logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie nożyce do żywopłotu thuja na 3-4m? Rozważam Makita DUN461WZ

tedeo1 25 Lut 2024 08:07 993 1
REKLAMA
  • #1 20977427
    tedeo1
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam, rozglądam się za zakupem nowych nożyc do żywopłotu posiadam około 40m thuji chciałbym je wypuścic na około 3-4 m, jakim sprzętem najlepiej będzie mi je pielęgnować ?
    Zastanawiam się nad makita DUN461WZ akumulatorowymi ze względu na to że posiadam elektronarzędzia tej firmy.
    Może ma ktoś z was doświadczenie z pielęgnacją takiej ilości thuji i taka wysokością.
  • REKLAMA
  • #2 20977506
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 396
    Mam doświadczenie z 80-metrową ścianą tuj. I powiem Ci, że dużo ważniejsza niż sam sprzęt jest chęć ich przycinania ;-). Ja trzy czy cztery lata temu pierwszy raz nie miałem czasu, potem jakoś zapomniałem, rok później znów były ważniejsze sprawy i teraz te tuje zamiast 2 - 2,5 metra mają właśnie 3 - 3,5 :-). Ale w tym roku postanowiłem zrobić porządek, tyle że teraz nie obejdzie się bez sekatora, bo pnie są za grube do nożyc. A nożyce mam Boscha, akumulatorowe, i dają radę. Makita będzie raczej lepsza :-).
    A tak już poza tematem to powiem, że gdybym miał jeszce raz sadzić żywopłot, to nigdy więcej tuj. Tyle że ja mam dużo roślin owocowych. Tuje zagłodzą wszystko co obok nich rośnie.
REKLAMA