logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zbiornik hydroforowy i filtry - jak niższym kosztem oczyścić wodę?

mariuszek8205 21 Mar 2021 21:24 2115 8
REKLAMA
  • #1 19333453
    mariuszek8205
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam , w moim domu jednorodzinnym zamontowany jest zbiornik hydroforowy hydro-vacuum typ hvp301 , pompa zanurzeniowa z pływakiem w studni studnia 4.5 metra głębokości wody pod dostatkiem tylko ze dużo żelaza .Za zbiornikiem zamontowany podwójny korpus z serii 10'' marki Green filter ciśnienie na hydroforze teraz załączenie pompy 1.8 wyłączenie 2.5 celowo zmniejszyłem żeby wydłużyć żywotność filtrów .Moje pytanie do was czy w takiej instalacji sens ma zamontowanie reduktora ciśnienia i ustawienie na nim najmniejszego stałego ciśnienia w dolnych granicach ? Czy wydłuży to żywotność filtrów dodam że teraz wytrzymują około 2 tygodnie i woda leci brązowa .Pomóżcie czy jest jakiś sposób żeby tańszym kosztem jak profesjonalne odżelazniacze w jakiś sposób wodę oczyścić.

Zbiornik hydroforowy i filtry - jak niższym kosztem oczyścić wodę? Zbiornik hydroforowy i filtry - jak niższym kosztem oczyścić wodę? Zbiornik hydroforowy i filtry - jak niższym kosztem oczyścić wodę?
  • REKLAMA
  • #2 19333515
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3218
    Ile czasu masz taka wodę bo jak długo to czeka cię wymiana rur a jak nie zrobisz prawdziwego odżelaziania. Te filtry nie pozbędą się żelaza z wody, Na początek badanie wody i dobór stacji uzdatniania. Ciśnienie masz ok.
  • REKLAMA
  • #3 19333576
    mariuszek8205
    Poziom 10  
    Stosunkowo niedługo rok czasu te filtry zatrzymują cos ale po dwóch tygodniach woda jest józ brązowa
  • REKLAMA
  • #5 19336162
    mariuszek8205
    Poziom 10  
    U mnie przeważnie sa założone 20u i 10u
    Teraz na próbę założyłem 5u i filtr z węglem uzdatniający
  • #6 19336467
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 390
    Oba dość szybko padną przy czymś takim. Szybciej niż poprzedni zestaw 20 i 10.
    http://tylkowoda.pl/filtry-do-wody/wegiel-aktywny/

Ktoś to musi zobaczyć i zaproponować rozwiązanie. Jak jest aż tak problematycznie to na początku jakiś odstojnik, filtr piaskowy...
  • REKLAMA
  • #7 19338043
    mariuszek8205
    Poziom 10  
    Mógłbyś rozwinąć filtr piaskowy tzn. złożę?
  • #9 19686118
    mariuszek8205
    Poziom 10  
    Witam zrobiłem badanie wody zleciłem firmie dobór odżelaziacza wraz z odmanganiaczem i systemem zmiękczania wody na bazie soli wszystko wyniosło około 9000zl.wraz z montażem. Dodam że złożę którym zasypali odzelazniacz płucze się manualnie ale tylko raz do roku a nie jak w starych złożach są na tydzień albo nawet częściej.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zanieczyszczenia wody w systemie hydroforowym z zamontowanym zbiornikiem hydro-vacuum typ hvp301 oraz filtrami marki Green filter. Użytkownik zauważył, że woda zawiera dużo żelaza, co prowadzi do brązowego zabarwienia i szybkiego zużycia filtrów. Uczestnicy sugerują przeprowadzenie badania wody oraz dobór odpowiednich stacji uzdatniania, w tym filtrów piaskowych i żywic jonowymiennych. Zwracają uwagę na konieczność zastosowania odżelaziacza, który może być kosztowny, ale efektywny. Wspomniano również o manualnym płukaniu złoża odżelaziacza raz do roku, co jest korzystniejsze niż częstsze płukanie w starszych systemach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA