logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabudowa kominka z płyt Skamol: wymiary komory, wełna, kratki

tomaszt762 27 Lut 2024 00:40 1776 1
REKLAMA
  • #1 20980213
    tomaszt762
    Poziom 4  
    Ocena: 9
    Cześć.
    Mam już zamontowany wkład kominowy HEAT 2G 59.50.01 i planuję zrobić zabudowę z płyt Skamol 30 mm - jak na załączonych zdjęciach. Sufit jest podwieszany. Na rysunku niebieskie linie i powierzchnie to płyta Skamol.

Mam parę pytań:
    1. Czy komora dekompresyjna nie jest za mała (po lewej 30 cm a po prawej 7)?
    2. Czy nad czopuchem dać jeszcze jedną płytę? tzn 5-tą płytę lub dać wełnę?
    3. Czy po prawej stronie robić wąską kratkę / szparę w komorze dekompresyjnej? (obok jest kratka wentylacyjna)
    4. Czy montować przepustnicę na wlotach rur rozprowadzających? na górze mam kratki z zasuwanymi żaluzjami
    5. Zgodnie z instrukcją wkładu potrzebuję 500 cm² dla wejściowej kratki wentylacyjnej oraz 700 cm² dla wylotowej. To wychodzą całkiem duże dziury. Czy robić kratki na lewym boku ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Kominek z podłączonymi rurami do odprowadzania dymu.
    Schemat instalacji rury kominowej z izolacją
    Schemat budowy obudowy kominkowej z wymiarami
  • REKLAMA
  • #2 21188457
    tomaszt762
    Poziom 4  
    Ocena: 9
    Cześć, mam pytanie. Czy izolować wełną izolacyjną rurę kominową wychodzącą z kominka, która będzie zabudowana płytą Skamol? Kolega mi tak poradził...

Kominek z widoczną rurą kominową pokrytą materiałem izolacyjnym, z zabudową z płyt Skamol.

tomaszt762 napisał:
    Cześć.
    Mam już zamontowany wkład kominowy HEAT 2G 59.50.01 i planuję zrobić zabudowę z płyt Skamol 30 mm - jak na załączonych zdjęciach. Sufit jest podwieszany. Na rysunku niebieskie linie i powierzchnie to płyta Skamol.

Mam parę pytań:
    1. Czy komora dekompresyjna nie jest za mała (po lewej 30 cm a po prawej 7)?
    2. Czy nad czopuchem dać jeszcze jedną płytę? tzn 5-tą płytę lub dać wełnę?
    3. Czy po prawej stronie robić wąską kratkę / szparę w komorze dekompresyjnej? (obok jest kratka wentylacyjna)
    4. Czy montować przepustnicę na wlotach rur rozprowadzających? na górze mam kratki z zasuwanymi żaluzjami
    5. Zgodnie z instrukcją wkładu potrzebuję 500 cm² dla wejściowej kratki wentylacyjnej oraz 700 cm² dla wylotowej. To wychodzą całkiem duże dziury. Czy robić kratki na lewym boku ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Kominek z podłączonymi rurami do odprowadzania dymu.
    Schemat instalacji rury kominowej z izolacją
    Schemat budowy obudowy kominkowej z wymiarami
REKLAMA