Dzień dobry wszystkim,
Z branży elektronicznej wypadłem już 15 lat temu, zwracam się z prośbą o informację, czy mogę wykorzystać obecne podzespoły mojego biurowego HTPC, i co musiałbym dokupić, czy lepiej szukać nowego komputera.
Zainstalowany system operacyjny chodzi dość żwawo, nie przycina się, ale uruchomiona przeglądarka Chrome (ze względu na charakter pracy muszę z niej korzystać) dość wolno ładuje wyznaczone trasy z map Google, strony internetowe niezbyt szybko ładują obrazy.
Mam łącze internetowe o prędkości D: 65 Mbit/s U: 12 Mbit/s PING: 19-21
Płyta główna: DQ77KB
Procesor: IVY BRIDGE i3-3225 TDP 55W
RAM: 8 GB
DYSK TWARDY: SSD 128GB
Nie ma karty graficznej, system korzysta z tej zintegrowanej na procesorze Intel HD 4000.
Dla mnie najważniejsze jest szybkie działanie przeglądarki Chrome (najczęściej 10 zakładek, z czego połowa z mapami), użycie RAMu max 50%, nie mam skąd pożyczyć mocniejszego komputera, żeby sprawdzić z tym łączem internetowym, ale mam wrażenie, że problemem jest tutaj albo procesor albo brak dedykowanej karty graficznej.
Czy muszę kupować cały komputer, czy wystarczy dokupić kartę graficzną (jaki model) czy również procesor, jeśli tak, to jakie biorąc pod uwagę specyficzną tutaj płytę główną. Chciałbym wydać jak najmniej pieniędzy, ale jednak wzmocnić komputer, czy jest to możliwe?