logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać moduł Bluetooth do radia Pionieer DEH-2100R bez Aux In?

kreciarobota 15 Mar 2024 18:52 1992 8
REKLAMA
  • #1 21005495
    kreciarobota
    Poziom 7  
    Ocena: 10
    Cześć!

Posiadam ww. car audio. Chciałem trochę się pobawić, bo to dość dobrze grający model, ale nie ma modułu Bluetooth. Nie chcę się bawić w nadajniki FM bo jakość jest kiepska. Nie ma wejścia Aux In.

Znalazłem film w internecie jak jeden użytkownik wlutowuje w innym radiu moduł Bluetooth do układu TDA7419 (procesor sygnałowy)
    Ma to działać tak, że w napędzie jest płyta z ciszą (symuluje się obecność płyty), a sygnał idzie z Bluetooth.

https://www.youtube.com/watch?v=3jQEe7RlPbg

Datasheet układu TDA7419 (https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjM3KaI2vaEAxWlRvEDHf4rAugQFnoECBUQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.st.com%2Fresource%2Fen%2Fdatasheet%2Ftda7419.pdf&usg=AOvVaw28KKKBtFOP1fKDdAJ9CDNC&opi=89978449)

Z tego co rozumiem odnajduje linię do której podpięte jest wejście L i R od linii CD. U tego Youtubera trzeba się dolutować do wyprowadzeń układu TDA7419.

Moje radio:

Instrukcja (ale nie ma tu praktycznie żadnych przydatnych informacji): https://www.manualslib.com/products/Pioneer-Deh-2100r-319139.html

Schemat radia: https://elektrotanya.com/pioneer_deh-2100r-2130r.pdf/download.html#dl

Fragment schematu układu audio, pokazujący różne komponenty i połączenia w systemie.

W instrukcji znalazłem TDA7384A i myślałem, że to to, ale ma cztery wejścia i trafia na niego już wszystko i w moim przypadku to już jest wzmacniacz. Przyjrzałem się bliżej schematowi i u mnie funkcję "selektora" źródła stanowi chyba układ SN761029DL

TDA7384A: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc...usg=AOvVaw02Z5qWMtgwYgo2T6SOhs6u&opi=89978449

Nie znalazłem noty katalogowej SN761029DL, ale w schemacie radia jest cały chip: Schemat blokowy układu scalonego z oznaczeniami pinów i komponentów.

EDIT: Po napisaniu prawie całego posta znalazłem chyba podobny temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2686190.html

@wolf16

Trochę się gubię i nie wiem czy dobrze rozumuję. Bardzo proszę o pomoc.

Dodano po 47 [minuty]:

Piny 2 i 3 oraz 46 i 47 mają na SN761029DL (selektorze) podpięte wejścia. Jedno pewnie radio, a drugie CD.

Zdaje się, że wejście CD jest
    L jest na 3 pinie (CDL)
    R jest na 46 pinie (CDR)

Strona na schemacie: 10 i 11

Fragment schematu układu radia samochodowego Pioneer DEH-2100R, pokazujący połączenia i komponenty związane z tunerem FM/AM.

Schemat połączeń układu SN761029DL w radiu samochodowym

Sygnał z CD to ponad +10,1 dBs (dBs to ok. 2,5 V - 3,5 V) - nie wiem jakie to ma konsekwencje w tym wypadku.

Myślę o tym module, ale ma 3,7 V zasialnie (bateryjne). Wszystkie liniowe stabilizatory mają albo 3.3 V albo 5 V, a te regulowane zaczynają od 5V. Co prawda moduł powinien (wg opisu) pracować już od 3.3 V więc może by było okej, ale zapytam: czy w przypadku tego modułu można zastosować przetwornicę impulsową DC-DC? Nie wiem czy ma to znaczenie jaki będzie ripple voltage i jak bardzo będzie siało.
  • REKLAMA
  • #2 21005641
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1054
    Witam.
    Ja wiele lat temu robiłem w radiach wejścia liniowe do dołączania źródeł zewnętrznych. Podłączałem się już na samym końcu pod przedwzmacniacze i dalej końcówkę mocy, przy użyciu małego przełącznika isostat, i dzielnik oporowy do dopasowania poziomu sygnału.

A tu taka przeróbka sprzed lat. Dołożony CD-ROM komputerowy w roli odtwarzacza CD. Miałem to kiedyś zamontowane w samochodzie. Później po dołożeniu zatrzasków pod przewody głośników i gniazda MELOX pod zasilacz komputerowy, wyładowało na warsztacie.
    Odrestaurowany napęd CD-ROM Lite-On i radio samochodowe Blaupunkt. Przerobione radio z podłączonym napędem CD-ROM z przewodami i wtyczkami. Zmodernizowany napęd CD-ROM Lite-On z okablowaniem na stole warsztatowym.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 21005693
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    Zacznę od końca.

Zasilanie ok. 3,9V najprościej uzyskasz na stabilizatorze 3,3V wstawiając zwykła diodę w szereg z pinem od masy. Albo LM317, wtedy napięcie masz dowolne.

Jeżeli nie masz zamiaru używać czytnika płyt to wlutuj się z sygnałem w piny 3 i 46, ewentualnie zastosuj jakiś przełącznik, żeby nie rezygnować ze słuchania płyt.
  • #4 21006697
    kreciarobota
    Poziom 7  
    Ten moduł: https://pl.aliexpress.com/item/4000215110299....b8&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A

Na niższym napięciu zasilania ma "no DC insulated" - czy w takim razie kupno wersji na 5V i dołączenie stabilizatora z napięcia zasilania samochodu na 5V i wykorzystanie tego stabilizatora wpłynie na jakość dźwięku (czy taki stabilizator będzie miał pozytywny wpływ na eliminację zakłóceń)?

Jest taki ku któremu bym się skłaniał, ale właśnie widzę że nie ma izolacji DC - https://pl.aliexpress.com/item/10050058213583...t7&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A

Ale mogę go kupić za $11,4.

Dodatkowo jest wejście na mikrofon i mam pytanie - co tam podłączyć, żeby mieć możliwie jak najlepszą jakość dzwięku (wyciągnę go pewnie pod podsufitkę przy przysłonie przeciwsłonecznej).
  • REKLAMA
  • #5 21007079
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Z tego co rozumiem chińskie tłumaczenie i zgadując co autor miał na myśli - "no DC insulated" znaczy, że tam podłączasz baterię, bo nie ma filtracji zasilania. Jak chcesz używać tego w aucie to najprościej kupić wersję na 12V i nie bawić się w żadne stabilizatory, bo zdaje się, że ten moduł zasila się z własnej przetwornicy.

Drugi link to wersja ze wzmacniaczem mocy, czyli z wyjściem na głośniki, a nie liniowym- nie kupuj tego.

Mikrofon dowolny elektretowy, zadbaj tylko o w miarę dobrze ekranowany przewód do niego, żeby nie zbierał zakłóceń z instalacji samochodu.
  • #6 21010062
    kreciarobota
    Poziom 7  

Dzięki za radę co do zakupu. Wziąłem wersję na 5V z wyjściem liniowym. Nie brałem 12V, bo autor tamtego nagrania mówił, że te wbudowane przetwornice są wrażliwe na wyższe napięcie, które w przypadku samochodu osiągają nawet 14,4 V. Ustabilizuję na 12 V i takie podam na płytce. Będzie bezpieczniej. Dodatkowo nie będzie jeszcze potencjalnie siało zakłóceniami. Wolę w razie czego wymienić stabilizator niż puścić płytę z dymem.

Co do mikrofonu elektretowego to znalazłem np. Panasonic WM 61-A. Masz może pomysł jak samodzielnie to zaekranować (+ i -, a plus w oplocie z minusa?). A może lepiej jakieś mały przedwzmacniacz przy samym mikrofonie i dopiero kabel do modułu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21010122
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Może być wm61, chociaż do tego zastosowania dowolny mikrofonik dziesięciokrotnie tańszy też zrobi robotę.

Podłączasz kablem ekranowanym, żyła do plusa, ekran do minusa (jak masz kabel dwie żyły- ekran to mikrofon podłączasz żyłami, a od strony modułu ekran łączysz z minusem/masą).

Przedwzmacniacz to teoretycznie dobry pomysł, ale być może wcale niepotrzebny. Mam podobny zestaw, mikrofon pociągnięty do podsufitki bez przedwzmacniacza i nie mam problemu z zakłóceniami. Kwestia sprawdzenia jak będzie u Ciebie.
  • #9 21081794
    kreciarobota
    Poziom 7  
    Zrobiłem modyfikację, ale musiałem moduł umieścić poza radiem (nie było na niego miejsca w środku). Wszystko super, ale mimo wszystko jakość jest gorsza od płyty CD, pomimo tego, że jest to Bluetooth z Qualcomm APTX.

Masę dla audio wlutowałem w dowolnym punkcie na PCB, wyprowadziłem ją do stabilizatora napięcia (nie dodałem kondensatora przy zasilaniu modułu Bluetooth) i stamtąd tę masę pociągnąłem do masy wyjścia liniowego modułu Bluetooth (miałem prawy i lewy kanał ale z uwagi na to, że nie ma chyba połączenia galwanicznego w samym module Bluetooth, trzeba było pociągnąć skądś masę do stereo). Nie wiem czy gdzieś nie popełniłem błędu... Za długie kable? Śmieci zbierane gdzieś po drodze, albo przez podłączenie do masy w tym samym punkcie co stabilizator... Proszę o pomoc.

Dodano po 1 [minuty]:

Zdjęcie tylnej części radia samochodowego z przymocowanymi kablami i modułem Bluetooth. Zewnętrzny moduł Bluetooth podłączony do radia samochodowego za pomocą przewodów. Płyta PCB z modyfikacją i przewodami na stole roboczym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na dodanie modułu Bluetooth do radia Pioneer DEH-2100R, które nie ma wejścia Aux In. Wskazano na możliwość wlutowania modułu Bluetooth do układu TDA7419, co wymaga podłączenia sygnału audio do odpowiednich pinów. W dyskusji poruszono kwestie zasilania modułu, sugerując użycie stabilizatora napięcia oraz omówiono różne modele modułów Bluetooth dostępnych na rynku. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z jakością dźwięku po modyfikacji oraz problemami z zakłóceniami. Wskazano również na znaczenie odpowiedniego ekranowania mikrofonu elektretowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA