logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego sygnał prostokątny 1kHz zmienia się po filtrze górnoprzepustowym 500Hz?

Flora 12 Kwi 2003 11:53 3250 8
REKLAMA
  • #1 185184
    Flora
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Może problem wyda się dziwny, ale nie mogę go rozgryźć. Wygląda to tak: sygnał prostokątny o częstotliwości 1kHz (mający teoretycznie składowe harmoniczne >=1kHz) po przepuszczeniu przez filtr górnoprzepustowy (fd np 500Hz) zmienia ksztalt i to w znaczny sposob. Ktoś mi moze wyjasnić skąd się to bierze ?
  • REKLAMA
  • #2 185304
    waldek38
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Filtr górnoprzepustowy nie jest idealnym filtem. To on wprowadza "zakłócenia", które zmieniają Twój przebieg prostokątny. Jeżeli chcesz więcej wiedzieć, to napisz chociaż którego rzędu jest ten filtr.

Mówiąc krótko: widmo sygnału wyjsiowego jest iloczynem widma sygnału wejściowego (tu jest nieskończone) i transmitancji filtru.

Pozdrawiam. waldek.
  • #3 185358
    Flora
    Poziom 12  
    No wszystko fajnie i pieknie ale ten układ był badany na sprzecie laboratoryjnym wysokiej klasy. Co ciekawe przy ograniczeniu tego 1 kHz od dołu filtrem na częstotliwość 250 Hz z prostokąta robi się piła. A dla 710 Hz jest to już bardziej zbliżone do funkcji (1+sin x) mod 1
    :(
  • REKLAMA
  • #4 185752
    waldek38
    Poziom 12  
    No i OK. Dalej jest pytanko o charakterystykę filtru, którego używasz do prób. Jeżeli jest on "płaski", tzn. ma małą dobroć, to informacja, że fd=250 Hz jest niepełna, bo może byc tak, że dla 1000Hz filtr wprowadza dalej przesunięcie fazowe (mówiąc obrazowo - jeszcze nie przepuszcza wszystkiego).
    Na pewno tak jest, jeżeli z prostokąta robi się co innego.
    Pamiętaj, że filtr opisuje moduł transmitancji (amplituda tego co masz na wyjściu) i argument transmitancji (przesunięcie fazowe).
    Poszukam Ci jakiejs literatury.

Pozdrawiam. Waldek
  • REKLAMA
  • #5 186319
    Flora
    Poziom 12  
    Wydaje mi sie, że filtr, którego urzywalem ma dość dobre parametry ponieważ służy do badania parametrów torów transmisyjnych i jest dość pokaźnych rozmiarów. Nie znam jego dokładnych danych i nie wiem jak duże są zafalowania w okolicach częstotliwości granicznej. W każdym razie filtr ten ma bardzo duże nachylenie przy przejściu z pasma zaporowego do przepustowego i dlatego wydaje mi się, że jest jakieś inne wytłumaczenie dla zmian kształtu sygnału.
  • #6 186707
    waldek38
    Poziom 12  
    W takim razie najprościej byłoby zmierzyc jego charakterystykę. Jeżeli masz czym, to po kłopocie - wystarczy generator i oscyloskop.
    Zaczyna mnie ciekawić ten temat. Może byś zmierzył ten filtr ?? No i przesłał wyniki !!

Pozdrawiam. Waldek
  • REKLAMA
  • #7 186732
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Czy to jest filtr RC? Jakiego typu? Masz może schemat tego filtra?
  • #8 186737
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    jak dla mnie to zupełnie normalne,
    co zostanie po przejściu prostokąta 1Khz przez taki filtr górno przepustowy - tylko zbocze narastające i opadające, a odczinek prosty pokaze charakterystyke tego filtru, środek odcinka to 1kHz, a na boki to całe pasmo do tych 250kHz, a jeśli te zbocza będą jedno niżej drugie wyżej, to świadczy o dużym przesunięciu fazy.
    Conieco o tym można poczytać w internecie pod tematami pomiary oscyloskopowe
    Np. aby zobaczyć pasmo przenoszenia wzmacniacza audio to można zapodać 10Hz prostokąt na wejście - a na wyjsciu widać całą jego charakterystyke, a bawiąc sie regulatorami barwy dzwięku widać co sie dzieje , pasmo mierzone punkt po punkcie w funkcji czestotliwosci nie potrafi pokazać wszystkiego co można zobaczyc w ciągu sekundy na prostokacie 10Hz
  • #9 187413
    Flora
    Poziom 12  
    Dzieki za wszystkie pomysly. Okazuje się, że filtr, którego używam posiada prawie idealną, prostokątną charakterystykę amplitudową natomiast charakterystyka fazowa nie wygląda już tak pięknie. Zniekształcenia sygnału wywolane były wlasnie przesunienciami, które były różne dla różnych harmonicznych.

Podsumowanie tematu

✨ Sygnał prostokątny o częstotliwości 1 kHz po przejściu przez filtr górnoprzepustowy o częstotliwości granicznej 500 Hz ulega znacznym zniekształceniom kształtu. Wynika to z faktu, że filtr górnoprzepustowy nie jest idealny i wprowadza przesunięcia fazowe różne dla poszczególnych harmonicznych sygnału. Chociaż filtr może mieć prawie idealną charakterystykę amplitudową (płaską transmitancję), to charakterystyka fazowa powoduje zmiany w przebiegu wyjściowym, np. prostokąt może przeistoczyć się w sygnał o kształcie piły lub sinusoidy modulowanej. Wysokiej klasy sprzęt laboratoryjny potwierdza, że nawet filtry o dużym nachyleniu zbocza i dobrych parametrach amplitudowych mogą generować takie efekty. Zaleca się pomiar charakterystyki filtru (amplitudowej i fazowej) za pomocą generatora i oscyloskopu, aby dokładnie określić przyczynę zniekształceń. Przesunięcia fazowe i różne tłumienie harmonicznych są kluczowymi czynnikami wpływającymi na zmianę kształtu sygnału prostokątnego po filtrze górnoprzepustowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA