logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór młynka żarnowego do kawy - Melitta Molino 1019-02 EU czy inny model?

MM2X 01 Mar 2024 14:08 1593 14
REKLAMA
  • #1 20985625
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    Szukam młynka żarnowego do kawy, w miarę niedrogiego dla koleżanki, nie do firmy/kawiarni itd., rzekomo dobre są stożkowe metalowe żarna ale jak to sprawdzić jak sprzedawcy nie podają w opisie.
    Wstępnie wybrałem Melitta Molino 1019-02 EU (czarny), bo dobre opinie, ale jakie żarna nie wiem.
    Może polecicie inny, sprawdzony model :) .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20985721
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    To są żarna typu "tak, są". Jaki budżet? Nowy czy używany?
  • Pomocny post
    #3 20985752
    pearlchili
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    A koleżanka dużo tej kawy mieli?
    Bo w tej cenie można już w miarę przyzwoity ręczny młynek kupić.

Do elektrycznego budżet trzeba co najmniej podwoić.
  • #4 20985784
    MM2X
    Poziom 26  
    siewcu napisał:
    Jaki budżet? Nowy czy używany?

Ten jw. kosztuje akurat 350zł.
    pearlchili napisał:
    A koleżanka dużo tej kawy mieli?

Dom, 1-2 codziennie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20991300
    pearlchili
    Poziom 15  
    Sprawdzony elektryczny dobrej jakości to np. Baratza Encore

Jeśli chodzi o ręczne to jest większy wybór "chińczyków" dobrej jakości (aczkolwiek ta potrafi być zmienna między rewizjami). Ja używam na co dzień xeoleo 50mm i jestem bardzo zadowolony.
  • REKLAMA
  • #6 20992360
    MM2X
    Poziom 26  
    Wyborem będzie zapewne Melitta Molino, ma metalowe żarna :), co prawda płaskie ale dla 1-2 kaw dziennie powinien wystarczyć, trochę też cena przemówiła , połowę tańszy od Baratza Encore. Jak się nie sprawdzi będzie mniejsza strata.

Przy okazji, trochę poczytałem o mieleniu kawy i są chyba dwie szkoły jedna twierdzi, że dobry aromat można wyciągnąć wtedy jak ziarna są zmielone na maxa tj. prawie na "mąkę" ta druga natomiast, że wtedy kawa jest zamulona ( cokolwiek nie znaczy ) i pozostają na dnie nie tradycyjne fusy tylko "muł", który wypacza jej smak.
    Sam mieliłem kiedyś w ręcznym młynku i pamiętam, że kawa miała wtedy wygląd podobny do zbożowej ( nie "mąki" ), no może trochę drobniejsza ale nie smakowałem, bo nie jestem kawoszem ;) .
  • Pomocny post
    #7 20992378
    pearlchili
    Poziom 15  
    MM2X napisał:
    Przy okazji, trochę poczytałem o mieleniu kawy i są chyba dwie szkoły jedna twierdzi, że dobry aromat można wyciągnąć wtedy jak ziarna są zmielone na maxa tj. prawie na "mąkę" ta druga natomiast, że wtedy kawa jest zamulona ( cokolwiek nie znaczy ) i pozostają na dnie nie tradycyjne fusy tylko "muł", który wypacza jej smak.
    Sam mieliłem kiedyś w ręcznym młynku i pamiętam, że kawa miała wtedy wygląd podobny do zbożowej ( nie "mąki" ), no może trochę drobniejsza ale nie smakowałem, bo nie jestem kawoszem .

Tu w sumie powinno na wstępie paść jeszcze jedno pytanie, którego zabrakło: Jak taka zmielona kawa będzie parzona?
    Bo to jest punkt wyjścia i kwestia decydująca o tym jak kawa musi być zmielona. Tak upraszczająć: jeśli będzie wykorzystywana w ekspresie ciśnieniowym, to musi być zmielona na wspomnianą "mąkę". Natomiast w przypadku zaparzania metodami alternatywnymi mieli się zdecydowanie grubiej, a sama grubość też powinna być dostosowana do konkretnej metody.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20992512
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1015
    MM2X napisał:
    Szukam młynka żarnowego do kawy, w miarę niedrogiego dla koleżanki

Powiem tak, swego czasu właśnie miałem młynek Mellite Molino, mielił, ale też robił straszny syf na blacie, nie ma opcji żeby tak nie było, wszystko przez boczny wyrzut kawy do pojemnika.

Zacząłem szukać młynka z pionowym wyrzutem i znalazłem, jest to młynek SilverCrest z Lidla, posiada tak jak chciałem wyrzut kawy pionowy, nie używam dołączonego pojemnika tylko podstawiam bezpośrednio szklankę, filiżankę czy co tam uważam. Po za tym ma obszerną regulację grubości mielenia, 35 pozycji (na dołączonym zdjęciu jest 25 pozycji, widocznie mam nowszy model), jak i ilości kawy do 14 porcji. No i mam czysto na blacie ;).

Młynek do kawy SilverCrest z pojemnikiem i pokrętłem regulacji. Nowoczesny młynek do kawy SilverCrest z ustawieniami mielenia.
  • #9 20992667
    MM2X
    Poziom 26  
    pearlchili napisał:
    Jak taka zmielona kawa będzie parzona?

Chyba "po turecku", wsypuje się kawę do zimnej wody, gotuje do wrzenia, wyłącza i zostawia na kilka minut do zaparzenia, kolejność chyba zachowana, hehehehe
    rokbok napisał:
    jest to młynek SilverCrest z Lidla

W Lidlu akurat teraz nie ma tej oferty a dodatkowy atut to 3 letnia gwarancja :) , masz na myśli SilverCrest SKKM 200?, jest na Alledrogo za 238zł., szukając go wpadłem na ofertę Amazona tj. Navaris, podobny do Silvera, silnik 200W nadaje się do "Cold Brew, French Press, Espresso czy kawę filtrowaną" cokolwiek to znaczy tylko trochę za tani ;) 167zł jak na Amazona. Nigdy tam nie kupowałem piszą, że za dwa dni doręczą..hmm i zapewne gwarancja jest iluzoryczna? jeśli w ogóle jest.
    Elektryczny młynek do kawy Navaris z ziarnami w górnym pojemniku.
  • Pomocny post
    #10 20992853
    rokbok
    Poziom 40  
    MM2X napisał:
    masz na myśli SilverCrest SKKM 200?

Dokładnie SKKM 200 A1, tak jest na naklejce od spodu młynka.

MM2X napisał:
    nadaje się do "Cold Brew, French Press, Espresso czy kawę filtrowaną" cokolwiek to znaczy

Na moim są podane rodzaje: Espresso - 15 ustawień grubości mielenia, Drip Pour Over - 10 ustawień, French Press - 10 ustawień, cokolwiek te nazwy oznaczają ;).
  • #11 20993028
    MM2X
    Poziom 26  
    Co powiecie na taki opis młynka żarnowego Cloer 7521, żarna stożkowe metalowe ( chyba najlepsze rozwiązanie ). Brał to ktokolwiek z Was pod uwagę:
    ( tłumaczony tekst z niemieckiego )

..."Ale niestety jest jeden punkt, który uważam za wyjątkowo negatywny i który jest również powodem mojej ogólnej negatywnej oceny:
    ładunek elektrostatyczny jest ogromny! Podczas mielenia zmielona kawa staje się tak naładowana, że ​​przykleja się tam, gdzie nie powinna. Sam młyn również jest naładowany. Jeśli na przykład dotkniesz pojemnika na kawę mieloną po zmieleniu, bardzo mała iskra przeskoczy na Twój palec!
    Jeśli wyjmiesz pojemnik ze zmieloną kawą z młynka, część zmielonej kawy wyleci przez mały otwór w pokrywie i wypłynie na zewnątrz. Jeśli w końcu zdejmiesz pokrywkę, naładowana mielona kawa zostanie rozprowadzona po całej kuchni.
    Ładunek elektrostatyczny sprawia, że ​​zmielona kawa naprawdę przylega wszędzie. Na całym pojemniku na młynek do kawy, na młynku, na blacie kuchennym, na rękach, na ubraniu itp. (patrz zdjęcia).
    Jeśli wsypę zmieloną kawę do filtra do kawy zaraz po zmieleniu, to nie tylko wyląduje ona w papierowym filtrze, ale jej część przyklei się również do zewnętrznej części uchwytu filtra ekspresu do kawy, a także do samego ekspresu
    . Wsypuję zmieloną kawę do pojemnika ze stali nierdzewnej, następnie pod wpływem ładunku część zmielonej kawy wypływa przez duży otwór pojemnika i przykleja się na zewnątrz pojemnika.
    Ze względu na ogromny ładunek elektrostatyczny traci się stosunkowo dużą ilość zmielonej kawy. Szacuję, że przy mieleniu łącznie 250 g ziaren traci się około 4-5 filiżanek kawy.

Ładunek elektrostatyczny jest naprawdę bardzo dużą wadą tego młynka do kawy. Po prostu nie jest fajnie sprzątać połowę kuchni z fusów po każdej kawie, którą zmieliłeś i nalałeś. Dlatego ten młynek do kawy będzie dla mnie jedynie rozwiązaniem tymczasowym i będę szukać lepszego młynka. Szkoda!"...
    Młynek do kawy z rozsypaną kawą na blacie
  • Pomocny post
    #12 20993036
    rokbok
    Poziom 40  
    MM2X napisał:
    Podczas mielenia zmielona kawa staje się tak naładowana, że ​​przykleja się tam, gdzie nie powinna. Sam młyn również jest naładowany. Jeśli na przykład dotkniesz pojemnika na kawę mieloną po zmieleniu, bardzo mała iskra przeskoczy na Twój palec!

W Mellite Molino też tak miałem, ale żeby iskry fruwały to nie, natomiast w tym SilverCrest nie zauważyłem takiego zjawiska, może dlatego że kawa nie sypie się do plastykowego pojemnika, bo on jest winowajcą, tylko bezpośrednio do szklanki lub fajansowego kubka, który podstawiam zamiast dołączonego pojemnika.

Dlatego szukałem młynka z pionowym wyrzutem, bo ten z bocznym właśnie trzeba używać z dołączonym pojemnikiem i to robi wielki syf na blacie kuchennym.
  • #13 20993106
    MM2X
    Poziom 26  
    rokbok napisał:
    tylko bezpośrednio do szklanki lub fajansowego kubka, który podstawiam zamiast dołączonego pojemnika.

No a jak mierzysz ilość tej kawy na jedną porcję, skoro od razu jest wsypywana do kubka przed zalaniem wodą. Na mój chłopski rozum mieli się a potem ze zbiornika odmierza łyżką/łyżeczką do kubka/filiżanki i jest gites :), zawsze ta sama ustalona porcja.

rokbok napisał:
    Dlatego szukałem młynka z pionowym wyrzutem, bo ten z bocznym właśnie trzeba używać z dołączonym pojemnikiem

Dla elektrostatyki chyba nie będzie miało znaczenia boczny, czy pionowy wyrzut ważniejsze to, że materiał plastikowy. Wyjdzie na to, że do młynka przykleję gumkę/pasek z samochodów ( lata 70/80 te ), która odprowadzi ładunek do ziemi, hehehe
  • #14 20993134
    rokbok
    Poziom 40  
    MM2X napisał:
    No a jak mierzysz ilość tej kawy na jedną porcję, skoro od razu jest wsypywana do kubka przed zalaniem wodą.

Nic podobnego, masz pokrętło z ustawieniem ilości filiżanek, od 1 do 14, ustawiasz na taką ilość, która Ci odpowiada, młynek się automatycznie wyłącza, działa to na zasadzie wyłącznika czasowego, najkrócej mieli na 1, najdłużej na 14.

MM2X napisał:
    Dla elektrostatyki chyba nie będzie miało znaczenia boczny, czy pionowy wyrzut ważniejsze to, że materiał plastikowy.

Zgadza się, ale dla wyrzutu bocznego nie podstawisz kubka, no i ten wieczny syf.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje młynka żarnowego do kawy w przystępnej cenie dla koleżanki, preferując model Melitta Molino 1019-02 EU, ale nie jest pewien jakości żarn. W dyskusji poruszono różne opcje, w tym ręczne młynki oraz elektryczne, takie jak Baratza Encore i SilverCrest. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w konstrukcji żarn (płaskie vs. stożkowe) oraz na problemy z elektrostatyką w młynkach, które mogą powodować bałagan. Wskazano również na znaczenie metody parzenia kawy, co wpływa na grubość mielenia. Melitta Molino ma metalowe żarna, co jest uznawane za korzystne, ale użytkownicy sugerują również inne modele, takie jak Cloer 7521, z uwagi na ich funkcjonalność i jakość mielenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA