logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak prawidłowo skręcić wahacze i sworznie w Kia Cee'd 2009 po wymianie?

filip2431 19 Lut 2024 17:02 1659 8
REKLAMA
  • #1 20968982
    filip2431
    Poziom 3  
    Ocena: 57
    Hej.
    Będę wymieniał, na dniach sworznie wahaczy i wahacze z przodu, wiem, że w moim przypadku sworzeń jest na dwie śruby, a wahacz na trzy, wiem, że odkręcić 3 śruby od wahacza i dwie od sworznia i wszystko wyjąć i włożyć nowe, ale czy skręcanie to ostateczne zrobić jak samochód będzie na kołach czy można jak będzie podniesiony? I czy coś jeszcze powinienem wiedzieć?

Gdzieś ten temat był ale nie mogłem go znaleźć, więc tutaj stworzyłem typowo pod to.

Kia cee'd, końcówka 2009, polift, kombi, 1.6 benzyna, 122KM.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20969012
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3662
    filip2431 napisał:
    czy skręcanie to ostateczne zrobić jak samochód będzie na kołach
    Tak, na kołach.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20969663
    balonika3
    Poziom 43  
    Poziome tuleje skręca się po opuszczeniu auta.
  • REKLAMA
  • #5 20970121
    filip2431
    Poziom 3  
    I panowie jeszcze jedna sprawa. Wibracja prz hamowaniu, ale nie każdym, jadę na 80 na godzinę i więcej i przy hamowaniu są wibracje, głównie na kierownicę, przy wolnej jeździe chyba tego nie zauważyłem bardziej przy szybszej czyli np. jedziesz autostradą np. 100km/h hamujesz i czujesz wibracje. Może są to nie swazowane po bokach klocki z przodu, ale klocki nie były wymieniane, ale są grube, a to zaczęło się jakoś niedawno, potem jak może z 3 tygodnie temu byłem na diagnostyce z zawieszeniem, które okazało się sztywne, i były hamulce tylne do zrobienia zwłaszcza lewe ( ale z tyłu po obu stronach zostały zrobione), i teraz co może być ewentualna przyczyną?

Dodano po 47 [sekundy]:

Wcześniej problem taki nie występował, a klocki z przodu grube.
  • #6 20970235
    balonika3
    Poziom 43  
    Tarcze też grube, czy jak płyta CD?
  • #9 20999949
    filip2431
    Poziom 3  
    Pisałem na grupie na facebooku ( na której też jestem), grupa o nazwie " kia cee'd 06-12 sam naprawiam" i pisałem z gościem który też wymieniał, i też mi napisał, że sworzeń normalnie przykręcić tak żeby był sztywny, a śruby od tuleji od wahaczy skręcić ALE nie do końca żeby miały luz, spuścić auto na koła, powoli, i skręcić już na normalnie, i jak mamy już normalnie skręcone, to można jeszcze przetoczyć auto do tyłu i przodu żeby koła się ułożyły, ale i tak trzeba będzie jechać na zbieżność.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię prawidłowego skręcania wahaczy i sworzni w Kia Cee'd z 2009 roku po ich wymianie. Użytkownicy zgodzili się, że poziome tuleje wahaczy należy skręcać po opuszczeniu samochodu na koła, natomiast sworznie można dokręcić przed opuszczeniem pojazdu. Dodatkowo, po wymianie zaleca się przetoczenie auta do przodu i tyłu w celu ułożenia kół oraz wykonanie zbieżności. W kontekście problemów z wibracjami podczas hamowania, sugerowano sprawdzenie tarcz hamulcowych, które mogą być krzywe, co wymagałoby ich wymiany lub przetoczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA