logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nice Smilo SM-2 nie wysyła sygnału 433Mhz - poszukuję schematu/sugestii

nusch 24 Lut 2024 16:58 258 1
REKLAMA
  • #1 20976656
    nusch
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Mam piloty Nice Smilo SM-2 , jeden z nich całkowicie przestał wysyłać cokolwiek na 433Mhz- sprawdzone od strony RF zewnętrznie, porównując z działającym pilotem w tej samej odległości. Reaguje na przyciski diodą. Podłaczyłem logic analyser pod układ Keeloq (Microchip HCS200/P,) na wyjściu PWM widze preambułe i ilośc bitów danych zgodną z datasheet więc problem wydaje się dalej ze stroną RF. Po wyjściu PWM jest rezystor SMD 10K i 3 nóżkowy element który trudno mi zidentyfikować. Inna jego nóżka podłączona jest do baterii (12V) .
    Czy ktoś dysponuje schematem tego pilota albo jakimiś typowymi usterkami ? Możliwe że przyczyną było zalanie
  • REKLAMA
  • #2 20977027
    jakub.t
    Poziom 22  
    Ocena: 101
    nusch napisał:
    3 nóżkowy element

Tranzystor NPN np. BC847. On kluczuje nadajnik. Zewrzyj kolektor z emiterem i zobacz czy postawi nośną. Mógł pójść SAW NDR4003 (na prawo od HCSa), jeśli część w.cz. nie działa.
    Przede wszystkim też przeczyść wszystko dokładnie alkoholem izopropylowym.
    Smilo potrafiło też nie działać przy lekko skorodowanych przyciskach - niby dioda LED migała na pilocie, ale nie nadawał (usterka na tyle dziwna, że przyciski są podłączone tylko do HCS, a nie sterują bezpośrednio nadajnikiem, ale tak właśnie było). Zewrzyj przycisk kawałkiem drutu i zobacz czy coś się zmienia.
REKLAMA