logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki element zastąpić w transmiterze przy oznaczeniu L2?

WojciechJurga 10 Mar 2024 21:08 213 4
REKLAMA
  • #1 20998852
    WojciechJurga
    Poziom 3  
    Witajcie!
    Ostatnio uszkodził mi się transmiter samochodowy. Polubiłem go, więc stwierdziłem, że nie kupuję nowego - naprawiam.
    Po otwarciu się okazało, że doszło tam do małego "wybuchu" w sekcji zasilania, no i... Nie potrafię wydedukować jaki to element wysadziło! :D Na PCB obok niego znajduje się najprawdopodobniej oznaczenie "L2". Poniżej załączam zdjęcia, pomóżcie mi proszę w wydedukowaniu, jaki element powinien się tam znajdować :D

Zdjęcie wnętrza transmitera samochodowego z widocznym uszkodzeniem w sekcji zasilania, oznaczonej L2. Zdjęcie płytki drukowanej uszkodzonego transmitera samochodowego z widocznymi elementami elektronicznymi.
  • REKLAMA
  • #2 20998861
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20998961
    WojciechJurga
    Poziom 3  
    Czyli teoretycznie w ramach testu warto zrobić zworkę i sprawdzić czy sprzęt ruszy? :D
  • REKLAMA
  • #4 20998969
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21008203
    WojciechJurga
    Poziom 3  
    Po dokonaniu dalszych pomiarów okazało się, że zwarty jest układ SMD w kwadratowej obudowie, który widać na zdjęciu. Jego oznaczenie, to "NDP 14600B d132d".
    W internecie nie mogłem narazie znaleźć odpowiednika takiego układu. Także po raz kolejny, proszę o pomoc właśnie Was :D
REKLAMA