) Czerwona dioda LED „Błąd” czasami świeci na stałe, a czasami na stałe gaśnie. Jaki jest normalny stan (z wyjątkiem migania/sygnału Morse’a w przypadku wystąpienia błędu)?

Pozdrawiam Pit
  • Pomocny post
    #2 20985059
    alesokolov86
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam, jeśli nie ma żadnych błędów, to nie świeci się czerwona dioda LED.

Ale twój przełącznik jest ustawiony na „on”. Przełącz na „off”?
    3 Wyświetlanie błędów PGS: ustaw na „on”?

Należy po prostu przeczytać jak miga czerwona dioda LED i porównać to z tabelą (na dole skrzynki sterującej załączyłeś zdjęcie).
    Np. długi-długi-krótki-krótki nazywany jest „zwarciem SILI 2”.

Nie mogłem znaleźć dokumentów, ale właśnie naprawiłem błąd w takim samym urządzeniu. Nie jestem jednak instalatorem.
  • #3 20985281
    g5624L
    Poziom 6  
    Witaj @alesokolov86
    alesokolov86 napisał:
    Witam jeśli nie ma żadnych błędów to nie świeci się czerwona dioda LED.

Cenna wskazówka, dziękuję.

alesokolov86 napisał:
    Nie mogłem znaleźć dokumentów, ale właśnie naprawiłem błąd w tym samym systemie. Nie jestem jednak instalatorem.

Mam już kilka dokumentów - zauważyłem dwie różnice pomiędzy udokumentowanym stanem dostawy a moją instalacją:
    - Na X3 są _dwa_ mostki
    - Należy wyciągnąć wtyczkę silnika, następnie wcisnąć LERN, włożyć wtyczkę z powrotem i brama przechodzi uruchomienie próbne (pozycja i ciężar).
    Następnie drzwi otworzyły się automatycznie i po chwili ponownie zamknęły.

Nie badałem tego bardziej szczegółowo. Aktualnie nie wiszą w nim drzwi, mechanika została rozebrana, wyczyszczona i obecnie czeka mnie ponowne toczenie rolek w POM.

Wielkie dzięki za pomoc
    Pozdrawiam Pit
    [F]
  • #4 20986014
    alesokolov86
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    ...ochoczo.

Jeśli to nie zadziała, mogę zrobić zdjęcie przypisania pinów/okablowania, może to pomoże. Mam 3 drzwi tego typu, wszystkie działają.
REKLAMA