logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć silnik Motor ON EMS-VVX 4MO-14 bez wspólnego punktu uzwojeń?

wtełek1 05 Mar 2024 11:04 549 5
REKLAMA
  • #1 20991070
    wtełek1
    Poziom 14  
    Ocena: 55
    Witam.
    Mam silnik o oznaczeniu Motor ON EMS-VVX 4MO-14.
    Posiada on dwa uzwojenia, na ogół w 99% jak miałem problem z podłączeniem silnika wystarczyło zmierzyć rezystancję wszystkich uzwojeń i po pomiarze było wiadomo które uzwojenie jest roboczym a które pomocniczym, niestety tutaj jest taki problem że oba uzwojenia mają po 7,4 Ω oraz nie są w żadnym miejscu połączone razem. (brak wspólnego punktu)
    Znalazłem wsparcie dla tego silnika niestety nie potrafię z tego nic wywnioskować, jest narysowane bardzo ogólnikowo. Wchodzą 4 przewody do sterownika i tyle.
    Dodatkowo ma on na 99% tachometr do liczenia obrotów.
    W załączniku załączam to co znalazłem od tego silnika
    Mógłby ktoś wesprzeć w rozwiązaniu problemu, dziękuje :)
    Załączniki:
    • emotron_ems-vvx_24_instruction_manual__01-0476-01_r2a.en.pdf (216.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20991125
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20991161
    wtełek1
    Poziom 14  
    jerzyp2015 napisał:
    Podłączyć jak w instrukcji i ma działać.

Instrukcja nie ukazuje połączenia poza układem sterownika.
    Silnik wraz z przekładnią chcę wykorzystać w innym celu oraz nie posiadam fabrycznego sterownika od tego silnika.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć silnik Motor ON EMS-VVX 4MO-14 bez wspólnego punktu uzwojeń? 1341.png (52.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20992597
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 537
    wtełek1 napisał:
    Instrukcja nie ukazuje połączenia poza układem sterownika

Być może, silnik zaprojektowany jest do współpracy tylko z fabrycznym sterownikiem.
    Jeżeli pomiar rezystancji uzwojeń został wykonany prawidłowo, to według instrukcji. Silnik ma uszkodzone co najmniej jedno uzwojenie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20992684
    zdziwiony
    Poziom 28  
    Ocena: 302
    Silnik autora to wersja to VVX 4 i według instrukcji rezystancje uzwojeń są prawidłowe.

Checking the motor
    Remove the motor leads from the control unit. Measure motor resistance
    between terminal 4-5 and 6-7. This should be:
    VVX-2: 20-60 Ω
    VVX-4: 5-15 Ω
    VVX-6 1-3 Ω

Nie wiadomo jakiego typu to jest silnik. Bardzo możliwe, że indukcyjny dwufazowy z wyprowadzonymi końcami obu uzwojeń. Wtedy można by ewentualnie spróbować podłączyć z kondensatorem rozruchowym licząc się z ryzykiem spalenia uzwojeń. Lepiej jednak zasilić go w takim wypadku z falownika dwufazowego.
  • #6 20992781
    wtełek1
    Poziom 14  
    sisko napisał:
    wtełek1 napisał:
    to według instrukcji. Silnik ma uszkodzone co najmniej jedno uzwojenie.

Instrukcja ustala widełki 5-15Ω czyli zgodnie z uzyskanym pomiarem.

zdziwiony napisał:
    Wtedy można by ewentualnie spróbować podłączyć z kondensatorem rozruchowym licząc się z ryzykiem spalenia uzwojeń. Lepiej jednak zasilić go w takim wypadku z falownika dwufazowego.

Są to dwa osobne (odseparowane) uzwojenia.
    Po złączeniu ich kondensatorem udało się uzyskać jakiś ruch (oczywiście po podłączeniu pod autotransformator na 100V~)
    Niestety silnik nie uzyskuje odpowiedniego kierunku wirowania - ani prawego ani lewego.
    Po podłączeniu pod falownik działa OK.
REKLAMA