logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha CDX-530E - wymiana lasera KSS-150A na KSS-210A, płyta nie kręci się

Pixelmen 03 Gru 2005 12:23 6025 8
REKLAMA
  • #1 2049224
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam
    Niedawno kupiłem odtwarzacz Cd Yamaha cdx-530E. Od samego pocztku były z nim problemy. Płyty czytał, ale przeskakiwały piosenki. Czyszczenie lasera nic nie dało, wręcz przeciwnie - pogorszyło.
    Postanowiłem wymienic laser. Oryginalny KSS-150A zastąpiłem prawie identycznym KSS-210A. Problem polega na tym, że po włożeniu płyty wogóle nie zamierza się krecić... Zworke na laserze usunąłem lutownicą.
    Wkładam płyte i nic, a po chwili tacka wysuwa się spowrotem... :/

Nie mam pojęcia co może byc nie tak...

Dlatego tez zwracam się do was z prośbą o pomoc...jak ktoś wie prosze o rady...

pozdrawiam

pixel
  • REKLAMA
  • #2 2049316
    beyma
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    A sprawdziłe

Dodano po 58 [sekundy]:

A sprawdziłeś mechanike (tryba),śilnik sanek oraz płyty?

Dodano po 28 [minuty]:

A sprawdziłeś mechanike (tryba),śilnik sanek oraz płyty?

Dodano po 3 [minuty]:

Sorry za odpowiedz ale coś dziwnie mi to przesłało.
    Tyko 21% zasobów kompa.
  • REKLAMA
  • #3 2049643
    Pixelmen
    Poziom 23  
    No więc tak
    silniczek do przesuwania lasera jest sprawny. Nawet jeśli go przesune, to po wsunięciu tacy wraca na swoje miejsce.
    Co silnika napędu płyty to jeszcze się upwenie... choc pamiętam, że niedawno jak próbowałem zrobic tego cd, to po wsunieciu tacy z płytą wykonywał ok 1,5-3 obroty i stawał /ale pamiętam ze wtedy jeszcze zwora nie była usunięta/
    jak by co to mam oba lasery /stary i nowy/ więc moge kombinować

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2057021
    beyma
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Podobno takie zachowania się lasera są winą kondensatorów podpiętych pod silniki (powodują zakłucenia pracy lasera).Sprawdź czy nie są wyschnięte.
  • REKLAMA
  • #5 2063218
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ok postaram sie posprawdzac. ostatnio pisałem do jednego kolesia, co ma sklep z laserami itp i ma on laser z całym mechanizmem za 60,-
    dołoże troche i mam cały odtwarzacz /np allegro/ więc chyba juz się nie opłaca nic inwestować w tego CD'ka...
  • #6 2732857
    Mojo_79
    Poziom 1  
    Mam podobny problem z odtwarzaczem CD w radiu. Otóż po włożeniu płyty nie załącza się silniczek obracający płytę (sprawdzałem i jest sprawny, drugi zresztą też). Po włożeniu płyty porusza sie tylko laser w górę i w dół. Jaka może być przyczyna nie załączania sie silniczków?? Pomóżcie proszę.
  • #8 2734312
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1328
    Jeżeli po wsunięciu tacki nie czyta a tacka wysuwa się spowrotem to sprawdziłbym najpierw pasek do napędu szuflady a potem switcha krańcowego. Jak nie wsunie szuflady do końca to nawet nie podejmie próby czytania.
    Nie wiem co miał na myśli kolega Beyma proponując czyczenie nowego lasera oraz kręcenie mocą emisji fabrycznie zestrojonego lasera.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Właściciel odtwarzacza CD Yamaha CDX-530E zgłasza problem z napędem po wymianie lasera KSS-150A na KSS-210A – po włożeniu płyty tacka wysuwa się, a płyta nie obraca się. Wcześniej płyty były odczytywane, lecz występowały przeskoki utworów, a czyszczenie lasera pogorszyło sytuację. Usunięcie zworki na nowym laserze nie rozwiązało problemu. W dyskusji sugerowano sprawdzenie mechaniki napędu, silnika przesuwu lasera, paska napędu szuflady oraz przełącznika krańcowego, które mogą uniemożliwiać pełne wsunięcie tacki i uruchomienie silnika talerza. Wskazano również na możliwe uszkodzenie kondensatorów zasilających silniki, co może powodować zakłócenia pracy. Jeden z uczestników zauważył, że laser porusza się po wsunięciu tacki, co może wykluczać problem z paskiem lub krańcówką. Autor rozważa zakup całego mechanizmu z laserem jako alternatywę naprawy. Porady dotyczą także ostrożnego czyszczenia lasera i unikania regulacji mocy emisji w fabrycznie zestrojonym module.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA