logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux Pure Q9 PQ91 martwy po wymianie ogniw - reset BMS?

pezykk 17 Lut 2024 21:32 6324 4
REKLAMA
  • #1 20966103
    pezykk
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Cześć wszystkim, kupiłem do naprawy Electrolux Pure Q9 PQ91 Anima. Odkurzacz się włączał bez problemu, ale bateria bardzo szybko się rozładowywała. Przystąpiłem do wymiany ogniw. Po wymianie ogniw i naładowaniu pakietu tak, aby ogniwa miały w okolicach 4V, poskładałem całość. Niestety brak jakiejkolwiek reakcji na włącznik czy ładowarkę, odkurzacz martwy. Czy jest jakaś procedura resetu BMS? Podejrzewam, że jest w stanie blokady i nie otwiera przekaźnika, aby napięcie mogło zostać przekazane do zasilania. Ogniwa mają kolejno odczytując z przewodów idących do BMS:
    1. 4V
    2. 8V
    3. 12V
    4. 16V
    5. 20V
    6. 24V
    7. 28V
    Napięcie na zużytych ogniwach przed ich demontażem wynosiło 27,6V. Czujniki NTC w okolicach 9 kΩ. Zdjęcie płyty głównej scalonej z BMS załączam niżej. Płyta główna scalona z BMS odkurzacza Electrolux Pure Q9 PQ91 Anima. Płyta główna zintegrowana z systemem BMS z widocznymi kondensatorami, złączami i innymi komponentami elektronicznymi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20966473
    andrzej61
    Poziom 27  
    Ocena: 190
    Procedurą resetu pewnie jakąś jest, ale niestety pewnie nie jest dostępna dla użytkownika. Procesor na płytce nie wróży nic dobrego, a dodatkowo jest nawet obsadzone gniazdo do programowania UART. Trzeba by określić co to za procesor, może jest gdzieś w internecie wsad do niego. A co z bezpiecznikiem F1?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20967482
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6921
    Odkurzacze tak jak i laptopy są zabezpieczone przed takimi działaniami. Są w kraju firmy które specjalizują się z odblokowywaniu modułów, generalnie trzeba go przeprogramować, tak by wyzerować cykle ładowania itd.
  • REKLAMA
  • #4 20967974
    pezykk
    Poziom 10  
    Bezpiecznik F1 miał jakąś dziwną rezystancję powodował spadek napięcia do 21v po zrobieniu zworki odkurzacz dalej nie startuje, natomiast pojawiają się diody która sygnalizuje kod błyskowy w postaci 5 mrugnięć po czym odkurzacz dalej przechodzi z tryb off
  • #5 21024239
    greg11
    Poziom 11  
    Cześć.
    Ostatnio przerabiałem ten sam temat z PQ92. Elektronika wygląda tak samo. Po wymianie ogniw i próbie włączenia pięciokrotnie migał tylko kontrolką poziomu baterii. Pomogło podłączenie do stacji ładowania i odkurzacz działa do tej pory. Pozdrawiam.
    Dodam tylko, że montowałem przetestowane wcześniej i naładowane ogniwa.
REKLAMA