logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cichy dźwięk przy odtwarzaniu kaset analogowych - Technics DC RS10

szymonryszard 13 Mar 2024 12:47 306 2
REKLAMA
  • #1 21002513
    szymonryszard
    Poziom 1  
    Dzień dobry, mam problem z magnetofonem Technics DC RS10, generalnie nagrywa i odtwarza kasety cyfrowe bez problem, jednak przy odtwarzaniu kaset analogowych dźwięk jest bardzo cichy, wręcz ledwo słyszalny. Czy ktoś ma pomysł gdzie leży problem? Pozdrawiam z góry dzięki za sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 21030730
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    W jakim stanie są kondensatory elektrolityczne na płytce wzmacniacza (pod mechaniką) oraz przetworników (pionowa płytka po prawo od mechanizmu - trochę z tyłu)? Jeżeli są tam takie srebrne SMD to pewnie są do wymiany "na już". Niestety w tych modelach (i pierwowzorze Philipsa) te kondensatory to duży problem - a jak już zaczynają cieknąć to bardzo duży. Jeżeli są tam czerwone przewlekane to jest trochę lepiej ale też warto ich pilnować.
    Chyba, że przyczyna jest prozaiczna - brudna głowica.
  • #3 21634251
    450h
    Poziom 2  
    >>21002513 Cześć. Na początek zmień nazwę modelu, ponieważ ciężko trafić na twój post. Technics RS DC 10 powinno być. U mnie takie same objawy jak u Ciebie, wymiana kondensatorów nic nie dała. Wszystkie ścieżki oraz przelotki zostały pomierzone, jest pełne przejście. Zero korozji na płytkach, więc albo głowicę szlak trafia, albo muszę posiedzieć nad płytą główną. Problem mam też z gniazdem optycznym, podłączony CD player poprzez optykę nie podaje sygnału. Czy coś u Ciebie ruszyło do przodu w temacie?>>21002513
REKLAMA