logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SU-VX500 - zniekształcony dźwięk, świeci dioda current drive

joe20 03 Gru 2005 12:12 3317 10
REKLAMA
  • #1 2049194
    joe20
    Poziom 11  
    Po wlaczeniu do sieci zapala sie dioda current drive wczesniej wymieniona bykla koncówka mocy bo byla upalona przy okazji wymienilem tez tranzystory na stopniu wzmacniajacym(na malym radiatorze obok)bo byly "z roznych parafi" mimo tego swieci ta dioda nadal i dzwiek jest okropnie znieksztalcony szczegolnie niskie tony.Prosze o jakies wskazowki co moze byc ewentylana przyczyna.:?:
  • REKLAMA
  • #2 2049674
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Witam !

Kontrolka "current drive" ma się świecić , po kilku sekundach od włączenia . To oznacza brak napięcia stałego na wyjściu i załączenie głośników . Nie naprawiłeś do końca : co ze sprzężeniem zwrotnym ? co z regulacją prądu ? opory sprawdzone ? napięcia w poszczególnych stopniach prawidłowe ? końcówkę masz z pewnego źródła ?
  • REKLAMA
  • #3 2070631
    joe20
    Poziom 11  
    koncowka z pewnego zrodla problem po czesci naprawilem jest tylko taka sprawa ze wywala mi kondensator w jednym z toro wydaje mi sie ze bedzie to wina ttranzystorow o d zasilania tylko sa one bardzo ciezko dostepne chodzi o 2sd2037 i 2sb 1357 prosze o rade co z ty zrobic bo ja juz trace powoli energie
  • #4 2071144
    jersey69
    Poziom 35  
    A możesz jaśniej : który konkretnie kondensator Ci wywaliło ? Tranzystory , o których wspominasz to stabilizatory +/-18V i z dobraniem zamienników nie
    ma większego problemu .
  • #5 2071369
    joe20
    Poziom 11  
    nie mam w tym momencie dostepu do sprzetu bo nie jestem w domu ale z tego co pamietam jest to kondensator 22uF/63V pojawia sie tam napiecie juz po jego wystrzale ok 50V wiec samo przez sie mowi ze jezeli sa to stabilizatory na 18V to jest to ciutke za duzo!Wogole wczesniej sprawa zaczela sie od spalenia tranzystorow mocy znajdujacych sie na malym radjatorze obok svi!Robily zwarcie co powodowalo palenie sie rezystorow!Sprawa by sie tu wyjasniala dlaczego to wszystko padlo prawie jednoczesnie.Kwestia tego czym to teraz zastapic zeby bylo ogolnie dostepne bo z tym mam spore problemy!Z gory dziekuje za poniewaz nie mam zbyt duzego doswiadczenia w naprawie tego typu sprzetow wiec wszystkie sugestie sa dla mnie bardzo cenne!
  • REKLAMA
  • #6 2071500
    jersey69
    Poziom 35  
    Na początek musisz mieć pewność co jest uszkodzone . Trzeba posprawdzać elementy polaryzujące bazy wspomnianych tranzystorów . Jak już będziesz miał wzmacniacz w zasięgu ręki , to napisz , bo z pamięci niewiele zdziałamy.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2077943
    joe20
    Poziom 11  
    Jezeli masz dostep do schematu to jest to kondensator c707 posprawdzalem tranzystory w zasilaczu i wygladaja na dobre!Napiecie na tym kondensatorze wynosi 48 V tak ze nie ono wywala problem jest tu z polaryzacja i to jest dla mnie juz wieksza zagadka!
  • #8 2078698
    jersey69
    Poziom 35  
    Zakładam , że rezystor wyrównawczy 707 sprawdziłeś ? Wygląda na to , że masz w dalszym ciągu uszkodzony stopień sterujący . Odlutuj te tranzystory na małym radiatorze , zostaw tylko 465 i 466 (sprawdzone!). Pomierz wcześniej pierwszą parę sterującą w obu kanałach 457/459 , 458/460 razem z rezystorami lokalnego sprzężenia . SVI możesz odłączyć od zasilania .
  • #9 2091908
    joe20
    Poziom 11  
    sprawdzilem ten rezystor zgodnie ze schematem ma powinien miec on wartosc 6.8 a zamontowany jest tam ok 15 jezeli chodzi o rezystor 708 jest tam taki jak powinien byc czyli 6.8 tranzystory sprawdzilem sa oki teraz pozostaje jeszcze tylko wylutowac tamte i zobaczymy co bedzie sie dzialo jak tylko sprawdze odezwe sie co i jak!
  • #10 2096273
    pendzello
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Wiem ze to nie do końća na temat, ale gdzie mogę dostać takową końcówkę SVI 3205A i w jakiej cenie. Bardzo prosze o odpowiedz. Z góry dziekuje
  • #11 2100265
    joe20
    Poziom 11  
    jezeli dobrze pamietam to firma impel koszt 150 zl ale mozesz poszukac w innych firmach ogolnie jest ona dostepna

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Technics SU-VX500 ma problem z zapalającą się kontrolką "current drive" po włączeniu oraz zniekształconym dźwiękiem, szczególnie w niskich tonach. Wymieniono końcówkę mocy oraz tranzystory na stopniu wzmacniającym, jednak problem nadal występuje. Dyskusja wskazuje, że kontrolka "current drive" sygnalizuje brak napięcia stałego na wyjściu i załączenie głośników, co sugeruje niepełną naprawę. Podejrzewane są uszkodzenia w stopniu sterującym, niewłaściwe wartości rezystorów (np. rezystor wyrównawczy 707 o wartości 15 Ω zamiast 6,8 Ω) oraz problemy z polaryzacją i kondensatorem C707 (22uF/63V), na którym pojawia się zbyt wysokie napięcie około 48-50 V. Wzmiankowane są tranzystory stabilizujące napięcie +/-18V (2SD2037 i 2SB1357), które są trudno dostępne, ale możliwe do zastąpienia. Zalecane jest sprawdzenie elementów polaryzujących bazy tranzystorów, pomiar par sterujących i rezystorów sprzężenia zwrotnego oraz odłączenie modułu SVI od zasilania. Końcówka mocy SVI 3205A jest dostępna na rynku, np. w firmie Impel za około 150 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA