logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Color LaserJet MFP M477fnw: Nie utrwala toneru, brudzi kartki

Szk_365 08 Mar 2024 10:10 1119 7
REKLAMA
  • #1 20995340
    Szk_365
    Poziom 4  
    Witam
    Temat dotyczy drukarki HP Color LaserJet MFP M477fnw
    W mojej drukarce jakiś miesiąc wstecz, na wydrukach w równych odstępach pojawiało się małe niezadrukowane pole około 2 cm x 1 cm. Udało mi się ustalić, że uszkodzony został wałek dociskowy a dokładniej odkleiła się folia w jednym miejscu.
    Wymieniłem owy wałek i na początku wydruki były okej. Lecz po około 15-20 wydrukach toner nie był prawidłowo utrwalany, można było palcem go ścierać z kartki.
    Następnie wymieniłem folię fusera, grzałka została wyczyszczona, założony nowy smar. I problem dalej ten sam.
    Dodam jeszcze że drukarka brudzi kartkę, występują różne kropki czy przetarcia z tonera nawet na drugiej stronie, aczkolwiek nie zawsze. I tutaj mam pytanie do państwa, być może jest to jakiś typowy przypadek, ja już nie mam pomysłu co mogłem ewentualnie źle zrobić przy wymianie. Dodam jeszcze, że folia fusera mimo, że nowa to po tych kilku wydrukach ma dziwną teksturę, zdjęcie dodam poniżej.
    Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
    Elementy wewnętrzne drukarki z widoczną teksturą wałków Wałki i folia fusera w drukarce HP Color LaserJet MFP M477fnw, z widocznymi śladami zużycia i dziwną teksturą na folii. Zdjęcie wnętrza drukarki HP z widokiem na wałek dociskowy i folię fusera. Zdjęcie wnętrza drukarki z widocznymi wałkami i nietypową teksturą folii fusera.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20999401
    1robert
    Poziom 19  
    Ocena: 113
    a czy docisk w fuserze wydaje sie prawidłowy? jak by wrzucić lekko zagiętą kartkę to wyprasuje czy nie?
    Jak ostatnio wymieniałem folię fusera w starszej drukarce HP to się trafiła grubsza i trzeba było zmienić w ustawieniach papier na grubszy żeby podnieść temperaturę w fuserze. W innym przypadku wydruk się ścierał.
    śmieci to oznaka że toner poniewiera sie po drukarce.
    Jak wygląda pas obrazowy (transferowy)? może to na nim jest problem śmiecenia? był wymieniany?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20999516
    pgrom
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    Temat ostatnio poruszany, proponuje zapoznać się z tematem

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3700752.html

Przyczyna problemów z utrwalaniem jest słabej jakości docisk, powszechnie znany problem w tych drukarkach. Fuser w tej drukarce jest tak skonstruowany że docisk pełni rolę grzałki
  • REKLAMA
  • #4 21010543
    Szk_365
    Poziom 4  
    >>20999401
    Witam
    Z góry chciałem podziękować za wszelką pomoc ponieważ wiele udało mi się dzięki temu wywnioskować.
    Po ustawieniu rodzaju papieru na karton, toner utrwalany jest prawidłowo. Zastanawiam się nad wymianą sprężyn które odpowiadają za docisk.
    Widziałem, że ten fuser bywa dość problematyczny w naprawach.
    Nie ukrywam, iż ustawienie rodzaju papieru czy podkładanie czegoś pod grzałkę mnie nie do końca satysfakcjonuje.
    Czy myślicie, że wymiana sprężyn bądź grzałki przyniosła by jakiś rezultat?
  • Pomocny post
    #5 21010908
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1409
    Szk_365 napisał:
    Czy myślicie, że wymiana sprężyn bądź grzałki przyniosła by jakiś rezultat?
    To wcale nie musi być problem docisku, tak jak zauważyłeś grzałka może już nie domagać, termistor od pomiaru temperatury również może błędnie mierzyć, musiał byś po kolei wymieniać i szukać przyczyny.
  • REKLAMA
  • #6 21024309
    Szk_365
    Poziom 4  
    Witam
    Przetestowałem już kilka różnych wałków, grzałek i metod. Niektóre pomagały niektóre nie a jak któraś pomogła to na krótką metę.
    W końcu pomyślałem żeby wsadzić stary, co prawda uszkodzony, wałek dociskowy. Na oryginalnym wałku drukarka drukuje prawidłowo od pierwszej strony, bez żadnych spartańskich metod.
    Więc tutaj nasuwa się jeden wniosek.
    Bardzo słabej jakości wałki dociskowe, ewentualnie o innych parametrach niż oryginalne.
    Kontaktowałem się w tej sprawie z hurtownikiem u którego kupiłem wałek.
    Pan powiedział, iż te fusery są niewdzięczne w naprawach i te wałki mogą być problemem.
    Powiedział mi również, że będą w przeciągu tygodnia dwóch mieć jakieś specjalistyczne wałki z chin, niby jakaś nowość zbliżona do oryginału.
    Oczywiście zakupię ten wałek i dam znać czy dało to jakiś efekt. Jeżeli tak to będzie to chyba przełom w naprawie tych drukarek.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 21046158
    pgrom
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    Zgadzam się z kolegą "SzK_365", w tych urządzeniach żadne kombinacje z grzałkami nie pomogą, przyczyną niedogrzewania są tylko i wyłącznie słabej jakości wałki dociskowe pełniące w tych drukarkach rolę grzałki. Na chłopski rozum skoro drukarka dobrze zagrzewa na uszkodzonym oryginalnym wałku bez żadnych zmian rodzaju papieru, a na zamienniku nie to logiczne jest, co jest powodem złego wydruku. Zmiana sprężyn albo ich naciąg spowoduje, że drukarka zacznie Ci generować błędy napędu (fuser może się po prostu nie obracać), a jeżeli już będzie chodzić to żywotność docisku dyrastycznie spadnie.
  • Pomocny post
    #8 21050116
    andrzejmamica
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Pojawiły się na rynku już zamienne fusery ale pierwszy który dostałem po zamontowaniu wywalał korki u klienta o dziwo u nas nie ale okazało się że u nas nie na jednym z kabli a na innym który miał na innym pinie fazę dochodzącą do drukarki już też : ) Więc masa zabawy i czasu stracona

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką HP Color LaserJet MFP M477fnw, polegający na braku utrwalania tonera oraz brudzeniu kartek. Po wymianie wałka dociskowego i folii fusera, problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być słabej jakości wałki dociskowe, które pełnią rolę grzałki w fuserze. Zmiana ustawień papieru na grubszy poprawiła sytuację, ale nie jest to satysfakcjonujące rozwiązanie. Wskazano również na możliwość wymiany sprężyn dociskowych oraz grzałki, jednakże niektórzy użytkownicy ostrzegają przed ryzykiem błędów napędu. Pojawiły się również informacje o nowych, lepszej jakości wałkach dociskowych dostępnych na rynku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA