logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko DIN26421 jak naprawić przeciek w zmywarce - lokalizacja narożnika

vonGrzegorz 26 Lut 2024 19:35 1350 10
REKLAMA
  • #1 20979747
    vonGrzegorz
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Witam.
    Zmywarka coraz częściej wywala następujące błędy:
    E01 zalanie oraz E02 brak możliwości wypompowania wody.
    E02 wywala sporadycznie - pompka syfon odpływ itp. sprawdzone
    E01 zalanie - błąd wywala czujnik na pływaku z tacy.
    Ściągnąłem obudowy i zacząłem szukać skąd cieknie. Do prania dodałem płynu do naczyń żeby ,,spienić" przeciek. Przeciek zlokalizowany narożnik z prawej strony od przodu. Wrzucam fotki. Jak to naprawić?
    Wnętrze zmywarki z widocznym przewodem i elementami mechanicznymi. Wnętrze zmywarki z widocznym przeciekiem w prawym narożniku. Zmywarka z widocznym wyciekiem płynu z prawego dolnego narożnika Wnętrze zmywarki z zaznaczonym miejscem przecieku. Zbliżenie na wnętrze zmywarki z zaznaczonym miejscem przecieku.
  • REKLAMA
  • #2 20979802
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6878
    Gratuluję pomysłowości, ale z płynem do naczyń każda zmywarka, nawet sprawna będzie cieknąć.
  • #3 20979914
    vonGrzegorz
    Poziom 11  
    Co nie zmienia faktu że dzięki płynowi wiem że woda do tacy dostaje się z prawego narożnika wyeliminowałem wyciek z węży doprowadzających i odprowadzających oraz z pomp. Nie zajmuję się w ogóle naprawami AGD jestem weekendowym majsterkowiczem hobbystom co nie zmienia faktu że wiele rzeczy maszyn i urządzeń naprawiłem sam.
    Odnosząc się do twojego posta to chciałbym zauważyć że nie wnosi on absolutnie nic do dyskusji a na pewno w żadne sposób mi nie pomaga.
    Moderowany przez TONI_2003:

3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

• REKLAMA
  • #4 20979971
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6878
    Przeczytaj jeszcze z dwa razy uważnie i ze zrozumieniem to co Ci napisałem, bo wnosi to całkiem sporo.
    Jeśli jednak tego nie rozumiesz, to oddaj urządzenie w ręce fachowca.

To, ze poleciała Ci piana w tym miejscu to jest całkiem normalne, dwa, ciesz się, że przy okazji nie ubiłeś urządzenia zalewając diodę, przy okazji pewnie też i wiązkę pod drzwiami.
  • REKLAMA
  • #5 20980040
    vonGrzegorz
    Poziom 11  
    To że leci piana pod drzwiami to jest mało istotne. Istotne jest to dlaczego zalewa tackę. Tam jest 5 zdjęć a nie jedno. Na pozostałych zaznaczyłem którędy się sączy.
    Nie potrzebuje ,,mądralińskich postów" nie umiesz pomóc to się proszę nie udzielać.
    Nie wiedziałem że elektroda to jest strona na której zleca się naprawę fachowcom. Myślałem że to forum na którym można pomóc drugiemu lub zaczerpnąć pomocy.
    Ps propo twojego komentarz odnośnie diody to woda z detergentem wiązki nie zbije ale płyn do nauczyć już tak? brawo ty :)
    Moderowany przez TONI_2003:

3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
    PS.
    Zaraz udzielę nagrody!

• #6 20980339
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    Panowie wiecej szacunku do VON GRZEGORZ ;)
    On wie lepiej.. a że wykrył przeciek przez drzwi to bardzo dobrze i jak go uszczelni to od razu dajemy mu VIP master od zmywarek...

Przecieki na tacy :
    Gdyby było 01 03 06 to odpływ leży w czasie napełniania ( zatkanie odpływu / pompa ) i przelanie awaryjnym spustem na tace.

01 i 02 ... to już dość jasny sygnał : sprawdz czy ci nie podcieka aquastop ( zawiesza go ) ale i przepływke i tereny płaszcza wodnego

Wąż spustowy nie mokry sie staje przy odpompowaniu ? ( wczoraj miałem taki przypadek dziurki po wyjsciu z płaszcza w amicy )
  • REKLAMA
  • #7 20980787
    vonGrzegorz
    Poziom 11  
    Kwazor puściłem kilka cykli i wszędzie jest sucho bardzo małe sączenie w narożniku (4 zdjęcie) sączy tam delikatni i powolutku dochodzi do tacy. Zmywarka odpalana kilka razy dziennie więc po pierwszym cyklu nie nazbiera się tyle żeby podnieść pływak ale po 4-5 już jest problem. Wyciągnąłem uszczelki poczyściłem złożyłem z powrotem jak by było lepiej ale dalej zbiera się woda na tacy. Jakiś pomysł? E002 wywalał jak była zmywarka wsunięta ( może wąż był zagięty) na razie zmywa bez błędu ale wody przybywa.
  • #8 20980827
    Kwazor
    Poziom 33  
    Zwał tace, puść cykl i nie stosuj detergentu dla efektu piany, bo to tylko utrudnia detekcję miejsca (rób to na kafelkach lub kartonie). Wtedy ci wyjdzie, gdzie kapie... Zobacz śmigła, czy nie są rozszczelnione na zgrzewie (woda wali wtedy o drzwi). Nie doszło do wygięcia drzwi lub zawiasów? To sprawdzisz na bokach (zmierz szczelinę między budą, a blachą drzwi).
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #9 20983295
    vonGrzegorz
    Poziom 11  
    Zwaliłem tace. Zmywarkę podniosłem do góry. Woda kapie po wiązce która wychodzi z drzwi. Jak to doszczelnić?

Przewody w zmywarce i wyciek wody
  • #10 20983684
    Kwazor
    Poziom 33  
    No to rozbieraj drzwi.
    Moduł dozownika detergentów może rosić... i po kablach idzie w doł...
  • #11 21054628
    Buczacznik
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich

Chciałem podłączyć się do tematu z wyciekiem wody i błędem E01 w zmywarce Beko i prosić kogoś doświadczonego o podpowiedź. W moim przypadku to zmywarka Beko BIS28023. Pojawił się błąd E01 ponieważ zalało dolną tackę. W moim przypadku lokalizacja wycieku jest oczywista, tyle że nie wiem co jest powodem, że tak się dzieje. Wyciek jest przez otwór odpowietrznika, który znajduje się w tylnej ścianie płaszcza wodnego w prawym górnym rogu. Na jednym ze zdjęć zaznaczyłem go zieloną obwódką. Załączyłem też film z całym procesem napełniania wody od startu programu. Widać na filmiku, jak woda jest wpuszczana w taki sposób, że podchodzi pod ten otwór i wycieka. Raz jest to z większą, raz z mniejszą siłą. I tu chciałem prosić o podpowiedź, co może być powodem takiej sytuacji. Moim zdaniem odpływ poniżej jest normalnie drożny i nie blokuje spływania wody. Co w takim razie powoduje takie spiętrzenie wody, chyba że jest to prawidłowe? Ale zakładam, że chyba raczej nie.

Pozdrawiam Wszystkich

Wnętrze zmywarki Beko z zaznaczonym odpowietrznikiem
    Zbliżenie na tylną ściankę zmywarki Beko z widocznym otworem odpowietrznika oznaczonym zieloną obwódką.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmywarki Beko DIN26421 zgłasza problemy z błędami E01 (zalanie) i E02 (brak możliwości wypompowania wody). Po zdemontowaniu obudowy zlokalizowano przeciek w narożniku z prawej strony. Użytkownik próbował zidentyfikować źródło wycieku, stosując płyn do naczyń, co pomogło w detekcji. W odpowiedziach podano różne sugestie dotyczące możliwych przyczyn przecieku, w tym sprawdzenie uszczelek, węży oraz modułu dozownika detergentów. Użytkownik zauważył, że woda kapie po wiązce wychodzącej z drzwi, co może wskazywać na problem z uszczelnieniem. Inny użytkownik z podobnym modelem Beko BIS28023 również zgłaszał błąd E01, wskazując na wyciek przez otwór odpowietrznika w tylnej ścianie płaszcza wodnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA