logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Karta dźwiękowa Asus Xonar AE - Niewykrywana po restarcie systemu

jhosef 13 Mar 2024 10:51 414 8
REKLAMA
  • #1 21002361
    jhosef
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Mam irytujący problem od kilku miesięcy.

Posiadam PC Intel Core i5 6400 16 GB RAM DDR4
    MB MSI B150M PRO-VDH (z pamięci)
    Win 10 Home legal
    2x SSD Samsung 500 GB
    2x HDD 2TB
    Karta Asus Xonar AE kupiona przeze mnie nowa kilka lat temu.
    Zasilacz OCZ jakiś 650 W 80 plus (lata u mnie)
    Generalnie całość posiadam od nowości.

Po przeprowadzce do nowego domu za każdym restartem komputera karta dźwiękowa przestaje być wykrywana, a system monituje o problemie z dźwiękiem (czerwony wykrzyknik na głośniczku).
    Karta wówczas nie jest widziana przez system. Nie odnajduje jej przez pewien czas. Trzeba wykonać zabawy, trochę poczekać, poinstalować sterownik z oprogramowaniem tak z 5 razy (wywala błąd o braku sprzętu) i w końcu karta się instaluje, wszystko pracuje poprawnie.
    No poprawnie do następnego restartu systemu, po tym zabawa wraca od początku, podobnie ze stanem uśpienia.
    Bios był aktualizowany, restartowany. Karta zintegrowana wyłączona i włączona - bez różnicy.

Przestałem przez to kompa wyłączać bo to męczące jest takie gierki aby ją odpalić.
    Integra działa raczej poprawnie ale jej jakość do tego asusa to przepaść.

Karta nie ma widocznych wad fizycznych, spuchniętych kondensatorów etc.
    Sam komputer pracuje stabilnie od dobrych 8 lat.
  • REKLAMA
  • #2 21002437
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2233
    Sprawdzałeś kartę w innym slocie PCI-E ?
  • REKLAMA
  • #3 21002455
    jhosef
    Poziom 16  
    Nie sprawdzałem, gdyż ten jest jedyny, lub jedyny dostępny przez grafikę.
  • REKLAMA
  • #4 21002488
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2233
    To przełącz się na kartę zintegrowaną i sprawdź, będzie coś więcej wiadomo.
  • REKLAMA
  • #5 21324705
    jhosef
    Poziom 16  
    Niewiele mi się udało zrobić w tej sprawie.
    Wiem, że BIOS widzi kartę poprawnie. Jednam Windows i sterownik Asusa nie widzi sprzętu.
  • #6 21324716
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Wyjmij ta kartę. Uruchom komouter bez niej. Wyłącz. Zainstaluj ja w slocie, wepnij kable audio i odpal komputer. U mnie pomogło z podobną sytuacją z Xonar DS.
  • #7 21325797
    jhosef
    Poziom 16  
    >>21324716 Zrobiłem tak ale nic to nie dało.
    Wywaliłem też grafikę i spróbowałem w innych slotach.
    W drugim slocie 1x oraz w slocie 16x karta Asusa powoduje... hmm jak to nazwać - niemożność rozruchu. Wentylatory, podświetlanie klawiatury itp startuje na sekundę i się wyłącza pulsacyjnie.

Co ciekawe w swoim slocie bez GPU robi to samo.
    Po wsadzeniu GPU i karty Asus w swój port komp się uruchamia poprawnie.
    Trochę to przypomina jakby robiła zwarcie i wywalało jakieś zabezpieczenie chwilowo.

Generalnie mój problem z tym jest taki, że to wiekowy już sprzęt jednak w pełni spełnia pokładane w nim nadzieje. Poza dźwiękiem z integry. Jest koszmarny. Stąd zakup tego Asusa Xonara. Mam całkiem fajne głośniki i pod tą integrą jest totalna kupa.

i teraz cokolwiek w to ładować to się pojawia pytanie o sens. Bo może zamiast dźwiękówki kupić inną MB. Jednak MB na 1151 jakoś takie ceny mają dyskusyjne. Pójść wyżej to się robi pytanie o mój ram, który nie jest jakiś mega szybki - to były początki DDR4 itd itd. Z resztą kupię nową kartę dźwiękową a okaże się, że to jednak MB świruje...
  • #8 21325840
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    Odpuść sobie zakup innej płyty, tylko po prostu kup dźwiękową na USB - całkowicie niezależną od reszty sprzetu.
    Jedna z lepszych propozycji cena/jakość to Creative X G6 (b-stock) -> https://pl.creative.com/p/b-stock/sound-blasterx-g6-b-stock#buy-menu

(sam mam X G5, mam też X G6 - jedne z lepszych rozwiązań audio za te pieniądze)
  • #9 21563539
    jhosef
    Poziom 16  
    Kupiłem inną kartę na PCIe i lata. Karta po prostu wyzionęła ducha. Niby nie ma zwarć ale szkoda się z tym bawić.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty dźwiękowej Asus Xonar AE, która po restarcie systemu Windows 10 przestaje być wykrywana, co objawia się czerwonym wykrzyknikiem na ikonie dźwięku i brakiem detekcji sprzętu przez system oraz sterowniki. Płyta główna to MSI B150M PRO-VDH z procesorem Intel Core i5 6400 i 16 GB RAM DDR4. Po przeprowadzce problem się nasilił. BIOS widzi kartę poprawnie, jednak Windows i sterowniki Asus nie wykrywają jej. Próby zmiany slotu PCI-E kończyły się niemożnością uruchomienia komputera lub pulsacyjnym wyłączaniem się. Wyjęcie i ponowne włożenie karty nie pomogło. Karta zintegrowana była wyłączana i włączana bez efektu. Wskazano, że problem może wynikać z uszkodzenia sprzętowego karty. Zalecano zakup zewnętrznej karty dźwiękowej USB, np. Creative Sound BlasterX G6, jako niezależnej i stabilnej alternatywy. Ostatecznie autor potwierdził, że karta Asus Xonar AE uległa uszkodzeniu i kupił inną kartę PCIe, która działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA