logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustalić lokalizację IP z serwera pa234.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl?

Nemo 12 Kwi 2003 12:25 16812 21
  • #1 185203
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Mam problem. Jakiś ktoś przysyła mi ciągle podejrzane e-maile. Znam adres skąd przychodzą, tylko chciałbym się dowiedzieć z jakiego koleś jest miasta. Za pomocą źródła doszedłem do serwera pa234.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl no i tu utknąłem. Czy można w jakiś sposób namierzyć z jakiego numeru człowiek dzwoni na serwer?
    Pomóżcie!
    Pozdrawiam.
  • #2 185213
    DukE
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    W tym przypadku IP sa losowe wybierane ,wg mnie raczej tego nie sprawdzisz
  • #3 185214
    Cross
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witaj!
    Pożycz bo w kiosku już raczej nie kupisz EKSPERTA Komputer Swiata
    nr 1/2003(2) luty-marzec 2003., strona 54 temat: Jak namierzyć intruza
    Powodzenia :|
  • #4 185236
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Jedyne co możesz zrobić to zgłosić się do tpnet`u. Poczytaj na ich stronce tam jest kilka wariantów rozwiązywania takich spraw. Obawiam sie jednak że uznają onu Twój problem za mało ważny ale zgodnie z prawem powinni coś zrobić w tym temacie. http://www.tpnet.pl/abuse.php
  • #5 185246
    Nemo
    Poziom 31  
    :arrow: cross: a może masz ten kawałek? Jak masz skaner, byłbym bardzo wdzięczny.

A odnośnie tego, co napisałem wcześniej. Podejrzewam jednego z moich znajomych, że robi mi kawał, ale muszę się w tym względzie upewnić. Nie jest to spam rekalmowy, ani groźby, tylko coś, co można uznać za kiepski żart. Mam nadzieję, że kiedyś się dowiem.
    Słyszałem, że jest taki program, który wyświetla mapę miast i to gdzie jest lokalizacja określonych IP. Może ktoś wie, jak się on nazywa?
    Pozdrawiam.
  • #6 185247
    elektryk
    Poziom 42  
    Ten program nic więcej pozatym że pa234.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl znajduje się w bygoszczy nie poda. Jedynie tpsa ma dostęp do bilingu i jest w stanie Ci wskazać adres i właściciela numeru.
  • #7 185264
    Nemo
    Poziom 31  
    O tym programie wspomniałem już tak na wyrost. Zdarzają się bowiem żartownisie, którzy takie rzeczy przysyłają z SDI, a to już chyba nie problem namierzyć gdzie on jest.
    :arrow: elektryk: A wiesz jak się ten progrma nazywa?
    Pozdrawiam.
  • #8 185271
    elektryk
    Poziom 42  
    Jak wpisesz tracert (windows) lub traceroute (unix) będziesz miał ten sam efekt. A program się nazywa VisualRoute
  • #9 185279
    Nemo
    Poziom 31  
    Dzięki. Mam już VisualRoute, ale to nie jest to, czego potrzebuję. Przydałoby się coś bardziej efektywniejszego. Naprawdę nic takiego nie istnieje?
    Pozdrawiam.
  • #10 185284
    elektryk
    Poziom 42  
    Dane o bieżących połączeniach ma tylko TPSA i nie da się zdobyć czegoś dokładniejszego. Przy pomocy danych dostępnych maksymalnie można określić dzielnice ale to wymaga sporej praktyki.
  • #11 185286
    Nemo
    Poziom 31  
    O, właśnie, o to mi chodzi. Gdzie można zdobyć informacje jak to robić? (tzn. namierzenie dzielnicy). Rozumiem, że na forum to nie trafi, chociaż...
    Pozdrawiam.
  • #12 185540
    Szczepan_Kapy
    Poziom 11  
    Jest jedna prosta metoda wpiszujesz w PowerGG Inwigilator IP gościa i naciskasz IP->host i wszytko jasne to samo mozna zorbic na stronie pc.komnata.pl
  • #14 185564
    Nemo
    Poziom 31  
    Dzięki za linki, na pewno się przydadzą. A może znacie adresy jakiś dobrych stron o tej tematyce? Metody, pomoc, sposoby itd.
    Pozdrawiam.
  • #15 186799
    dm
    Poziom 11  
    Darekkk napisał:
    Możesz równie dobrze skorzystać z RIPE'a.
    Konkretny link:
    http://www.ripe.net/db/whois/whois.html

I prawda.. a jesli na przyszlosc bedziesz chcial skorzystac z wyszukania adresu, ktory wskazuje na "Country is really worldwide" to w zaawansowanym szukaniu zmien sobie baze na RADB :) Polecam :)
  • #16 188447
    Nemo
    Poziom 31  
    Dzięki wszystkim za rady. Choć nie są do końca zgodne z moimi potrzebami, to przydadzą się do "pojedynków" z innymi "łobuziakami". Dzięki raz jeszcze.
    Pozdrawiam.
  • #17 188582
    ArteXL
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    Z adresu wynika że jest to połączenie modemowe. Wyślij maila do administratora powinno pomóc. On może sprawdzić z jakiego numeru telefonu było zrealizowane połączenie.

Mirek
  • #18 188757
    system
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Dopiero niedawno wprowadzono obowiazkowa rejestracje wszystkich polaczen modemowych zgodnie z jakas nowa ustawa, jesli teraz bedziesz otrzymywal podejzane twoim zdaniem emaile mozesz zlozyc doniesienie do prokuratury, wtedy sie kolesiem zajma, poniewaz zgodznie z ta ustawa nie masz prawa otzrymywac "niechcianej" korespondencji, nie mylic z reklamami na darmowych kontach .Lecz jesli ten fakt mial miejsce pare miesiecy temu a teraz juz nie ma to nie masz fizycznej mozliwosci namierzenia klienta.Zreszta jesli nawet bedzie namierzony przez CBŚ bo to oni sie tym zajmuja to tez zapewne do ciebie te informacje nie dotra.Żadne programy w sieci nie sa w stanie okreslic dokladnej pozycji adresu IP !!! tymbardziej jesli jest to adres przydzielony dynamicznie jak w twoim przypadku. dzisiaj masz go ty jutro kolega z drugiej strony miasta.
  • #20 190501
    Nemo
    Poziom 31  
    Dzięki raz jeszcze za wszystki odpowiedzi. Przydały się troszkę. Temat pozostaje jednak otwarty. Poza tym myślę, że chodzi tu o kawał (jak pisałem wyżej), a nie jakiś poważniejszy problem.
    Pozdrawiam.
  • #22 194331
    schizofreniczny_epileptyk
    Poziom 1  
    a to post bo mi się spieszy żeby wejść na teorie :P

Takimi postami nie przyspieszysz. Zapracuj uczciwie.
    oldboy

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości ustalenia lokalizacji IP serwera pa234.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl oraz identyfikacji miasta lub numeru telefonu osoby łączącej się z tym serwerem. Wskazano, że adresy IP w tym przypadku są dynamiczne i losowo przydzielane, co utrudnia dokładne namierzenie użytkownika. Jedyną instytucją mającą dostęp do szczegółowych danych, takich jak numer telefonu czy adres abonenta, jest operator TPSA (obecnie Orange), który posiada bilingi połączeń modemowych. Użytkownicy polecają zgłoszenie sprawy do TPNet lub odpowiednich służb, zwłaszcza gdy podejrzane e-maile naruszają prawo. Wskazano narzędzia do podstawowego śledzenia tras połączeń, takie jak VisualRoute oraz polecenia systemowe tracert/traceroute, które jednak nie dostarczają precyzyjnych danych lokalizacyjnych. Również bazy danych RIPE i RADB mogą pomóc w identyfikacji właściciela IP na poziomie operatora. Podkreślono, że dokładne określenie lokalizacji, zwłaszcza dzielnicy, wymaga specjalistycznej wiedzy i dostępu do danych operatora. Wprowadzona niedawno obowiązkowa rejestracja połączeń modemowych umożliwia służbom śledzenie sprawców, jednak informacje te nie są udostępniane osobom prywatnym. W efekcie, bez współpracy z operatorem lub organami ścigania, precyzyjne namierzenie użytkownika korzystającego z dynamicznego IP jest praktycznie niemożliwe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA