logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rekomendacje filtrów odwróconej osmozy w przedziale 600-1000 zł

dariusz2021 01 Mar 2024 19:21 2745 27
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20986094
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    dariusz2021 napisał:
    Zamówić to ?
    Elektroda nie służy do sprzedaży.
    Można coś doradzić, ale najpierw należy zebrać jakieś informacje.
  • REKLAMA
  • #6 20986110
    freebsd
    Poziom 42  
    dariusz2021 napisał:
    Znajoma ma Hydropure Delux75 z dożywotnią gwarancją. Przyjeżdżają i wymieniają filtry.
    Zazwyczaj w filtrach wymiana filtrów, jak i płukanie układu spoczywa na użytkowniku. Czy taka opcja wchodzi w grę?
  • #7 20986124
    dariusz2021
    Poziom 9  
    Ocena: 155
    freebsd napisał:
    dariusz2021 napisał:
    Znajoma ma Hydropure Delux75 z dożywotnią gwarancją. Przyjeżdżają i wymieniają filtry.
    Zazwyczaj w filtrach wymiana filtrów, jak i płukanie układu spoczywa na użytkowniku. Czy taka opcja wchodzi w grę?

Tak, aby nie było problemu z dostaniem części :)
  • #8 20986138
    freebsd
    Poziom 42  
    Części jest cała masa. Ja kupuję po prostu na Allegro.
    Duża rodzina? Użycie wody tylko na potrzeby domowe?
    Woda ze studni, czy z wodociągu?
  • #9 20986155
    dariusz2021
    Poziom 9  
    freebsd napisał:
    Części jest cała masa. Ja kupuję po prostu na Allegro.
    Duża rodzina? Użycie wody tylko na potrzeby domowe?
    Woda ze studni, czy z wodociągu?

6 osób na potrzeby domowe z wodociągu. Mam studnie, ale musiałby to oczyścić. Nie mam, jak, bo jestem Niepełnosprawny :)
  • Pomocny post
    #10 20986186
    freebsd
    Poziom 42  
    Woda z wodociągu oznacza mniej kłopotów dla filtrów.
    Części, czyli wkłady filtrów mają standaryzowane wymiary.
    Od ilości osób zależy wielkość zbiornika buforowego. Filtrowanie wody odbywa sie z prędkością "ciurkania", dlatego potrzebny jest bufor, by szybko napełnić czajnik, czy garnek. Niewydaje mi się, by dla 6 osób był potrzebny jakiś większy zbiornik, chociaż można zobaczyć, czy są oferty z większymi zbiornikami i o ile to jest droższe.

Trzeba mieć świadomość, że ilość faktycznie zużytej wody bedzie większa, od tej pobranej z filtrów. Woda jest używana do płukania filtra osmotycznego: https://youtu.be/ua0VrefTyzo?si=47AO6gBjOEe6NCsk Pisze na wszelki wypadek :-)

Czyszczenie instalacji jest nieco kłopotliwe i zajmuje trochę czasu: https://youtu.be/mYIflhTK0Vk?si=QZacao0H49-poX0d
    Sama wymiana filtrów nie jest wielce problematyczna.

Trochę informacji jest zawartych w wątku, do którego link podałem wcześniej.
    Sam używam instalacji kupionej wg. sortowania po cenie na Allegro. Jednak nie uważam, że czegoś mi brakuje :-) Jednak skoro są firmy oferujące np. usługę wymiany, to można rozpatrzeć ile za to chcą, chociaż zwrócę uwagę, że filtry są tanie, a zestaw do czyszczenia filtrów również nie jest drogi
  • REKLAMA
  • #12 20987244
    freebsd
    Poziom 42  
    Tak :-), zwróć uwagę na jeszcze jeden parametr: Membrana 75 gpd, czy 100 gpm.
  • #13 20987495
    jamiro1
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    dariusz2021 napisał:
    Znajoma ma Hydropure Delux75 z dożywotnią gwarancją. Przyjeżdżają i wymieniają filtry. Nie widzę tego.

dariusz2021 napisał:
    Kupię, Hydropure DE LUXE 75 2580 PLN, dobra opcja

Nie dziwię się, że jakaś firma sprzedając ten zestaw przyjeżdża i wymienia filtry za free, ponieważ ten zestaw nie jest wart więcej niż 1000 zł, a koszt samych wkładów nie przekracza 30 zł.

Dodano po 1 [minuty]:

freebsd napisał:

W tym zestawie jest membrana 75 GPD, to takie minimum.
  • #14 20987634
    dariusz2021
    Poziom 9  
    jamiro1 napisał:
    dariusz2021 napisał:
    Znajoma ma Hydropure Delux75 z dożywotnią gwarancją. Przyjeżdżają i wymieniają filtry. Nie widzę tego.

dariusz2021 napisał:
    Kupię, Hydropure DE LUXE 75 2580 PLN, dobra opcja

Nie dziwię się, że jakaś firma sprzedając ten zestaw przyjeżdża i wymienia filtry za free, ponieważ ten zestaw nie jest wart więcej niż 1000 zł, a koszt samych wkładów nie przekracza 30 zł.

Dodano po 1 [minuty]:

freebsd napisał:

W tym zestawie jest membrana 75 GPD, to takie minimum.

To zły ? :) Zna Pan lepsze, to poproszę o link lub nazwę i model ?

W przypadku samego spożywania wody 75 gpd powinno być wystarczające, czy do gotowania zup. Jest Hydropure DE LUXE 100 REDOX
    3680 PLN, ale nie mam kasy, zależy mi na czystej wodzie.
  • #15 20987879
    jamiro1
    Poziom 14  
    dariusz2021 napisał:
    To zły ? Zna Pan lepsze, to poproszę o link lub nazwę i model ?

W przypadku samego spożywania wody 75 gpd powinno być wystarczające, czy do gotowania zup. Jest Hydropure DE LUXE 100 REDOX

Kwestią nie jest, czy jest to złe, ale sposób naciągania klienta.
    Firma sprzedająca te produkty, bazuje na standardowych rozwiązaniach i nawet widzę, że oferuje zestawy RO tego samego producenta, u którego i Ja się zaopatruję. Tak więc, firma które oferuje produkty za kosmiczną cenę i z marketingowym bełkotem o wieczystej gwarancji, trochę naciąga klientów.
    Proszę sobie przeczytać jakie są warunki wieczystej gwarancji.
    Może przytoczę parę cytatów wraz z wyjaśnieniem:
    Cytat:
    Wieczysta Gwarancja Napraw

Wieczysta gwarancja dla podstawowych modeli urządzeń osmotycznych oznacza bezpłatną wymianę następujących części urządzenia przez cały okres jego prawidłowej eksploatacji (wymiana ochronnych filtrów z węglem aktywnym co 6 miesięcy)

W tym przypadku nie będę wspominał o wszystkich elementach, żeby nie zaśmiecać wątku, ale wyszczególnione są złączki, zawory, rurki, przewody, płytka montażowa, zbiornik na wodę, obudowy filtrów itd, czyli części składowe które tak naprawdę kosztują grosze, a o awarii tych elementów jeszcze nie słyszałem.
    Niby wymienią za free, ale po Pana stronie jest pokrycie kosztów dojazdu serwisanta do klienta.
    Jak wspominają powyżej, ale też w ogólnych warunkach gwarancyjnych, koniecznością jest regularna wymiana wkładów przez serwisanta. Za "darmo" podlega tylko wymiana wkładu węglowego (koszt 8 zł).

Cytat:
    Jedynym warunkiem zachowania uprawnień Wieczystej Gwarancji Napraw jest regularna wymiana obu ochronnych filtrów z węglem aktywnym co 6 miesięcy.

UWAGA: wieczystej gwarancji nie podlegają elementy eksploatacyjne – ochronne filtry mechaniczne i węglowe, mineralizatory i membrany.

Czyli za darmo już Panu nie wymienią najdroższych elementów. Ciekawe ile sobie krzyczą za tego typu wkłady.

Ten zestaw za kosmiczną cenę, jest wart nie więcej niż 1000 zł, ale prawdę powiedziawszy, naprawdę wystarczy Panu najzwyklejszy system RO nawet i za 550 zł, bo to jest praktycznie to samo, tylko opakowane w obudowę kompaktową i z dołożonym wkładem bioceramicznym.

Wymiana filtrów jest banalna, ale jeżeli nie jest Pan w stanie sam sobie wymienić, to zawsze ktoś do Pana podejdzie i pomoże. To nic innego jak odkręcenie "klosza".
    Nie wspomnę, że pozostanie Panu 2000 zł w kieszeni.

Gdyby co, to proszę pisać na priv.
  • #16 20988234
    dariusz2021
    Poziom 9  
    jamiro1 napisał:
    dariusz2021 napisał:
    To zły ? Zna Pan lepsze, to poproszę o link lub nazwę i model ?

Kwestią nie jest, czy jest to złe, ale sposób naciągania klienta.
    Firma sprzedająca te produkty, bazuje na standardowych rozwiązaniach i nawet widzę, że oferuje zestawy RO tego samego producenta, u którego i Ja się zaopatruję. Tak więc, firma które oferuje produkty za kosmiczną cenę i z marketingowym bełkotem o wieczystej gwarancji, trochę naciąga klientów.
    Proszę sobie przeczytać jakie są warunki wieczystej gwarancji.
    Może przytoczę parę cytatów wraz z wyjaśnieniem:
    Cytat:
    Wieczysta Gwarancja Napraw

Wieczysta gwarancja dla podstawowych modeli urządzeń osmotycznych oznacza bezpłatną wymianę następujących części urządzenia przez cały okres jego prawidłowej eksploatacji (wymiana ochronnych filtrów z węglem aktywnym co 6 miesięcy)

W tym przypadku nie będę wspominał o wszystkich elementach, żeby nie zaśmiecać wątku, ale wyszczególnione są złączki, zawory, rurki, przewody, płytka montażowa, zbiornik na wodę, obudowy filtrów itd, czyli części składowe które tak naprawdę kosztują grosze, a o awarii tych elementów jeszcze nie słyszałem.
    Niby wymienią za free, ale po Pana stronie jest pokrycie kosztów dojazdu serwisanta do klienta.
    Jak wspominają powyżej, ale też w ogólnych warunkach gwarancyjnych, koniecznością jest regularna wymiana wkładów przez serwisanta. Za "darmo" podlega tylko wymiana wkładu węglowego (koszt 8 zł).

Cytat:
    Jedynym warunkiem zachowania uprawnień Wieczystej Gwarancji Napraw jest regularna wymiana obu ochronnych filtrów z węglem aktywnym co 6 miesięcy.

UWAGA: wieczystej gwarancji nie podlegają elementy eksploatacyjne – ochronne filtry mechaniczne i węglowe, mineralizatory i membrany.

Czyli za darmo już Panu nie wymienią najdroższych elementów. Ciekawe ile sobie krzyczą za tego typu wkłady.

Ten zestaw za kosmiczną cenę, jest wart nie więcej niż 1000 zł, ale prawdę powiedziawszy, naprawdę wystarczy Panu najzwyklejszy system RO nawet i za 550 zł, bo to jest praktycznie to samo, tylko opakowane w obudowę kompaktową i z dołożonym wkładem bioceramicznym.

Wymiana filtrów jest banalna, ale jeżeli nie jest Pan w stanie sam sobie wymienić, to zawsze ktoś do Pana podejdzie i pomoże. To nic innego jak odkręcenie "klosza".
    Nie wspomnę, że pozostanie Panu 2000 zł w kieszeni.

Gdyby co, to proszę pisać na priv.

Sorry. Technik bierze 197zl raz na pol roku bez dodatkowych kosztow, chyba, że mowa o wymianie membrany, to okolo 400zl. Uwazam, ze sie oplaci.
  • #17 20988492
    jamiro1
    Poziom 14  
    dariusz2021 napisał:
    Sorry. Technik bierze 197zl raz na pol roku bez dodatkowych kosztow, chyba, że mowa o wymianie membrany, to okolo 400zl. Uwazam, ze sie oplaci.

Dalej Pan czegoś nie rozumie.
    Sprzedawane urządzenie przez tą firmę, to cena w katalogu 850 - 950 zł (pod nazwą Hydropure kosztuje 2580 zł).

Według warunków gwarancyjnych, serwisant za free, a nie wróć, za 197 zł wymienia wkład węglowy warty w sklepie 8 zł, a jak wspomniałem wcześniej, w ramach wieczystej gwarancji nie podlegają wkłady mechaniczne, mineralizatory czy membrany.

Jeżeli by Pan chciał sam zakupić komplet wkładów to jest to koszt 60 zł, a w skład wchodzą:

- Wkład polipropylenowy 5 mikron
    - Wkład polipropylenowy 1 mikron
    - Wkład węglowy blokowy
    - Wkład węglowy liniowy
    - Wkład mineralizujący

Taki komplet wkładów, według deklaracji producenta wystarczy wymienić 1x na rok, ale rekomendują co 6 miesięcy.
    Jak Pan widzi, rzeczywisty koszt wymiany wkładów to nie 197 zł, a 60 zł.

Jeżeli chodzi o membranę, to koszt zakupu oscyluje w graniach 65-80 zł (Hydropure 400zł) w zależności od stopnia filtracji GPD, i podlega wymianie co 36 miesięcy.

Proszę mi jeszcze raz napisać, w którym momencie się to opłaca ? Gdzie wieczysta gwarancja, skoro co pół roku musi Pan ponosić koszt 197 zł. Wydaje mi się, że mamy różne spostrzeżenia na temat znaczenia słowa gwarancja.

Przykre jest, że firma żeruje na naiwności klientów. Jak dla mnie warunkom gwarancyjnym powinien się przyglądnąć UOKiK, bo nie do końca jest jasne, czy klient powinien w okresie obowiązywania 2 letniej gwarancji wynikającej z polskiego prawa ponosić dodatkowe koszty.

Hasło pseudo reklamy "Wieczysta Gwarancja" to ewidentne wprowadzanie klientów w błąd.

Ale koniec końcowi, to Pana wybór.

Jak to się mówi - Płać i Płacz !!!
  • #18 20988696
    dariusz2021
    Poziom 9  
    jamiro1 napisał:
    dariusz2021 napisał:

Dalej Pan czegoś nie rozumie.
    Sprzedawane urządzenie przez tą firmę, to cena w katalogu 850 - 950 zł (pod nazwą Hydropure kosztuje 2580 zł).

Według warunków gwarancyjnych, serwisant za free, a nie wróć, za 197 zł wymienia wkład węglowy warty w sklepie 8 zł, a jak wspomniałem wcześniej, w ramach wieczystej gwarancji nie podlegają wkłady mechaniczne, mineralizatory czy membrany.

Jeżeli by Pan chciał sam zakupić komplet wkładów to jest to koszt 60 zł, a w skład wchodzą:

- Wkład polipropylenowy 5 mikron
    - Wkład polipropylenowy 1 mikron
    - Wkład węglowy blokowy
    - Wkład węglowy liniowy
    - Wkład mineralizujący

Taki komplet wkładów, według deklaracji producenta wystarczy wymienić 1x na rok, ale rekomendują co 6 miesięcy.
    Jak Pan widzi, rzeczywisty koszt wymiany wkładów to nie 197 zł, a 60 zł.

Jeżeli chodzi o membranę, to koszt zakupu oscyluje w graniach 65-80 zł (Hydropure 400zł) w zależności od stopnia filtracji GPD, i podlega wymianie co 36 miesięcy.

Proszę mi jeszcze raz napisać, w którym momencie się to opłaca ? Gdzie wieczysta gwarancja, skoro co pół roku musi Pan ponosić koszt 197 zł. Wydaje mi się, że mamy różne spostrzeżenia na temat znaczenia słowa gwarancja.

Przykre jest, że firma żeruje na naiwności klientów. Jak dla mnie warunkom gwarancyjnym powinien się przyglądnąć UOKiK, bo nie do końca jest jasne, czy klient powinien w okresie obowiązywania 2 letniej gwarancji wynikającej z polskiego prawa ponosić dodatkowe koszty.

Hasło pseudo reklamy "Wieczysta Gwarancja" to ewidentne wprowadzanie klientów w błąd.

Ale koniec końcowi, to Pana wybór.

Jak to się mówi - Płać i Płacz !!!

Pytanie, kto mi to wymieni ? Jestem osobą Niepełnosprawną :) Przyjeżdżałby Pan po 500km do klientów za 60zł :) Nie sądzę :) Mam golarkę Babyliss 4 PRO i głowica nie podlega gwarancji, tak jak filtry, bo pije, więc się zużywają. Liczą sobie za paliwo, czas, sprawdzenie. Uważam, że źle Pan pisze. Mam wózek elektryczny na gwarancji i co roczne przeglądy po 500 zł :) Jak spalę gwizdek w kolumne to też nie wymienią :) Jeżeli sprzeda mi Pan filtr za 1000 zł z wymiaami po 60 zł, to jestem zainteresowany, a Pan ? :)
  • #19 20988852
    jamiro1
    Poziom 14  
    dariusz2021 napisał:
    Pytanie, kto mi to wymieni ? Jestem osobą Niepełnosprawną Przyjeżdżałby Pan po 500km do klientów za 60zł Nie sądzę Mam golarkę Babyliss 4 PRO i głowica nie podlega gwarancji, tak jak filtry, bo pije, więc się zużywają. Liczą sobie za paliwo, czas, sprawdzenie. Uważam, że źle Pan pisze. Mam wózek elektryczny na gwarancji i co roczne przeglądy po 500 zł Jak spalę gwizdek w kolumne to też nie wymienią Jeżeli sprzeda mi Pan filtr za 1000 zł z wymiaami po 60 zł, to jestem zainteresowany, a Pan ?

Rzuci Pan sąsiadowi 50 zł, albo innej osobie, żeby pomogła wymienić filtry.

Chce tylko Panu ukazać skalę naciągania klientów przez tego typu firmy, bo naprawdę, przy niewielkim wysiłku, można poprosić jakąś osobę do jednorazowej pomocy 1x na pół roku.

Ale tak jak wspomniałem, Pana wybór.
  • #20 20988874
    dariusz2021
    Poziom 9  
    jamiro1 napisał:
    dariusz2021 napisał:
    Pytanie, kto mi to wymieni ? Jestem osobą Niepełnosprawną Przyjeżdżałby Pan po 500km do klientów za 60zł Nie sądzę Mam golarkę Babyliss 4 PRO i głowica nie podlega gwarancji, tak jak filtry, bo pije, więc się zużywają. Liczą sobie za paliwo, czas, sprawdzenie. Uważam, że źle Pan pisze. Mam wózek elektryczny na gwarancji i co roczne przeglądy po 500 zł Jak spalę gwizdek w kolumnę to też nie wymienią Jeżeli sprzeda mi Pan filtr za 1000 zł z wymianami po 60 zł, to jestem zainteresowany, a Pan ?

Chce tylko Panu ukazać skalę naciągania klientów przez tego typu firmy, bo naprawdę, przy niewielkim wysiłku, można poprosić jakąś osobę do jednorazowej pomocy 1x na pół roku.

Wie Pan, jak jest z sąsiadami :) Nie będę pisał. Jak umiesz liczyć licz na siebie? :) Ale dziękuję za poradę. Pozdrawiam.
  • #21 20993378
    dariusz2021
    Poziom 9  
    jamiro1 napisał:
    dariusz2021 napisał:
    Pytanie, kto mi to wymieni ? Jestem osobą Niepełnosprawną Przyjeżdżałby Pan po 500km do klientów za 60zł Nie sądzę Mam golarkę Babyliss 4 PRO i głowica nie podlega gwarancji, tak jak filtry, bo pije, więc się zużywają. Liczą sobie za paliwo, czas, sprawdzenie. Uważam, że źle Pan pisze. Mam wózek elektryczny na gwarancji i co roczne przeglądy po 500 zł Jak spalę gwizdek w kolumne to też nie wymienią Jeżeli sprzeda mi Pan filtr za 1000 zł z wymiaami po 60 zł, to jestem zainteresowany, a Pan ?

Taki filtr będzie ok i prosty ?
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #22 20999191
    jamiro1
    Poziom 14  
    System ten to nic innego jak mieszanina złoża jonowymiennego (złoże zmiękczające) oraz węglowego (poprawia wodę pod względem smaku i zapachu).
    Cena dość spora jak na możliwości filtra.
    Średnia twardości wody w Polsce to ok 17 dH. Producent w instrukcji deklaruje przydatność wkładu na ok 60 dni lub, co bardzo ważne do 400 litrów przefiltrowanej wody.
    Według deklaracji producenta filtr starcza na rok czasu, ale przy założeniu, że twardość wody będzie poniżej 4 dH.
    Przyjmijmy, że ktoś dużo używa wody do gotowania, do czajnika czy ekspresu do kawy, to w dużym prawdopodobieństwie konieczność wymiany wkłady może być już po 30-40 dniach lub nawet i częściej.
    Przyjmując cenę samego wkładu od 150 zł, to tak naprawdę średnio opłacalny zakup, za urządzenie które tak naprawdę tylko redukuje twardość wody.
    Taką samą robotę zrobi Panu czajnik do wody Brita itp. z wkładami.
    Marketingowo, reklama produktu to sztos, ale jak zgłębimy się w kartę produktu, to już nie jest tak kolorowo.
    Poniżej wrzucam link do tej karty i proszę dokładnie i ze zrozumieniem ją przeczytać, bo wiele osób ma z tym problemy.
    https://dafi.pl/media/pdf/manuals/flow_comfor...kcja_obslugi_FlowComfort_Filtr_Premium_D1.pdf
  • #23 21003250
    dariusz2021
    Poziom 9  
    jamiro1 napisał:
    System ten to nic innego jak mieszanina złoża jonowymiennego (złoże zmiękczające) oraz węglowego (poprawia wodę pod względem smaku i zapachu).
    Cena dość spora jak na możliwości filtra.
    Średnia twardości wody w Polsce to ok 17 dH. Producent w instrukcji deklaruje przydatność wkładu na ok 60 dni lub, co bardzo ważne do 400 litrów przefiltrowanej wody.
    Według deklaracji producenta filtr starcza na rok czasu, ale przy założeniu, że twardość wody będzie poniżej 4 dH.
    Przyjmijmy, że ktoś dużo używa wody do gotowania, do czajnika czy ekspresu do kawy, to w dużym prawdopodobieństwie konieczność wymiany wkłady może być już po 30-40 dniach lub nawet i częściej.
    Przyjmując cenę samego wkładu od 150 zł, to tak naprawdę średnio opłacalny zakup, za urządzenie które tak naprawdę tylko redukuje twardość wody.
    Taką samą robotę zrobi Panu czajnik do wody Brita itp. z wkładami.
    Marketingowo, reklama produktu to sztos, ale jak zgłębimy się w kartę produktu, to już nie jest tak kolorowo.
    Poniżej wrzucam link do tej karty i proszę dokładnie i ze zrozumieniem ją przeczytać, bo wiele osób ma z tym problemy.
    https://dafi.pl/media/pdf/manuals/flow_comfor...kcja_obslugi_FlowComfort_Filtr_Premium_D1.pdf

Zamontowałem Hydropure DE LUXE 75, tylko woda ma dziwny posmak. Nie wypłukałem do końca, jak kazano mimo, to to jest normalne ? Przepłukać mineralizator ?
  • #24 21003366
    freebsd
    Poziom 42  
    Woda powinna być bez smaku - dzwoń do sprzedawcy.
  • Pomocny post
    #25 21003439
    jamiro1
    Poziom 14  
    >>21003250
    Ze względu na wieczystą gwarancję, proszę kontaktować się ze sprzedawcą.
    Proszę też pamiętać, że robiąc zakupy na odległość, przysługuje Panu 14 dni na odstąpienie umowy.
  • #26 21003564
    dariusz2021
    Poziom 9  
    jamiro1 napisał:
    >>21003250
    Ze względu na wieczystą gwarancję, proszę kontaktować się ze sprzedawcą.
    Proszę też pamiętać, że robiąc zakupy na odległość, przysługuje Panu 14 dni na odstąpienie umowy.
    Technik to montuje i powiedział, że to kwestia kilku dni i pytałem znajomej, która powiedziała, że no normalne i trzeba to przeczyscic, a Panowie zasadza, że to nienormalne ? Mam pełen zbiornik i spuszcze wodę j zobaczę, czy będzie ten dziwny posmak. Dziękuję za info. :) Jeszcze 2 płukania i jutro zadzwonię po technika, jeśli nic nie zrobi, to będzie zwrot.

Spróbowałem i czuć mniej. Oprócz tego wykonanego przez technika wykonam 3 płukanie i myślę, że będzie ok :)

Dodano po 9 [godziny] 59 [minuty]:

Panowie też robili płukanie filtru ? Czy coś by się stało, gdybym pił wodę z tym dziwnym posmakiem podczas płukania, byłby negatywny wpływ na zdrowie? Pytam jako laik filtrów ? :)
  • #27 21025723
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    To też ważne jaki ten dziwny posmak. Przydałby się ktoś, kto również spróbuje wody.
    Ja kupiłem odwróconą osmozę za 600zł czy standardowy dostępny produkt i nie odczuwam dziwnych posmaków, filtrowałem jak w instrukcji plus przepłukanie wstępne dużych filtrów.
  • #28 21026233
    dariusz2021
    Poziom 9  
    gadek80 napisał:
    To też ważne jaki ten dziwny posmak. Przydałby się ktoś, kto również spróbuje wody.
    Ja kupiłem odwróconą osmozę za 600zł czy standardowy dostępny produkt i nie odczuwam dziwnych posmaków, filtrowałem jak w instrukcji plus przepłukanie wstępne dużych filtrów.

Miałem dokonać zwrotu, bo pan z którym zawierałem umowę zachował się brzydko względem mnie. Szef firmy zadzwonił do mnie, miły człowiek i zapytał, czy chcę zwrócić produkt, czy dam im szansę. Zgodziłem się i dostanę nowy filtr. Minęły 2 tygodnie i woda jest lekko gorzka, kiedy przełykam, czuję lekkie darcie i wszyscy to czują :) Dodam, że zrobiłem 5 płukań :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat filtrów odwróconej osmozy w przedziale cenowym 600-1000 zł. Użytkownik poszukiwał rekomendacji dotyczących filtrów, zwracając uwagę na model Hydropure Delux 75, który oferuje dożywotnią gwarancję i serwis wymiany filtrów. Uczestnicy rozmowy podkreślili, że wymiana filtrów oraz czyszczenie systemu leży w gestii użytkownika, a dostępność części zamiennych jest kluczowa. Wskazano, że woda z wodociągu jest mniej problematyczna dla filtrów. Pojawiły się również wątpliwości co do jakości wody po filtracji, z doniesieniami o dziwnym posmaku, co skłoniło użytkownika do rozważenia zwrotu. Uczestnicy podkreślili, że koszt wymiany wkładów filtracyjnych jest znacznie niższy niż sugerowane przez sprzedawców ceny serwisowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA