Mam irytujący problem od kilku miesięcy.
Posiadam PC Intel Core i5 6400 16 GB RAM DDR4
MB MSI B150M PRO-VDH (z pamięci)
Win 10 Home legal
2x SSD Samsung 500 GB
2x HDD 2TB
Karta Asus Xonar AE kupiona przeze mnie nowa kilka lat temu.
Zasilacz OCZ jakiś 650 W 80 plus (lata u mnie)
Generalnie całość posiadam od nowości.
Po przeprowadzce do nowego domu za każdym restartem komputera karta dźwiękowa przestaje być wykrywana, a system monituje o problemie z dźwiękiem (czerwony wykrzyknik na głośniczku).
Karta wówczas nie jest widziana przez system. Nie odnajduje jej przez pewien czas. Trzeba wykonać zabawy, trochę poczekać, poinstalować sterownik z oprogramowaniem tak z 5 razy (wywala błąd o braku sprzętu) i w końcu karta się instaluje, wszystko pracuje poprawnie.
No poprawnie do następnego restartu systemu, po tym zabawa wraca od początku, podobnie ze stanem uśpienia.
Bios był aktualizowany, restartowany. Karta zintegrowana wyłączona i włączona - bez różnicy.
Przestałem przez to kompa wyłączać bo to męczące jest takie gierki aby ją odpalić.
Integra działa raczej poprawnie ale jej jakość do tego asusa to przepaść.
Karta nie ma widocznych wad fizycznych, spuchniętych kondensatorów etc.
Sam komputer pracuje stabilnie od dobrych 8 lat.
Posiadam PC Intel Core i5 6400 16 GB RAM DDR4
MB MSI B150M PRO-VDH (z pamięci)
Win 10 Home legal
2x SSD Samsung 500 GB
2x HDD 2TB
Karta Asus Xonar AE kupiona przeze mnie nowa kilka lat temu.
Zasilacz OCZ jakiś 650 W 80 plus (lata u mnie)
Generalnie całość posiadam od nowości.
Po przeprowadzce do nowego domu za każdym restartem komputera karta dźwiękowa przestaje być wykrywana, a system monituje o problemie z dźwiękiem (czerwony wykrzyknik na głośniczku).
Karta wówczas nie jest widziana przez system. Nie odnajduje jej przez pewien czas. Trzeba wykonać zabawy, trochę poczekać, poinstalować sterownik z oprogramowaniem tak z 5 razy (wywala błąd o braku sprzętu) i w końcu karta się instaluje, wszystko pracuje poprawnie.
No poprawnie do następnego restartu systemu, po tym zabawa wraca od początku, podobnie ze stanem uśpienia.
Bios był aktualizowany, restartowany. Karta zintegrowana wyłączona i włączona - bez różnicy.
Przestałem przez to kompa wyłączać bo to męczące jest takie gierki aby ją odpalić.
Integra działa raczej poprawnie ale jej jakość do tego asusa to przepaść.
Karta nie ma widocznych wad fizycznych, spuchniętych kondensatorów etc.
Sam komputer pracuje stabilnie od dobrych 8 lat.