logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funkcja klapki w piecu Krzaczek SKG 10 kW - po co jest?

RobekzWiochy 18 Lut 2024 17:43 2610 8
REKLAMA
  • #1 20967404
    RobekzWiochy
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam. 😊😊😊
    Krótkie pytanie mam...
    Mianowicie...
    Mógłby ktoś pomóc co to dokładnie jest i do czego konkretnie służy?
    Dodam, że w instrukcji nie ma ani słowa o tym.
    Prosta klapka na dwóch zawiasach za górnymi drzwiczkami, dodam że po jej podniesieniu, zdecydowanie lepiej się pali w piecu...
    Piec to Krzaczek SKG 10 kW...

Schemat przekroju pieca Krzaczek SKG 10 kW z zaznaczoną klapką na dwóch zawiasach.
  • REKLAMA
  • #3 20967439
    RobekzWiochy
    Poziom 4  
    Właśnie o tym samym pomyślałem...
    Tylko czemu nie ma ani słowa o tym w instrukcji...
    Palę w nim dolnym spalaniem, podniosłem tą klapkę i zauważyłem jakby się poprawiło to spalanie...
    Tzn wcześniej, na przymkniętej klapie, potrafił kopcić...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20967456
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1602
    RobekzWiochy napisał:

To normalnie, jak otworzysz tą klapkę to cały płomień zamiast dogrzewać dodatkowo tylną scianę pieca (i ciecz) to dogrzewa Ci komin, mniej się dymi bo krótsza jest droga do wylotu. Tą klapę otwiera się podczas rozpalania w piecu co ułatwia i przyspiesza proces. Po rozpaleniu należy ją zamknać tak aby w jak największym stopniu wykorzystać ciepło generowane z opału. Inaczej większość pchasz bezproduktywnie w komin.
  • #5 20967497
    RobekzWiochy
    Poziom 4  
    bearq napisał:
    RobekzWiochy napisał:

To normalnie, jak otworzysz tą klapkę to cały płomień zamiast dogrzewać dodatkowo tylną scianę pieca (i ciecz) to dogrzewa Ci komin, mniej się dymi bo krótsza jest droga do wylotu. Tą klapę otwiera się podczas rozpalania w piecu co ułatwia i przyspiesza proces. Po rozpaleniu należy ją zamknąć, aby w jak największym stopniu wykorzystać ciepło generowane z opału. Inaczej większość pchasz bezproduktywnie w komin.

Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło...
    U mnie jest otwarta cały czas. Gdy była zamknięta, piec smolił bardzo. Teraz mniej...
    Palę drewnem suchym, przeważnie sosnowym. Sam rozumiesz. 😉 Smoły nie da się uniknąć. Wcześniej potrafił puszczać dym na kotłownię. Teraz nie. Ogólnie jest lepiej na podniesionej...
    Dziękuję ślicznie za info. 😊😊😊
    Tematu nie zamykam, może jeszcze ktoś będzie chciał się wypowiedzieć...
    Pozdrawiam serdecznie. 😊😊😊
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20967666
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1602
    RobekzWiochy napisał:
    Palę drewnem suchym, przeważnie sosnowym. Sam rozumiesz. 😉 Smoły nie da się uniknąć. Wcześniej potrafił puszczać dym na kotłownię. Teraz nie.

Zwróć tylko uwagę że paląc na otwartej klapie niemalże większość ciepła idzie Ci w komin. Będziesz spalał o wiele więcej w porównaniu do klapy zamkniętej.
  • #7 20967728
    RobekzWiochy
    Poziom 4  
    bearq napisał:
    RobekzWiochy napisał:
    Palę drewnem suchym, przeważnie sosnowym. Sam rozumiesz. 😉 Smoły nie da się uniknąć. Wcześniej potrafił puszczać dym na kotłownię. Teraz nie.

Zwróć tylko uwagę że paląc na otwartej klapie niemalże większość ciepła idzie Ci w komin. Będziesz spalał o wiele więcej w porównaniu do klapy zamkniętej.

Tzn zauważyłem pewną różnicę w ilości spalanego opału...
    Jest tak jak mówisz...
    Narazie testuję obie wersje, wcześniej miałem inny piec, stąd moje pytanie...
    Zależy mi na jak najmniejszym smoleniu pieca, testuję i zobaczę jak będzie...
    Dzięki jeszcze raz za zainteresowanie tematem 😊😊😊
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20967805
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3664
    RobekzWiochy napisał:
    Zależy mi na jak najmniejszym smoleniu pieca
    Na to jest lepszy sposób, niż marnowanie opału. Link
  • #9 20967847
    RobekzWiochy
    Poziom 4  
    balonika3 napisał:
    RobekzWiochy napisał:
    Zależy mi na jak najmniejszym smoleniu pieca
    Na to jest lepszy sposób, niż marnowanie opału. Link

Akurat teraz stosuję to...
    Wydaje mi się że coś działa,zauważyłem odpadającą sadzę w postaci płatków...
    Niestety, paląc drewnem tym bardziej sosnowym, nie wyeliminujemy tego zjawiska całkiem...
    Trzeba sobie jakoś radzić 😉
    Dziękuję za linka i pozdrawiam 😊😊😊 Funkcja klapki w piecu Krzaczek SKG 10 kW - po co jest?

Podsumowanie tematu

✨ Klapka w piecu Krzaczek SKG 10 kW, umieszczona za górnymi drzwiczkami, służy do poprawy efektywności spalania. Otwieranie klapki podczas rozpalania ułatwia proces i zmniejsza dymienie, ponieważ płomień kierowany jest do komina, a nie do tylnej ściany pieca. Użytkownicy zauważają, że przy otwartej klapce piec spala mniej opału, ale większość ciepła ucieka do komina, co może prowadzić do większego zużycia paliwa. Właściwe zarządzanie klapką jest kluczowe dla minimalizacji osadzania się smoły, zwłaszcza przy paleniu drewnem, takim jak sosna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA