logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Z32 z matrycą LG LM315WR1-SSB1 - cykliczne pasy, T-Con czy flex?

Mr.Wrong 25 Lut 2024 15:36 378 3
REKLAMA
  • #1 20977977
    Mr.Wrong
    Poziom 9  
    Witam,

Pilnie poszukuję matrycy LG LM315WR1-SSB1, znalazłem na allegro monitor HP Z32 z tą właśnie matrycą i dodatkowo z usterką ;-) Objaw jak na załączonym zdjęciu, wg. opisu usterka występuje dopiero kilkadziesiąt minut po włączeniu, po wyłączeniu ustępuje, by po kilkudziesięciu minutach znowu się objawić. I teraz pytanie do speców od monitorów, na ile może to być problem flex łączących szkło z elektroniką, lub samej elektroniki? (w tym momencie nie mam na myśłi TCon-a). Pasy pojawiają się cyklicznie w tym samym porządku, więc ja obstawiałbym raczej że to T-Con (który mogę podmienić z mojej rozbitej), a może nawet scaler (co dodatkowo uprościłoby sprawę), ale to tylko intuicyjne przypuszczenie. Co o tym myślicie?

Monitor HP Z32 z pionowymi paskami na ekranie.
  • REKLAMA
  • #2 20985654
    tokar13
    Poziom 18  
    Ocena: 66

Obstawiam tcon. Nie wygląda mi to na uszkodzone szkło. Jeśli możesz podmienić to pierwsza rzecz, którą bym zrobił.
  • REKLAMA
  • #3 20995498
    Mr.Wrong
    Poziom 9  
    No niestety nie dowiemy się co dolegało tej matrycy, możliwość zdiagnozowania problemu przepadła (a wraz z nią szansa na w miarę tanią naprawę mojego monitora), a potomność nie wyniesie niczego pożytecznego z tego wątku ;-) Monitor nie przeżył transportu, sprzedawca nie zabezpieczył go w sposób własciwy, a mnie pozostał już tylko zakup nowej matrycy.

PS. Chociaż nie, jednak pewną naukę można stąd wynieść - "jak chcesz zarobić, to nie oszczędzaj na solidnym zabezpieczeniu przesyłki" :-P ;-)
  • #4 20995555
    tokar13
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Szkoda, bo szkło raczej było zdrowe
REKLAMA