logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vw golf 5 plus (2006)- jak otworzyć awaryjnie maskę przy zaciętym zamku

seattle89 20 Lut 2024 18:27 8028 6
REKLAMA
  • #1 20970541
    seattle89
    Poziom 6  
    Ocena: 2

Witam wszystkich,

Jak otworzyć maskę w VW Golf V Plus. Po naciśnięciu przycisku otwarcia w kabinie maska się uchyla [linka ja zwalnia], natomiast zamek cały czas ja trzyma.

Czy jest szansa żeby przy lekko uchylonej masce zwolnić ten zamek, np. śrubokrętem bądź ręką żeby ją otworzyć?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20971065
    seattle89
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Hej,

Problem stanowi wyjecie tego znaczka bez demontażu grila z przodu, bo jest skręcony od góry i odkręcenie go bez otwarcia maski jest praktycznie niemożliwe:(
  • #4 20971088
    rafik39
    Poziom 25  
    Ocena: 255
    Wyciągnij grill i odkręć zamek...będziesz mógł otworzyć maskę z 5cm więcej. Tylko na odkręconym zamku nie szarp się z maską bo będzie ją blokowała linka i czujnik otwarcia (jak jest)...uchyl tyle ile się da i wtedy kombinuj. Jak dalej nie będziesz mógł sobie poradzić to kombinuj z wypięciem linki i czujnika (jak jest)...po ich odłączeniu od zamka otworzysz maskę do końca - na pewno jest to do zrobienia bo tak otwierałem.
  • REKLAMA
  • #5 21335985
    pocztadokwietnia
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Zbliżenie wnętrza pojazdu, pokazujące linkę i elementy mechaniczne. Zbliżenie na przedni grill samochodu z widoczną plastikową kratką i brakującym znaczkiem.

Nie musisz dewastować znaczka
    Po prawej stronie od znaczka jest linka przeba ja pociągnąć i się otworzy
    Wajcha w pojeździe działa lecz na łączniku pod reflektorem poszedł
  • REKLAMA
  • #7 21336041
    pocztadokwietnia
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    No po fakcie tak wyczyścić i wymienić linkę :) W moim przypadku musiałem linkę zlokalizować, jak na powyższych zdjęciach, i za nią szarpnąć całkiem mocno.

Podsumowanie tematu

✨ W VW Golf 5 Plus (2006) problem z awaryjnym otwarciem maski przy zaciętym zamku można rozwiązać poprzez dostęp do mechanizmu zamka od strony atrapy chłodnicy. Należy zdjąć grill przedni, co umożliwia odkręcenie zamka i uzyskanie większego zakresu uchylenia maski (około 5 cm). W przypadku zablokowania zamka wskazane jest użycie środka penetrującego, np. WD40, do rozruszania haka zabezpieczającego, który można przechylić palcami. Kluczowym elementem jest linka zamka znajdująca się po prawej stronie od znaczka na atrapie – jej mocne pociągnięcie może zwolnić zamek. W sytuacji dalszych problemów można rozważyć odłączenie linki i czujnika otwarcia, co pozwala na pełne otwarcie maski. Demontaż znaczka nie jest konieczny, a dostęp do linki możliwy jest bez dewastacji elementów zewnętrznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA