logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po złożeniu kompa z nowych podzespołów kom nie rusza!!!

egons 10 Lut 2006 02:18 2416 17
  • #1 2283388
    egons
    Poziom 15  
    Ocena: 45
    Witam!
    Kupiłem sobie komputer w częściach aby go samodzielnie złożyć, wczesniej już 2 złożyłem znajomym, ale tym razem mam problem tego typu, że złożyłem wszystko i po odpaleniu kompa zero sygnału z grafiki, czyli wiatrak na procku kreci, diody świecą- power, zasilacz kreci, z głośniczka systemowego zero sygnałów i na monitorze ciemno-nic.
    komp to: płyta-asrock k8Upgrade-VM800 + VGA, procek-sempron 2800+ na podstawce 754, 512 RAM good ram pc 3200/400mhz,zasilacz standardowy 350W, dysk twardy samsung 160 GB PATA.
    Prosze o jakieś sugestie.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 2283424
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    A zworki na płycie przestawiałeś ? Innej grafiki dopłyty nie dostawiałes ? Resetowałeś biosa ? Procka dobrze włożyłes ? Chłodzenie dobrze zamontowałeś? Głośniczek dobrze podłaczony ?
  • #3 2283524
    egons
    Poziom 15  
    Tak zworki sprawdziłem, dostawiłem grafikę na PCI i też nic, procek dobrze zamontowałem (inaczej się nie da) chłodzenie też, bios resetowałem poprzez wyjęcie baterii na 15 min, głosniczek również ok.
    Startuje zasilacz, wiatrak na procku, słychać dysk że startuje ale dalej nic.
    Załączniki:
    • Po złożeniu kompa z nowych podzespołów kom nie rusza!!! zworki.jpg (19.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2283532
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Wyjmij z płyty wszystko co się da (pamięci, CPU, grafike, wszelkie karty w slotach PCI) i włącz zasilanie.
    Płyta powinna pikać - że jej czegoś brakuje. Później wkładaj podzespoły po kolei.
    PS. To że wentylator na chipsecie płyty czy na CPU kręci - nie musi oznaczać że tenże jest sprawny.
  • #5 2283555
    kij21
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    mrrudzin napisał:
    Wyjmij z płyty wszystko co się da (pamięci, CPU, grafike, wszelkie karty w slotach PCI) i włącz zasilanie.
    Płyta powinna pikać - że jej czegoś brakuje. Później wkładaj podzespoły po kolei.
    PS. To że wentylator na chipsecie płyty czy na CPU kręci - nie musi oznaczać że tenże jest sprawny.

CPU nie możesz wyjąć ponieważ płyta bez CPU nie wyda żadnego dzwięku.

Wyjmij grafike i ramy, jeżeli płyta nie zapiszczy to najprawdopodobniej jest uszkodzona ona lub procesor.

Aha jeszcze jedno bardzo ważne jeżeli masz podłączone USB do przedniego panela to odłącz to ponieważ bardzo często USB na przednim panelu wiesza całego kompa.
  • #6 2283609
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Pierwsze uruchomienie najlepiej zrób bez obudowy - na stole. Tak jak pisze kij21 tylko CPU i głośnik a potem RAM, karty, napędy. Czy masz wszystkie kołki dystansowe?
    Sprawdź napięcia na zasilaczu, przepatrz jeszcze raz wszystkie zworki. Czasami zdarza się że ich opis na płycie różni się od opisu w manualu.
  • #7 2283819
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    A wiesz że samo wyjęcie bateryji nic nie da? Jak wyjmujesz to zewrzyj styki od baterii na kilka minut, potem dopiero wsadź baterię. Oczywiście na odłączonym zasilaniu płyty, ot chyba jasne nak słoneczko? Pierwszy podejrzany to procesor, zaraz potem ram. Głośniczek dobrze podłączony? Bez ramu powinien piszczeć dzwiekiem ciągłym, bez grafiki przerywanym. Odłącz co się da, a najlepiej to sprawdź procesor, ram, grafikę w innym kompie - no i nie podłączaj tego, co niezbędne to startu.
  • #8 2284227
    egons
    Poziom 15  
    Ruszyło!
    Ewidęntna moja wina, niedopatrzenie, przyznaje się bez bicia, nie podłączyłem cztero pinowego złącza - ATX 12V Power Connector, wcześniej nie spotkałem się z takim złaczem na płycie, bo składałem na bazie AMD na soket A, no cóż brak obycia jak widać, ale zawsze kolejne doświadczenie, które na pewno zapamiętam.
    Bardzo dziękuję wszystkim za sugestie i chęć pomocy.
    Mam nadzieję, że teraz wszystko dalej pójdzię tak jak powinno, i że nie będę musiał się radzić.
    Dziękuję jeszcze raz.
    Pozdrawiam!

Dodano po 40 [minuty]:

No niestety musze jeszcze prosic o poradę. Wszystko ładnie pięknie żeby nie to że dysk 160GB jest widziany w biosie jako 32 GB, i instalator XP też go tak widzi. Co jest nie tak?
    Dysk na złączu IDE, PATA
  • #9 2284418
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Grafika jest zintegrowana ;)
  • Pomocny post
    #10 2284436
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    A nie ma jakiejś zworki na dysku ograniczającej pojemność? Starsze płyty widziały właśnie dyski do 32GB.
    Poszukaj wśród zworek 32GB Clip lub coś ze słówkiem limiter.

Napisz co to za dysk.
  • #11 2284621
    egons
    Poziom 15  
    Jak zwykle dziękuję za poradę trafna na 100%, przełożyłem zworkę na dysku i jest OK!
    Dysk to: Samsung 160GB 8 MB Sp1634N
    Pozdr
  • #12 2286449
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Porada na wszelki wypadek: jeżeli będziesz instalował Windows XP (a tak się spodziewam), to instaluj system ze zintegorowanym SP1, a najlepiej z SP2. Swoją poradę uzasadniam koniecznością posiadania adresowania LBA48.
  • #13 2286631
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Jankolo, popieram w 100%. Przejechałem się sam na instalowaniu XP bez żadnego SP, przez co dysk chodził jak ruski traktor: odczyt rzędu 5mb/s to była masakra. Już oddawałem dysk jak się mnie zapytali w sklepie jaki mam system... :) Jak możesz nie podłączaj razem z dyskiem niczego innego na kontroler, bo potrafi nieźle zmulić komputer.
  • #14 2287288
    egons
    Poziom 15  
    jankolo napisał:
    Porada na wszelki wypadek: jeżeli będziesz instalował Windows XP (a tak się spodziewam), to instaluj system ze zintegorowanym SP1, a najlepiej z SP2. Swoją poradę uzasadniam koniecznością posiadania adresowania LBA48.

Mam gorąca prośbę, czy mógłbyś jaśniej-tak po chłopsku o co chodzi z tymLBA48.

Dodano po 28 [minuty]:

Jeszcze w ramach informacyjnych chciałbym się odnieść do wypowiedzi na temat dysku i zworek kolegi mrrudzin.
    To, że dysk jest już widoczny przez bios jako 160GB a nie 32GB to nastepstwo tego że zmieniłem zworki na dysku i na nagrywarce bo miałem nagrywarkę jako master a dysk jako slave, a taraz dysk jako master i nagrywarkę jako slave, na jednej taśmie.Czy może mie ktoś oświecić co to za zależności?
    Zrobiłem nagrywarkę na master i dysk na slave ponieważ przy poprzednim moim kompie zauważyłem że taka konfiguracja mu sprzyja i szybciej "biega".
    Konfiguracja tamtego kompa to: duron 1.4 podkręcony do 1750mhz, ram 512 Pc 3200/400, płyta ASRock K7VT4A PRO, LiteOn DVD/RW1693, dysk maxtor 40GB.
  • #15 2287879
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Nagrywarkę koniecznie przerzuć na drugi kanał IDE (znaczy na chłopski rozum : kup drugą płaską taśmę i podłącz pod to drugie gniazdko ;) ) i śmiało ustaw na master. Na jednym kanale z dyskiem nie montuje się napędów optycznych. Dysk będzie ci zwalniał do prędkości nagrywarki.
  • #16 2298594
    egons
    Poziom 15  
    Dziękuję wszystkim za pomoc komputer złożony, napęd i dysk podpiete na dwóch osobnych taśmach i złączach utawione jako master, tylko nurtują mnie dwie sprawy: to co napisał jankolo-Porada na wszelki wypadek: jeżeli będziesz instalował Windows XP (a tak się spodziewam), to instaluj system ze zintegorowanym SP1, a najlepiej z SP2. Swoją poradę uzasadniam koniecznością posiadania adresowania LBA48.
    Może ktoś wytłumaczy ejszcze tak na chłopski rozum no i sprawa tego typu że przy podpięciu na jednej taśmie napęd dysk, napęd master dysk slave to dysk widziany tylko jako 32Gb.
    Pozdrawiam wzsystki biorących udział w dyskusji.
  • #17 2298700
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Bez LBA 48Bit najwieksza widziana przez system wielkość dysku to 128GB.Ten dysk który widzi 32GB-na dysku przełóż zworkę ograniczającą pojemność do 32GB właśnie.Masz pewnie opisane na naklejce na dysku.
  • #18 2899513
    egons
    Poziom 15  
    Dziękuję wszystki temat już dawno zakończony i można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku sygnału obrazu po złożeniu komputera z nowych podzespołów: płyta główna ASRock K8Upgrade-VM800, procesor Sempron 2800+ na podstawkę 754, 512 MB RAM PC3200/400 MHz, zasilacz 350W, dysk Samsung 160 GB PATA. Po uruchomieniu wiatrak procesora działał, diody świeciły, ale brakowało sygnału z grafiki i dźwięków z głośniczka systemowego. Rozwiązaniem okazało się podłączenie brakującego cztero-pinowego złącza ATX 12V zasilania procesora, które wcześniej nie było podłączone. Po uruchomieniu system wykrywał dysk jako 32 GB zamiast 160 GB, co było spowodowane ustawieniem zworki ograniczającej pojemność dysku. Po zmianie zworki dysk był poprawnie widziany jako 160 GB. Dysk i napęd optyczny zostały podłączone na osobnych taśmach IDE, z napędem ustawionym jako master, a dyskiem jako slave, co poprawiło wydajność. Zalecano instalację Windows XP ze zintegrowanym Service Pack 1 lub 2 ze względu na obsługę adresowania LBA48, niezbędnego dla dysków powyżej 128 GB. Omówiono także kwestie konfiguracji zworki na dysku oraz wpływ podłączania urządzeń na jednym kanale IDE na wydajność.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA