logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samtron 76e - identyfikacja pinów w uciętej wtyczce monitora

daniel666 03 Gru 2005 16:52 2007 6
  • #1 2050088
    daniel666
    Poziom 2  
    SAMTRON 76e

Mam problem z określeniem czym są końcówki
    przedstawione na obrazku : piny 4,5,6

na koncówce monitora do grafiki pozostało mi jeszcze piny :

Monitor ID0,Monitor ID2,Monitor ID3.

a tak pozatym niejestem pewien czy 6 to masa a 1 masa synchronizacji

Plis pomocy!!!
    Załączniki:
    • Samtron 76e - identyfikacja pinów w uciętej wtyczce monitora polska.jpg (32.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2066420
    daniel666
    Poziom 2  
    Znalazłem schemat podłączenia końcówki włączam monitor i nic nie wyswietla.....a po chwili dioda sygnalizująca gaśnie:(
    niewiem w czym tkwi błąd ...
    Prosze pomocy!!!!
  • #3 2070510
    daniel666
    Poziom 2  
    naprawde nikt nie jest w stanie rozwiązać tego problemu?:(...bo normalnie dziewczyna mnie z 2 tygodnie męczy!!!:)
    niewiem co się dzieje znalazłem schematy sprawdzałem kilka razy i nic....
    gdy monitor nie jest podłączony to pisze brak sygnału -a gdy go załączam po chwili dioda sygnalizująca gaśnie(oczywiście nic nie wyświetla wtedy)...
    nie macie jakiegoś dokładnego opisu jak co podłączyć?
    do podłączenia użyłem kabla bez ekranów(ten taki z otwieranymi wtyczkami).
  • #4 2077178
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Gniazdo monitorowe 15 pin.
    1-R
    2-G
    3-B
    4-
    5- Ground
    6-Ground (R)
    7-Ground (G)
    8- Ground (B)
    9-
    10-Ground
    13-H synchro
    14-V synchro
  • #5 2097119
    jojtus
    Poziom 12  
    To jak zachowuje sie monitor,z tego co opisales,wskazuje na problem z sygnalami h-sync,v-sync.Jezeli nie bedzie h-sync to monitorek przejdzie w stan czuwania.W kablu wystarczy jesli bedziesz mial te dwa sygnaly i sterowanie R G B chyba ze zalezy ci na wykrywaniu przez kompa to musisz podlaczys DSDA oraz DSCL.
    Pozdrawiam i milej naprawy.
  • #6 2539844
    plaski_ryj
    Poziom 1  
    JA MAM SYNCMASTER BEZ KABLA IN NIE WIEM JAK GO ZROBICH JAK BY KTOŚ MIAŁ SCHEMAT TO NIECH MI GO WYŚLE NA E-MALA PLASKI0(_at_)ONET.EU
  • #7 2819103
    ritter
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Moj problem polega na tym ze mam nieorygimalny kabel 15 pin i nie mam pojecia jak podłaczyc go do monitora.Był bym wdzieczny za kazda rade.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada monitor Samtron 76e z uciętą wtyczką i potrzebuje identyfikacji pinów, zwłaszcza pinów 4, 5 i 6 oraz potwierdzenia, czy pin 6 to masa, a pin 1 masa synchronizacji. W dyskusji pojawił się schemat standardowego gniazda VGA 15-pin, gdzie piny 1-3 to sygnały RGB, piny 5-8 i 10 to masy, a piny 13 i 14 odpowiadają za synchronizację poziomą (H-sync) i pionową (V-sync). Problem z monitorem objawia się brakiem wyświetlania i gaśnięciem diody sygnalizującej po włączeniu, co sugeruje brak sygnałów synchronizacji. Zalecane jest podłączenie sygnałów H-sync i V-sync oraz sterowania RGB, a dla wykrywania monitora przez komputer dodatkowo linii DSDA i DSCL. Wątek zawiera także prośby o schematy do innych monitorów, np. SyncMaster, oraz pytania o podłączenie nieoryginalnych kabli 15-pin.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA