logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikat IDE drive installation error przy starcie na ASRock z Sempron 2300+

klosek87 03 Gru 2005 23:44 2265 10
REKLAMA
  • #1 2051313
    klosek87
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Witajcie
    Mam komputerek z procesorem Sempron 2300+ na płycie ASRock z 512mb pamieci i dyskiem samsun SP0802N.....
    Otórz jak uruchamiam kompa to na początku przed ładowaniem systemu wyskakuje mi czerwone okienko na czarnym tle o terści: IDE drive instalation error for best reliability&performance,please change the stand alone slave drive to master system halt.
    Co moze powodowac wyskakiwanie tego komunikatu???

Dodam ze jak zresetuje kompa to sie uruchomi.....ale nie zawsze...
    Jest tak ze uruchomi sie 7 razy a za 8 juz wyskoczy komunikat...

PROSZE O POMOC
    Z gory dziękuje!!!
  • REKLAMA
  • #2 2051329
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Komunikat jest najprawdopodobniej generowany przez BIOS płyty głównej (oznaczenia płyty głównej kolega nie podał). Proszę zastosować się do tego, co jest w komunikacie podane. Któryś z napędów IDE (dysk, nagrywarka) jest podłączony sam na taśmie, a zworę ma ustawioną w położenie SLAVE. Niech kolega ustawi zworę tego napędu w położeniu MASTER/SINGLE DRIVE.
  • REKLAMA
  • #3 2051334
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1071
    Cytat:
    IDE drive instalation error for best reliability&performance,please change the stand alone slave drive to master system halt.

De blad........., prosze zmienic "samotnie" podlaczony dysk slave na master

Wynika z tego komunikatu ze masz do jednej tasiemki podpiete tylko jedno uzadzenie pozworkowane na slave, a jesli jest samo to powinno byc na master i o to sie komp wyplowa
  • REKLAMA
  • #4 2051703
    klosek87
    Poziom 24  
    Oznaczenie płyty to K7S41.
    Ok sprawdze to
  • #5 2051822
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 693
    mam tą samą płyte i zawsze tak się dzieje gdy masz 1 dysk podpięty na slave lub masz zworke na master a dysk podpięty ns slave
  • #6 2051936
    klosek87
    Poziom 24  
    Łojej....teraz to mi juz sie wcale nie załącza....
    WYskakuje napis:
    Select first boot device-bootable device not found
  • #7 2052014
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 693
    z moim angielskim cienko ale z tego co zrozumiałem to masz ustawić sobie z czego ma być ładowany system bo prawdopodobnie nie masz teraz tego ustawione
  • #8 2052028
    solaris1952
    Poziom 16  
    tylko płyty Asrocka mają tak debilny patent :)
    * HDD - master na I kanał
    * CD Rom - master na II kanał
  • REKLAMA
  • #9 2113380
    klosek87
    Poziom 24  
    Panowie musze powrócić do tematu ponieważ problem pojawia sie nadal....tylko troche inaczej.....
    Otórz wczoraj podczas kopiowania plytki DVD wyskoczył mi blue scren o treści: "kernel data inpage error... "......po restarcie komputera nie wykrywał dysku twardego....po kolejnym restarcie system uruchomił sie normalnie ale znow podczas kopiowania wyskoczył blue scren o tej samej tresci....:cry:
    Pozdrawiam !!!
  • #10 2113410
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    Czy na niebieskim ekranie widnial jakis ciag cyfr (np 0x0000007D) ? Jesli tak to prosze ten ciag przepisac na karteczke a pozniej google i jazda.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komunikatu BIOS-u płyty głównej ASRock K7S41 z procesorem Sempron 2300+ i dyskiem Samsung SP0802N, który pojawia się przy starcie komputera: "IDE drive installation error for best reliability & performance, please change the stand alone slave drive to master system halt". Komunikat wskazuje na nieprawidłowe ustawienie zworek (jumperów) na napędach IDE – pojedyncze urządzenie podłączone do taśmy IDE nie powinno mieć ustawienia SLAVE, lecz MASTER lub SINGLE DRIVE. Niewłaściwe ustawienie zworek powoduje błędy rozruchu, a także nieregularne wykrywanie dysku twardego. Dodatkowo pojawiły się błędy systemowe typu "kernel data inpage error" podczas kopiowania danych, co może wskazywać na problemy z dyskiem lub jego połączeniem. Zalecane jest poprawne ustawienie zworek na napędach, skonfigurowanie kolejności bootowania w BIOS-ie oraz weryfikacja stanu dysku twardego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA