Witam.
Mam problem z płytą główną, który poniżej opiszę:
Płyta z dnia na dzień przestała działać. Nie ma sygnałów dźwiękowych przez głośnik ani nie świecą się diody do debugowania. Po obejrzeniu pod mikroskopem i termowizją nie stwierdziłem niczego, co mogłoby być uszkodzone. Z moich pomiarów wynika, że VRM w ogóle nie startuje. Sprawdziłem, czy jest sygnał VRM_EN i go nie było. Sprawdzałem kolejne sekcje zasilania i dopiero znalazłem brak napięcia VDDQ, a także VPP_DDR nie ma. Dodatkowo zmierzyłem wszystkie nóżki przetwornicy VDDQ (RT8125DQGW PU2000), i było tylko napięcie na 1.VCC/5V oraz na nodze 5.Boost/5.7V.
Następnie zacząłem szukać przyczyny, dlaczego te zasilania nie startują. Doszedłem do wniosku, że na linach _EN tych napięć jest prawie bliskie 0V. Też na wszelki wypadek sprawdziłem rezonatory kwarcowe, wszystkie działały na odpowiedniej częstotliwości. Zauważyłem także, że linia 5VSB_DUAL ma trochę niskie napięcie 4.6V.
Zauważyłem również, że na S_SLP_S3# i S_SLP_S4# jest 3.3V nawet kiedy płyta nie jest włączona, ale kiedy jest załączana na chwilę spada napięcie do 2.7V, a później wraca do 3.3V. Natomiast w przypadku H_SKTOOC# napięcie jest bliskie 0, niezależnie od tego, czy płyta jest w trybie stand-by czy włączona. Dodatkowo sprawdziłem oscyloskopem, czy na COM_DEBUG_P80 SUPER IO NCT6798D-R coś się dzieje, ale nic nie było tam.
Reszta linii zasilania jest w normie.
Dołączam BordView płyty, chociaż wersja Wi-Fi, ale prawie w 99% się pokrywa z schematami podobnych płyt, gdzie jedna ma ten sam układ od VRM (B450-F), a druga ma takie same linie zasilania, oprócz jednej 1.5VSB, która w mojej nie istnieje (X570-I).
Sam nie wiem, co teraz robić. Wszystko wskazuje na to, że albo jest uszkodzony jakiś element przy przetwornicach, albo same przetwornice, albo NCT6798D-R. Nie jestem pewien, jak się upewnić, co jest uszkodzone.
Konfiguracja:
01-ASUS TUF GAMING X570-PLUS
02-AMD Athlon 200GE
03-Adata 1x8GB 3000Mhz CL15
04-Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti WF OC
05-SilentiumPC L2 Vero 600W