logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo e50-80 - tylko polskie znaki i klawisze funkcyjne nie działają

Lukasz8729 18 Lut 2024 18:49 387 5
REKLAMA
  • #1 20967566
    Lukasz8729
    Poziom 7  
    Witam
    Problem dotyczy lenovo e50-80, Windows 10 home.
    Działają tylko polskie znaki lecz sytuacja jest taka, że po uruchomieniu systemu czasami wszystko działa normalnie po czym po minucie przestaje. Czysta kopia systemu nie rozwiązuje sprawy, nadal to samo. Podłączenie zewnętrznej klawiatury również. Klawiatura systemowa to samo. Dodam, że również nie działają klawisze funkcyjne f1 2 itd. dlatego też nawet nie mogę wejść w bios gdyż laptop posiada tylko jedną partycje a chciałem podzielić dysk aby go całkowicie sformatować .... jakieś pomysły ?? wszystkie wskazówki typu wyłączenie ułatwień pisania ...odinstalowanie klawiatury .... nic nie pomagają .... domyślam się,że gdyby problem był w samej klawiaturze to klawiatura zewnętrzna działała by bez problemu ... brak już mi pomysłów ... może jest ktoś kto wie ,że to ogarnie to chętnie skorzystam z pomocy ( oczywiście za odpowiednie wynagrodzenie).

• REKLAMA
  • #2 20968594
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 771
    Lukasz8729 napisał:
    dlatego też nawet nie mogę wejść w bios gdyż laptop posiada tylko jedną partycje a chciałem podzielić dysk aby go całkowicie sformatować

W tych urządzeniach należy wciskać przycisk F1 lub F2 zaraz po uruchomieniu, jeśli nie działa to z przyciskiem Fn, aby wejść do BIOS-u. Jeśli mimo wszystko nie uda Ci się, można również wejść z poziomu systemu. Spróbuj najpierw tej pierwszej opcji.
    Lukasz8729 napisał:
    Czysta kopia systemu nie rozwiązuje sprawy, nadal to samo.

W jaki sposób utworzony i skąd pobrany system? Przyciski funkcyjne można włączyć lub wyłączyć w BIOS-ie (opcja działania z przyciskiem Fn, lub bez niego). Jeśli przyciski funkcyjne nie działają Ci z wciśniętym "Fn", spróbuj bez niego - w zależności jaka opcja jest ustawiona w BIOS-ie. Ogólnie te modele chyba fabrycznie wychodziły z Windows 8/8.1, ale z dziesiątką też powinien działać bez problemu.
  • REKLAMA
  • #3 20968843
    Lukasz8729
    Poziom 7  
    Do biosa udało się dostać z poziomu naprawy systemu lecz dalej stoję gdyż ustawione jest hasło a ja nie mam jak go wpisać:/
  • REKLAMA
  • #4 20969132
    ArturJK
    Poziom 39  
    Lukasz8729 napisał:
    ustawione jest hasło a ja nie mam jak go wpisać:/

Nie działa klawiatura, czy nie ma okna do wpisania hasła?
  • REKLAMA
  • #5 20969137
    Lukasz8729
    Poziom 7  
    Nie działa klawiatura , wpisują się tylko polskie znaki i te które widać na filmie.
  • #6 20969535
    ArturJK
    Poziom 39  
    Lukasz8729 napisał:
    i te które widać na filmie

Niestety ale film nie chce się odtwarzać, bynajmniej u mnie. Spróbuj zrobić reset BIOS-u, poprzez odpięcie od płyty głównej baterii CMOS.
REKLAMA