logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szyfrator dźwięku. Dlaczego nie przepuszcza sygnału poniżej 300Hz?

sgsp 20 Kwi 2006 14:20 1227 10
REKLAMA
  • #1 2547213
    sgsp
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam Wszystkich

Mam mały problem:

Szyfrator wyposażony jest w filtry dolnoprzepustowe o wartości 3,5 kHz.
    Przy pomiarach przy wyłączonym szyfratorze i deszyfratorze układ przepuszcza częstotliwości z zakresu 100-3500 kHz, a w przypadku gdy szyfrator i deszyfrator są włączone to układ przpuszcza sygnał o częstotliwości 300-3500 kHz.

Prosze o pomoc
    Pozdrawiam

Do moderatora: Temat ten pisalem w innych dzialch bo nie wiedzialem ze jast ten dzial.
  • REKLAMA
  • #2 2547531
    arkady25
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    To super, a czego dotyczy problem?
  • #3 2547615
    Kolek
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Problem pewnie dotyczy tych 300 Hz które obcina od dołu. Sgsp może dołączysz jakiś schemat albo link do schematu jeśli jest on gdzieś w sieci ? Nie ukrywam że trochę by to pomogło.
  • REKLAMA
  • #4 2548169
    sgsp
    Poziom 11  
    Problem dotyczy tego dlaczego przy włączonym szyfratorze i deszyfratorze układ nie przepuszcza sygnału poniżej 300 Hz, a gdy są wyłączone to przepuszcza.

Schematu do tego nie ma (moze poza tym że jest układ szyfratora i deszyfratora z podłąćzonym generatorem słuzbowym do nadania sygnału o odpowiedniej częstotliwości).
  • REKLAMA
  • #5 2548920
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Będę strzelał bo nie znam konkretnego rozwiązania.
    Przy wyłączonym torze szyfrującym zamiast szyfratora (i deszyfratora) jest drut i tem przepuszcza więcej niż tor szyfrujący (de...)
    Obcięcie 100 Hz i 3500 Hz wynika z właściwości części toru niezwiązanej z szyfrowaniem.

Przez analogię: list szyfrowany i i potem deszyfrowany np. metodą Cezara nie powinien się zmienić (jego treść), ale jeśli narysujemy w nim kwiatek to "więcej" będzie przechodziło gdy przekażemy odbiorcy oryginalnalną kartkę niż gdy wiadomość za- i rozszyfrujemy.
  • REKLAMA
  • #6 2549054
    sgsp
    Poziom 11  
    Dzieki za odpowiedz.

Proszę o opinie innych. Może ktoś ma inne wytłumaczenie problemu

Pozdrawiam
  • #7 2550593
    sgsp
    Poziom 11  
    Bardzo prosze o wypowiedzenie sie jezeli ktos zna odpowiedz na moje pytanie. Bardzo mi na tym zależy

Pozdrawiam
  • #8 2550801
    Filip
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    wycieli pasmo bo mieli problem z 3cia harmoniczna od sieci i szyfrowanie bylo do bani
  • #9 2550863
    sgsp
    Poziom 11  
    Można troche jaśniej bonie za bardzo rozumiem. Mam napisac wnioski z lab.
  • #10 2554055
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    sgsp napisał:
    Można troche jaśniej bonie za bardzo rozumiem. Mam napisac wnioski z lab.
    Najlepiej idź do wróżki, wyjaśnień może być 100, jak nie dasz schematu to będziemy się bawić w kotka i myszke.
  • #11 2554296
    sgsp
    Poziom 11  
    Ale ja nie mam schematu tego szyfratora

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z szyfratorem dźwięku, który nie przepuszcza sygnałów o częstotliwości poniżej 300 Hz, mimo że filtry dolnoprzepustowe mają wartość 3,5 kHz. Przy wyłączonym szyfratorze i deszyfratorze układ przepuszcza sygnały w zakresie 100-3500 Hz, natomiast po ich włączeniu pasmo dolne jest ograniczone do 300 Hz. Brak schematu układu utrudnia dokładną analizę, jednak sugerowano, że obcięcie dolnego pasma może wynikać z właściwości toru szyfrującego, który wprowadza dodatkowe ograniczenia filtracyjne lub zabezpieczenia przed zakłóceniami, np. eliminację trzeciej harmonicznej sieci. Porównano to do sytuacji, gdy sygnał przechodzi przez szyfrowanie i deszyfrowanie, co może powodować zmiany w charakterystyce częstotliwościowej sygnału. Brak jednoznacznej odpowiedzi bez dostępu do schematu, a niektórzy uczestnicy dyskusji wskazują na konieczność posiadania dokumentacji technicznej do dalszej analizy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA