logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić błąd DNS servers invalid w radiu AEG IR4430?

dawid1346 19 Lut 2024 23:16 498 10
REKLAMA
  • #1 20969548
    dawid1346
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Mam problem z radiem internetowym AEG IR4430.
    Nie chcę się połączyć z Internetem, nie działa połączenie Wi-Fi jak i po kablu.
    Ciągle wyświetla się komunikat "DNS servers invalid"
    Próbowałem resetu do ustawień fabrycznych i ręczną konfigurację sieci ale nic nie pomaga.
    Proszę o pomoc.
    Radio internetowe AEG IR4430 z wyświetlaczem pokazującym godzinę 00:57.

• REKLAMA
  • #2 21715201
    kurzdzis
    Poziom 3  
    Mam to samo w tym samym radioodbiorniku... Udało się naprawić problem z tym DNS? Jak?
  • #3 21715348
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 21715385
    kurzdzis
    Poziom 3  
    Tak działało poprawnie. Mam w domu dwa takie same odbiorniki radiowe i w obu jest ten sam problem. Pojawił się jakiś czas temu. Nie pomnę, z czym było to związane. Odbiorniki wypadły z obiegu, odstawione na półkę. Kupiłem inny, też podstawowy raczej model — Medion i ten działa poprawnie. Teraz wymieniłem modem w Orange na Funboxa 6 i ponownie spróbowałem przywrócić do życia te dwa starsze odbiorniki, ale nic się w temacie nie zmieniło. Komunikat pozostaje ten sam: błąd serwera DNS.
  • REKLAMA
  • #5 21715445
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21715454
    kurzdzis
    Poziom 3  
    Dziękuję, może to jest ta właściwa wskazówka.
    Byłem zdziwiony sytuacją u siebie, bo mam dwa takie same odbiorniki (jak już pisałem) i w obu jest ten sam problem (niemieckie odbiorniki AUNA Musio.)

Trzeci odbiornik w domu Medion - to chyba Francuz - działa bez problemu.

To, o czym Pan pisze, to jest sytuacja taka, że powoduje utratę jakichkolwiek możliwości zaradczych. Nie da się naprawić tego sprzętu?
    Ktoś, coś, musiał podjąć próbę naprawienia, no bo straciłby ogromne zaufanie i do producentów takich odbiorników, i do administratora serwerów.

Czy można znaleźć informacje na ten temat w necie? Gdzie szukać?

Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

Znalazłem coś takiego w necie na stronach DE. i to może być wyjaśnienie tego problemu.

Producent chipów Frontier Silicon, którego chipy są montowane w wielu cyfrowych radiach DAB i radiach internetowych wielu producentów, zmienił dostawcę katalogów dla internetowych stacji radiowych i podcastów. Niestety, dotyczy to nie tylko większości radia internetowego, ale także niektórych naszych produktów (Auna)

Dobra wiadomość: Przejście na nowego dostawcę przebiega płynnie w tle – aktualizacja instaluje się automatycznie, a niezbędne zmiany są wprowadzane. Jeśli przełączenie nie nastąpi automatycznie, dostawca zaleca chwilowe odłączenie przewodu zasilającego; ponowne uruchomienie routera również może pomóc. Przywrócenie ustawień fabrycznych również może być rozwiązaniem, ale w większości przypadków nie jest konieczne. Niestety, nie da się uniknąć utraty ulubionych i konieczności ich ponownego zapisania, a także drobnych zmian w strukturze menu.

Niestety u mnie na razie to uzdrowienie radia się nie powiodło.
  • REKLAMA
  • #7 21715665
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21715807
    kurzdzis
    Poziom 3  
    Dla zapamiętania tematu. Może ktoś wpadł na pomysł.
    Załączniki:
    • Jak naprawić błąd DNS servers invalid w radiu AEG IR4430? IMG_20251010_095831.jpg (2.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak naprawić błąd DNS servers invalid w radiu AEG IR4430? IMG_20251010_095840.jpg (3.94 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21715814
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21715820
    kurzdzis
    Poziom 3  
    DHCP włączone. Natomiast na drugie pytanie nie odpowiem, bo niestety nie znam odpowiedzi.
    Nawet nie wiem, jak mógłbym tę wiedzę uzyskać. Nie wiem, czy w menu jest taka informacja zawarta.
  • #11 21715821
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Problem z komunikatem "DNS servers invalid" w radiu internetowym AEG IR4430 dotyczy braku połączenia z internetem zarówno przez Wi-Fi, jak i kabel. Użytkownicy potwierdzają, że problem pojawił się nagle i dotyczy kilku egzemplarzy tego samego modelu. Próby resetu do ustawień fabrycznych i ręcznej konfiguracji sieci nie przynoszą efektu. Przyczyną może być zamknięcie lub zmiana serwera DNS używanego przez urządzenie, co uniemożliwia poprawną komunikację i aktualizację listy stacji radiowych. W niektórych modelach z chipami Frontier Silicon możliwe było wgranie alternatywnego oprogramowania pozwalającego na ręczną zmianę adresów serwerów, jednak w AEG IR4430 taka opcja prawdopodobnie nie istnieje, co czyni urządzenie bezużytecznym w tym zakresie. Wskazano, że problem może być związany z zamknięciem serwera katalogów internetowych stacji radiowych, co dotknęło wiele podobnych odbiorników. Zalecane jest sprawdzenie ustawień DHCP i adresów DNS, jednak brak możliwości ich zmiany w menu ogranicza możliwości naprawy. Ewentualne rozwiązanie wymagałoby analizy komunikacji sieciowej urządzenia i modyfikacji oprogramowania, co jest trudne i nieopłacalne dla użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA