logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak rozpoznać biały grzyb od wykwitu solnego na ścianie?

zuzannak89 17 Lut 2024 19:47 1509 3
REKLAMA
  • #1 20965947
    zuzannak89
    Poziom 2  
    Odsunęłam łóżko od ściany a tam taka niespodzianka. Co to jest? Jest w kolorze białym. Nie tworzy regularnych skupisk, ale takie rozproszone jak gwiazdozbiór. Po dokładniejszym obejrzeniu stwierdziłam że występuje miejscowo nie tylko za łóżkiem, ale też np. na listwie przypodłogowej (nie od środka, tylko na wierzchu). Na bocznych ścianach tego nie widać. Ściana od klatki schodowej. Płaskie.
    Białe plamy na ścianie, rozproszone jak gwiazdozbiór. Biała, rozproszona substancja na ścianie przypominająca plamy grzyba lub wykwity solne. Białe plamy na listwie przypodłogowej i ścianie Biała substancja na brązowej ścianie, przypominająca gwiazdozbiór.
    Grzyb, wykwit solny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20966830
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 260
    Wygląda na pleśń. Przemyj octem i nie dosówaj łóżka do samej ściany. Jaka jest wilgotność w pomieszczeniu?
  • REKLAMA
  • #3 20967156
    zuzannak89
    Poziom 2  
    Nie mam wilgotnościomierza, mieszkanie z rynku wtórnego odebrane w tym miesiącu - łóżko odsunęłam do malowania. Wentylacja w mieszkaniu jest ok, niedawno remontowana w całym budynku - plamy wody i ręczniki schną szybko, nie ma zaparowań. Problem raczej jest z zawilgoceniem murów. Ale generalnie to nie jedyny problem w mieszkaniu i raczej skończy się na zamówieniu inspektora. Zdziwił mnie tylko jednoznacznie biały kolor tej pleśni i to że jest płaska, nic podobnego w necie nie znalazłam. Ale temat obecnie zamykam bo z drugiej strony co by to mogło być jak nie pleśń.
  • #4 20967159
    zuzannak89
    Poziom 2  

Użytkownicy potwierdzili, że to, co widać na zdjęciach, to pleśń.
REKLAMA